Praktik inom Erasmus+
Som student vid Karolinska Institutet kan du söka Erasmus+ praktikbidrag för att göra examensarbete eller praktik på ett företag, en organisation eller ett annat lärosäte i ett EU/EES/anslutarland inom ramen för din utbildning vid KI.
Fyra sätt att genomföra Erasmuspraktik
Inom ordinarie utbytesstudier om Erasmusavtalet med parteruniversitetet omfattar kliniska placeringar som traineeship. Läs mer under Utbytesstudier.
Du är registrerad på kursen i Ladok och examineras vid KI, men genomför praktik/datainsamling vid behörigt lärosäte/företag/organisation. Kursansvarig för vid KI ska godkänna praktiken/datainsamlingen, samt skriva under Learning Agreement.
Utanför ditt ordinarie utbildningsprogram men innan du har tagit examen vid KI, exempelvis sommarpraktik. Praktiken kan inte tillgodoräknas, men den kommer att noteras i ditt Diploma Supplement. Din programdirektor skriver under Learning Agreement för att bekräfta praktikens akademiska koppling.
Praktik efter examen, i direkt anslutning till avslutade studier vid KI. Praktiken kommer att noteras i ditt Diploma Supplement. För att delta i Erasmuspraktik som nyutexaminerad måste du ansöka under din sista termin, senast 4 veckor innan terminens slut. Erasmuspraktiken måste äga rum inom 12 månader efter examen. Din programdirektor skriver under Learning Agreement för att bekräfta praktikens akademiska koppling.
Om du redan har avslutat dina studier och ansökt om ditt examensbevis är du inte längre behörig att ansöka.
Hitta praktikplats
Att hitta en praktikplats är ditt ansvar, men du behöver inte göra det ensam. Du kan få råd från din kursledare eller annan personal på ditt utbildningsprogram. Dessutom kan du kontakta företag eller organisationer eller söka efter praktikmöjligheter på deras webbplatser. När du har säkrat en praktikplats kan du ansöka om ett Erasmus+ praktikbidrag.
Erasmus Student Network (ESN) har skapat en användbar plattform, Erasmusintern.org, som kopplar samman internationellt sinnade praktikanordnare med individer som söker praktikmöjligheter utomlands.
Observera att det generellt inte är möjligt att genomföra en praktik vid ett lärosäte om du registrerar dig som student där, eftersom det vanligtvis skulle betraktas som studier. Undantag kan göras om praktiken sker vid ett universitetslaboratorium där du samlar data för din uppsats eller projekt under handledning av en forskare eller forskargrupp, eller om du arbetar som praktikant och inte studerar.
Behöriga länder
Erasmus+ traineeship kan sökas för praktik/examensarbete inom EU/EES samt vissa öar och andra områden utanför Europa som tillhör eller har koppling till EU.
- EU-länder: de 27 EU-länderna (som KI-student kan du inte söka medel för praktik i Sverige).
- EES-länder: Island, Liechtenstein, Norge, Makedonien och Turkiet
- Outermost regions: Kanarieöarna, Madeira, Azorerna, Mayotte, Martinique, Guadeloupe, Franska Guyana, Réunion, Saint-Martin och Saint-Barthélemy
- Anguilla, Aruba, Bermuda, Bonaire, British Antarctic Territory, British Indian Ocean Territory, British Virgin Islands, Cayman Island, Curacao, Falkland Islands, French Polynesia, French Southern and Antarctic Territories, Greenland, Montserrat, New Caledonia and Dependencies, Pitcairn, Saba, Saint Barthélemy, Saint Helena, Ascension and Tristan da Cunha, Saint Pierre and Miquelon, Sint Eustacius, Sint Maarten, South Georgia and South Sandwich Islands, Turks and Caicos, Wallis och Futuna Islands.
Praktik i Schweiz och Storbritannien
Som student vid KI har du möjlighet att söka Erasmusbidrag för praktik vid företag eller organisationer i Storbritannien och Schweiz. Då måste ett Learning Agreement upprättas med mottagande part. Det är ditt ansvar att hitta kontaktpersonen som ansvarar för att ta emot dig på företaget/organisationen. Du kan bara söka Erasmusbidrag för praktik på ett brittiskt eller schweiziskt lärosäte om du är officiellt antagen som utbytesstudent.
Om du ändå planerar att genomföra ett traineeship vid ett lärosäte i Schweiz eller Storbritannien så kan du fortfarande göra det, med godkännande från kursansvarig/programansvarig, men utan Erasmusbidrag.
För att kunna söka visum för praktik i Storbritannien kan det krävas ett så kallat sponsorskap, Certificate of Sponsorship, som den mottagande organisationen ansöker om. Detta är ofta en tidskrävande process, vilket är bra att ha med i beräkningen när du planerar din praktikansökan. KI kan inte hjälpa till med sponsorskapsansökan. Läs mer på Brittiska regeringens webbplats
Ansökan
Börja med att diskutera din plan med din kursansvarig - eller programdirektor. Det är de som ansvarar för att godkänna din praktik.
Ansökningar måste lämnas in minst en månad innan din praktik börjar eller innan terminens slut. Eftersom det finns ett begränsat antal stipendier rekommenderas det att ansöka så tidigt som möjligt.
Din ansökan måste innehålla:
- Ett fullständigt ifyllt och undertecknat Learning Agreement
- Ett utdrag från Ladok som visar dina avklarade studier
- Eventuella andra dokument som anges i ansökningsformuläret
Ansökan ska skickas till den adress som anges i formuläret. Du kommer att få ett beslut inom cirka en månad.
Efter praktiken
Efter praktikperiodens slut ska "Traineeship Certificate" fyllas i av din handledare och du ska fylla i en utvärdering. När utvärderingen är gjord och intyg över genomförd praktik inlämnats görs den andra utbetalningen av bidraget. Därefter läggs din praktikperiod in i Ladok som underlag för "Diploma Supplement".
Bidrag
Erasmusbidraget betalas ut i två delar. Du får 80 procent efter att ditt Grant Agreement har undertecknats, och de resterande 20 procenten när din praktik är avslutad och all dokumentation har lämnats in.
Bidragsbeloppen varierar beroende på destinationsland. Du kommer att informeras om det specifika beloppet efter att du har blivit antagen.
Villkor
För att vara behörig att söka ett Erasmusbidrag för praktik måste du:
- vara registrerad som student vid Karolinska Institutet
- vara behörig att studera vid KI kommande termin eller stå i begrepp med att avsluta dina studier vid KI
- utföra praktiken under eller i direkt anslutning till din utbildning
- ha hittat en godkänd praktikplats som är villig att ta emot dig på heltid under en sammanhängande period om 2 till 12 månader inom kontraktsperioden (1 juni - 30 september följande läsår)
- ha fått ett underskrivet "Learning Agreement" av praktikplatsen (blanketten finns nedan)
- försäkra dig om att din praktik kan tillgodoräknas eller erkännas av Karolinska Institutet, tex i ditt Diploma Supplement om praktiken äger rum under din utbildningstid
- göra din praktik i ett för praktik godkänt land och på en av Erasmus+ godkänd praktikplats
- söka bidrag innan praktikens början eller efter att praktiken har påbörjats. Bidrag inte kan beviljas efter det att praktiken har avslutats
- följa de riktlinjer som anges i ansökan och i de kontrakt som upprättas
Du förbinder dig att:
- lämna tillbaka bidraget om du genom missförstånd eller av annat skäl felaktigt uppgivit att du uppfyller kraven för stipendiet
- lämna tillbaka de delar av bidraget som inte förbrukats om praktiken avbryts i förtid
- senast en månad efter återkomst till Sverige inlämna en utvärdering över genomförd praktik
Försäkring
Alla Erasmus+ praktikstudenter är täckta av Kammarkollegiets försäkring Student UT. EU-medborgare bör också ta med sitt europeiska sjukförsäkringskort (EHIC).
Vanliga frågor
- Varaktighet: Minst 60 sammanhängande dagar, och den måste vara på heltid på en och samma plats. Maximal varaktigheten är 12 månader per utbildningsnivå, inklusive både studier och praktik.
- Praktik i hemlandet: Du kan ansöka om praktik i ditt hemland, och du kan få bidraget även om du inte är svensk medborgare.
- Praktik vid ett utländskt lärosäte: Det är möjligt att göra praktik vid ett utländskt lärosäte, förutsatt att du arbetar som praktikant och inte är registrerad på kurser. Undandag gäller Schweix och Storbritannien enligt ovan. Om du registrerar dig för kurser anses det vara en studieperiod och inte berättigat till bidraget.
- Flera deltaganden: Du kan delta i Erasmus+ mer än en gång, så länge din totala tid utomlands inte överstiger 12 månader per utbildningsnivå.
- Flera bidrag: Du får inte ta emot flera EU- eller svenska statliga bidrag för samma mobilitetsperiod, men du får ansöka om CSN och andra stipendier samtidigt som Erasmusbidraget.
- Avbrytande av praktik: Om du avbryter din praktik i förtid kan du bli skyldig att återbetala en del eller hela ditt bidrag.
Inspiration
Om du är intresserad av att veta mer om Erasmus+ praktikbidrag, på KI Play finns det en video där studenten Tina Sayari förklarar hur processen går till.
Vill du få inspiration, finns även en video där studenten Johanna Jung berättar om sin praktik inom Erasmus+ i England.
Kontakt
För frågor om Erasmuspraktik kontakta din internationella handläggare (för praktik inom ramen för utbytesstudier eller examensarbete) eller Giulia Grillo Mikrut (för praktik utanför dina ordinarie studier vid KI).