Sara jobbar som tandhygienist

Sara tog examen 2022 från tandhygienistprogrammet. Idag jobbar hon som tandhygienist på Folktandvården i Andersberg.

Tandhygieniststudent, porträtt
Sara, tandhygieniststudent Foto: Stephanie/PMAGI

Varför valde du att studera på KI?

Karolinska Institutet har en hög ranking inom området odontologi och då kändes det rätt att börja plugga på just KI. Eter avslutad utbildning och en pågående utbildning till sjuksköterska på ett annat universitet kan jag säga att KI har varit ett av de bästa universiteten jag läst på. Så fina lärare och klasskamrater. Jag ångrar absolut inte mitt val av universitet.

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

7:30 kommer jag till kliniken och öppnar upp mitt rum. Jag scrollar igenom schemat för att planera dagens behandlingar och undersökningar samt läser igenom patienternas journal. Den första patienten kommer klockan 7:45. Det blir mycket borttagning av tandsten som tandhygienist och ibland undersökningar. Ibland får vi tandhygienister assistera tandläkare under en dag. Det är en fördel då man lär sig väldigt mycket nytt. Klockan 16:15 är arbetsdagen slut.

Vad är det bästa med ditt jobb?

Patienterna, speciellt de patienter man kämpat länge med för att uppnå ett mål. 

Vilka utmaningar har du i ditt jobb? 

På vår klinik har vi väldigt många patienter med tandlossning så det mest utmanande är nog att nå fram till de patienterna och få dem att förstå läget kring sitt tillstånd. 

Vad tycker du generellt om din utbildning?

Utbildningen var jättebra. Jag önskar dock att man fått lära sig mer om ortodonti. Men det får man mer kunskap om i arbetslivet där man kan gå på extra utbildningar. Jag tycker att det borde vara mer samarbete mellan tandläkare och tandhygienister för det är så vi jobbar ute i verkligheten. På utbildningen hade vi ett projekt där vi fick samarbeta med en tandläkare och behandla en patient. Så mer av det skulle vara roligt.

Åkte du på utbyte under din utbildning? 

Tyvärr inte. Jag skulle dock uppmana alla att göra det. Jag känner några studenter som åkte till Italien och det verkade vara jätteroligt. Man märker också att tandvården skiljer sig ganska mycket beroende på vart i världen man jobbar. 

Vad överraskade dig mest med utbildningen? 

Att de flesta borstar sina tänder med fel teknik. Det var lite oväntat.  

Vad var det som gjorde dig nyfiken på just tandhygienistprogrammet?  

Det stod mellan två val, antingen sjuksköterska eller tandhygienist. Jag hade tidigare läst till jurist precis skaffat en lägenhet. Sen tyckte jag att juristprogrammet var tråkigt och kunde inte se mig själv jobba som jurist. Jag tog därför beslutet att byta program och då kändes tandhygienist rätt. 

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha hos den som funderar på att söka tandhygienistprogrammet? 

Det är viktigt att man har ett intresse för tänder och att man genuint tycker om att jobba med människor. I slutändan är målet att arbeta förebyggande och tillsammans med patienter förebygga orala sjukdomar. Då gäller det att man också är pedagogisk så patienterna får en sjukdomsinsikt och förstår varför man till exempel måste använda tandtråd och borsta tänderna varje dag. 

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

Förhoppningsvis jobbar jag både som tandhygienist och sjuksköterska. Det skulle vara roligt att inleda ett projekt för att lyfta den orala hälsan i en sjukhusmiljö. Att man försöker jobba med förebyggande tandvård och öka kunskapen hos övriga personal. Ibland har vi patienter på sjukhuset som kommer med en hel protes eller en annan typ av konstruktion i munnen och vissa personal vet tillexempel inte att man kan ta ut en protes (något man ska göra för att bland annat rengöra och låta munslemhinnan vila, då risk för svamp finns). 

Har du några tips till den som är intresserad av att söka det program du har läst?

Testa på yrket! Jag vet att Folktandvården erbjuder gymnasieelever möjlighet att vara lärling och testa på tandvårdsyrket. Tycker du om att ha samma rutin varje dag och att motivera patienter så kan tandhygienist vara ett yrke för dig. 

Vill du veta mer om livet som tandhygieniststudent? Läs Saras blogg.

Saras sista blogginlägg hittar du på Studentbloggen
 

Sara berättar om tandhygienistprogrammet

Sara berättar om vad det innebär att jobba som tandhygienist och varför hon valde programmet. 

Helene Svanholm
2023-12-12