För dig som är student på Läkarprogrammet, 5,5-årigt Inför dina utbytesstudier

Här kan du läsa mer efter du har blivit nominerat.

Vad händer nu?

  • Den internationella studenthandläggaren meddelar värduniversitetet att du är nominerad 
  • Ta reda på värduniversitetets ansökningsprocedurer och sista ansökningsdag 
  • Ta reda på hur din termin vid KI ser ut och hur du skulle kunna lägga upp ditt utbyte 
  • Kontakta ansvarig lärare på ditt utbildningsprogram och diskutera ditt förslag på upplägg 
  • Se till att få underskrifter från ansvarig lärare/den internationella handläggaren på ditt Learning Agreement där så krävs. 
  • Kontrollera att du har alla dokument som krävs av värduniversitetet 
  • Skicka din ansökan till värduniversitetet

Ansökan till partneruniversitet

Det första du behöver göra för att dina planerade utbytesstudier ska bli verklighet är att göra en ansökan till det universitet som du har blivit nominerad till. Börja med att ta reda på sista ansökningsdag för det aktuella universitetet, så att du vet hur snart du behöver skicka din ansökan. 

Om du är nominerad till höstterminen bör du förbereda din ansökan så snart som möjligt, men även om du är nominerad till vårterminen är det bra om du tar reda på när universitetet har sin deadline för ansökningar. Observera att det ibland kan förekomma att universitetet har en enda deadline för hela läsåret och då måste du alltså förbereda din an­sö­kan tidigt, även om du är nominerad till vårterminen. 

Det är du som student som har huvudansvaret för att din ansökan till det utländska universitetet är komplett och kommer in i tid!

Utbytesperioden

Inget studieuppehåll behöver göras under utbytesperioden. Kontakta din studievägledare om du har frågor om hur ditt utbyte påverkar dina ordinarie studier.

Notera att du måste vara behörig att fortsätta dina studier vid Karolinska Institutet vid tidpunkten för utresan. Uppfyller du inte kraven för uppflyttning måste du kontakta programstudievägledningen i så god tid som möjligt för att till­sam­mans planera dina studier.

Du kommer att behålla din kursplats vid KI om utbytet blir inställt. Vid inställda utbytesstudier är det viktigt att du meddelar den internationella handläggaren, partneruniversitet, samt SVK och studievägledare. 

Learning Agreement och individuell studieplan

Alla som inte följer sin ordinarie studieplan på KI måste göra en individuell studieplan. Ta kontakt med den akademiskt ansvariga på ditt utbildningsprogram så snart du kan för att diskutera lämplig studieplan under ditt utbyte. Kom ihåg att det är ditt ansvar att hitta lämpliga kurser på det mottagande universitetet. 

Detta kan du göra via universitetets webbplats, reserapporter från tidigare utresande studenter osv. Den internationella handläggaren stöttar. De kurser du vill läsa ska förhand bedömas av den akademiskt ansvariga på programmet. En positiv förhandsbedömning innebär att kursen kan fungera att ansöka om tillgodoräknande för. 

Därefter ska du skriva på ett Learning Agreement (gäller Erasmus+). Detta är den studieplan du planerar att genomföra vid det mottagande universitet som du är nominerad till. Efter att ha kommit överens om lämplig studieplan fyller du tillsammans med den akademiska företrädaren i och undertecknar, och lämnar det till mig. 

När det kommer tillbaka undertecknat, eller du får en annan typ av skriftligt antagningsbesked, är du antagen. Därefter ska du kontakta den akademiskt ansvariga på ditt program igen för att göra en individuell studieplan för dina studier vid KI. 

Om kursutbudet/din studieplan vid utbytesuniversitetet förändras efter denna överenskommelse är det viktigt att du på nytt kontaktar den akademiskt ansvariga på ditt utbildningsprogram för att få en bedömning av de nya kursernas och dina möjligheter att få dem tillgodoräknade. Detta kan tyvärr ibland ske efter din ankomst till det utländska lärosätet.

Stipendium

Om du åker på utbyte inom ramen för Erasmus+, Nordplus eller LINK får du ett stipen­dium. Vid övriga utbytesstudier får du ett resebidrag från Karolinska Institutet. Blanketten som du ska fylla i är den samma oavsett utbytesprogram. Under dina utbytesstudier kan du få studiemedel från CSN. Kontakta CSN för aktuell information. 

Kick Off

Terminen innan du åker på utbyte bjuds du in till en Kick-off kväll arrangerad av de internationella handläggarna. Under kvällen får du träffa andra KI-studenter som ska åka på utbyte, du får praktiska tips om kulturkrockar, interkulturell kommunikation, hälsofrågor och hur man kan vara en bra ambassadör för KI. Kick-offen arrangeras endast en gång per termin och brukar vara mycket uppskattad, så håll utkik efter inbjudan!

Mer information

För generell information inför ditt utbytet klicka här.

TA
Innehållsgranskare:
Talia Adamsson
2024-12-13