För dig som är student på Läkarprogrammet, sexårigt Svar på vanliga frågor om sexåriga läkarprogrammet

Här svarar vi på några av de vanligaste frågorna om sexåriga läkarprogrammet.

Frågor om utbildningens genomförande

  • Hur går den teoretiska undervisningen till?

    KI har valt att genomgående använda teambaserat lärande (TBL) i det sexåriga läkarprogrammet. TBL innebär arbete i fasta grupper under en kurs eller termin. Varje TBL-modul består av egna förberedelser, bastest individuellt samt i den egna gruppen, följt av en interaktiv diskussion med lärare. Därefter följer en tillämpning och modulen avslutas med bedömning av egen och gruppens prestation och samarbete.

  • Sker undervisningen på Campus Solna eller Campus Flemingsberg?

    Verksamhetsförlagd utbildning sker i hela sjukvården i Region Stockholm. Den teoretiska undervisningen de tre första terminerna sker i huvudsak på Campus Solna. Under termin 4-7 kommer du att ha en kursplacering på ett av de större sjukhusen det vill säga Karolinska Universitetssjukhuset Solna eller Huddinge, Danderyds sjukhus och Södersjukhuset.
    Det innebär att din undervisning (både teoretisk och klinisk) sker i huvudsak på det sjukhus där du är kursplacerad, men även på vårdcentral och i vissa fall även på andra ställen inom Region Stockholm. Under termin 9-12 kommer du att vara placerad på olika vårdenheter inom Region Stockholm. 

    Du ska vara inställd på att du kommer behöva resa inom Region Stockholm under din utbildning.
     
  • Kommer studenter efter det nya läkarprogrammet att bli beviljade bastjänstgöring (BT) på ett enklare sätt eller kommer det vara konkurrens så som det är nu vad gäller allmäntjänstgöring (AT)?

    Det är för tidigt att svara på. Planeringen för BT är i full gång över hela landet. Det är viktigt att veta att det är Socialstyrelsen och landets regioner och inte KI som ansvarar för BT. Du kan hitta mer information hos Socialstyrelsen.
     
  • Varför finns det inte kursplaner för alla kurser i programmet?

    Kursplanerna fastställs efterhand som de nya kurserna införs (se bilden som visar vilka programterminer som är igång på respektive läsårstermin). Kursplanerna för kommande termin fastställs senast i mitten av terminen innan (till exempel finns kursplanerna på termin 6 som går första gången VT24 tillgängliga senast i oktober 2023). En översiktlig beskrivning av varje kurs finns på sidan Programöversikt.
Översikt över när terminer i det sexåriga läkarprogrammet startar.
Översikt över vilka programterminer som är igång på respektive läsårstermin. Foto: N/A

Frågor om byte till läkarprogrammet vid KI från annat lärosäte

  • Jag läser läkarprogrammet vid ett annat lärosäte och jag vill gärna byta studieort till KI och undrar hur det går till rent praktiskt.

    För att få läsa vid KI måste du först söka via antagning.se och bli antagen till vårt läkarprogram. Vid en eventuell antagning blir du antagen till den studentkull som ska läsa programmet med start den termin du blivit antagen till. Det är där du har din garanterade plats på programmet.

    Du har möjlighet att ansöka om tillgodoräknande baserat på dina tidigare studier, och i mån av plats bli erbjuden en kursplats på högre kurs/ternin. Även om ditt tillgodoräknande beviljas i större omfattning kan du inte bli uppflyttad till högre kurs eller termin som ännu inte startat i det sexåriga programmet. 
     
  • Jag har tidigare läst det 5,5-åriga läkarprogrammet på ett annat lärosäte och är intresserad av att fortsätta mina läkarstudier vid KI:s 5,5-åriga program. Hur gör man?

    Det finns ingen möjlighet att bli antagen till det 5,5 åriga programmet på KI från och med HT21. 

    KI tillämpar ingen antagning till senare del till det gamla 5,5-åriga programmet och du kan därför inte efter ett beviljat tillgodoräknande bli erbjuden en plats på det 5,5-åriga programmet.

 

Innehållsgranskare:
Admin för Läka…
2025-06-24