Minor Field Studies (MFS) – fältstudier utomlands

MFS är ett Sidafinansierat stipendieprogram för studenter på grundnivå och avancerad nivå som vill genomföra fältstudier i låg- och medelinkomstländer för att samla in data eller material till sina examensarbeten.

Under 2025 sker två utlysningar: 

Sista ansökningsdag för en fältstudie som ska  genomföras höstterminen 2025 är 15 april 2025.  

Sista ansökningsdag för en fältstudie som ska  genomföras vårterminen 2026 meddelas senare, men blir någon gång under höstterminen 2025.  

 

Målgrupp

Denna utlysning vänder sig till dig som planerar att genomföra ditt examensarbete i ett giltigt värdland under höstterminen 2025 eller vårterminen 2026. Fältstudien kan påbörjas tidigast 1 juni 2025 och måste vara avslutad senast 30 maj 2026.  Med avslutad menas att din MFS-rapport måste vara inlämnad till MFS-koordinator senast det datumet. 

En intern bedömargrupp vid KI kommer att rangordna inkomna ansökningar. 

Globala målen ihoplänkade
Länkar mellan globala målen Foto: Xin Zhou

Villkor

Ditt projekt ska anknyta till någon/några av regeringens sju prioriteringar för utvecklingsarbete i reformagendan för bistånd: Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt samt något/några av de globala målen för hållbar utveckling,  se FN:s Agenda 2030 och de globala målen för hållbar utveckling (Sidas webbplats). Generell information om MFS finns också på programkontorets sidor.

 

Att tänka på inför ansökan: 

  • Examensarbetet ska skrivas på engelska.
  • Fältstudien ska vara minst åtta sammanhängande veckor (56 dagar) och högst 20 veckor lång. 
  • Fältstudien kan endast genomföras i ett giltigt värdland

Det är vanligt att två studenter vill resa tillsammans, men tänk på att alla MFS-ansökningar är individuella. Det innebär att om ni är två studenter som skriver examensarbetetuppsats tillsammans måste ni ansöka var för sigindividuellt. Berätta tydligt Förtydliga i projektbeskrivningen vem som ansvarar för vilka uppgifter av er som ska göra vad under fältstudierna.   

​​Begränsningar i behörighet

Du som inte är svensk medborgare måste ha varit folkbokförd i i Sverige sedan i minst ett år vid tidpunkten för ansökan.

Stipendium 

Ett MFS-stipendium är på 35 000 kronor som du kan använda till bland annat resor, boende, vaccinationer och visum. Stipendiet är inte avsett att täcka alla utgifter under tiden utomlands, utan behöver kompletteras med till exempel studiemedel från CSN.

Ansökan

Länk till ansökningsformulär 

Bifoga följande dokument till din ansökan (alla dokument ska vara på engelska)

Projektbeskrivningen är den viktigaste delen av din ansökan och ligger till grund för bedömningen. Den kan baseras på en redan framtagen projektplan och ska omfatta 2 – 2,5 A4-sidor, skriven på engelska. Beskriv hur ditt projekt anknyter till någon eller några av regeringens sju prioriteringar för utvecklingsarbete i reformagendan för bistånd: Bistånd för en ny era – Frihet, egenmakt och hållbar tillväxt samt något eller några av de globala målen. Ange också en tidplan för ditt projekt och, mycket viktigt, om projektet  har de etiska tillstånd som behövs för att kunna genomföras i värdlandet. Om ni är två studenter som genomför examensarbetet tillsammans måste det framgå i projektbeskrivningen. 

Budgetplan inklusive resekostnader och eventuella kostnader för vaccinationer och dagliga omkostnader baserat på levnadsomkostnaderna i det aktuella landet.

Personligt brev som beskriver varför du vill göra MFS (högst en A4-sida). 

Högst en A4-sida. Fokusera på sådant som du tror kan vara meriterande för att erhålla ett MFS-stipendium.  

Bekräftelse från din handledaren på KI som intygar fältstudiens lämplighet och att personen kommer att vara din handledare.  

Bekräftelse från kontaktpersonen i fält som styrker att det finns en kontaktperson i det land där fältstudien ska utföras, och som kommer att vara behjälplig med praktiska arrangemang och ge dig stöd under fältarbetet. 

Passkopia eller personbevis där ditt medborgarskap framgår eller intyg från Skatteverket som styrker att du har varit folkbokförd i Sverige i 12 månader. 

Kontakt

Kristina Jesinkey

Internationell Koordinator
Innehållsgranskare:
Emma Hägg
2025-02-19