Våra föredragshållare
Välkommen till vår presentationssida för föredragshållare på Skolfokusdagarna – en unik mötesplats där experter och visionärer samlas för att dela med sig av sin kunskap och erfarenhet. Från banbrytande forskning till praktiska verktyg för förändring – här hittar du allt du behöver för att skapa en mer inkluderande, stödjande och effektiv skolmiljö. Låt dig inspireras, utmanas och guidas på vägen mot en bättre skola för alla!
Sven Bölte
Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet
Sven Bölte är professor i barn- och ungdomspsykiatrisk vetenskap, samt föreståndare för Center of Neurodevelopmental Disorders at Karolinska Institutet (KIND) i Stockholm. Han är även verksam som psykolog vid BUP Stockholm. Sven har arbetat med utvecklingsneurologiska funktionstillstånd i forskning, klinik och undervisning i trettio år i olika länder.
Sven är redaktör för olika vetenskapliga tidskrifter, till exempel AUTISM, Scandinavian Journal of Child and Adolescent Psychology and Psychiatry. Han har förtroendeuppdrag i olika vetenskapliga råd och organisationer, som Vetenskapsrådet, Autism Sverige, Riksförbundet Attention, och EUNETHYDIS.
Hans vetenskapliga arbeten omfattar mer än fyrahundra originalarbeten, ledarartiklar och översiktsartiklar, bokkapitel, diagnostik och interventions verktyg inom autismspektrum, ADHD och andra neuropsykiatriska funktionsnedsättningar (>35,000 citeringar).
Sven Bölte är mångfaldigt prisbelönad, bland annat med ”Life Watch Nordiska Priset”, ”Årets Ljus” (Attention Riks), och ”Psynk priset GNET” (Sveriges Kommuner och Regioner), och ”Fellow of International Society for Autism Research” (INSAR).
Han leder tillsammans med sin forskargrupp ett stort antal kurser och utbildningar riktade till pedagoger.
Föredrag
NPF i skolan - vad samhället och skolan kan göra, tisdag 29 oktober, kl 13.50 – 14.50 (dag 2).
Elisabeth Fernell
Barnläkare och professor i barn- och ungdomspsykiatri, Göteborgs universitet.
Elisabeth Fernell är barnläkare med inriktning barnneurologi och habilitering samt är professor i barn och ungdomspsykiatri vid Gillbergcentrum, Göteborgs universitet.
Föredrag
Helhetssyn på barn med komplexa svårigheter, måndag 28 oktober, kl 10.40 – 11.40 (dag 1).
Marika Habbe
Specialistlogoped med inriktning språk-, läs- och skrivsvårigheter.
Marika har arbetat med utredning och stödinsatser till barn och ungdomar med olika funktionsnedsättningar inom habilitering, BUP, förskola och skola samt vid Specialpedagogiska skolmyndigheten. Hon har haft en samordnande roll i central elevhälsa och har deltagit i forskningsprojekt om språkstörning och dyslexi vid Karolinska Institutet. Numer arbetar Marika som utredare inom funktionsnedsättning på Socialstyrelsen.
Föredrag
Språkstörning och dyslexi, tisdag 29 oktober, kl 09.10 – 10.10 (dag 2).
Martin Karlberg
Institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi, Uppsala universitet.
Martin Karlberg är universitetslektor och excellent lärare vid institutionen för pedagogik, didaktik och utbildningssociologi vid Uppsala universitet. Han undervisar och forskar bland annat om närvaro/frånvaro, ledarskap i klassrummet, undervisning och lärande.
Föredrag
Skolnärvaro – hur kan vi arbeta systematiskt med detta, tisdag 29 oktober, kl 10.40 – 11.40 (dag 2).
Niklas Långström
Professor, anknuten till forskning vid Institutionen för klinisk neurovetenskap, Karolinska Institutet
Docent och överläkare i barn- och ungdomspsykiatri, BUP FoUU, Region Stockholm. Niklas studerar utvecklingsvägar, korrelat och utfall av psykiska störningar hos barn och vuxna. Han är särskilt intresserad av orsaksmekanismer bakom, samt riskbedömning och förebyggande av interpersonellt, inklusive sexuellt, våld.
Föredrag
Ungdomar och våld – vad gör vi åt det, tisdag 29 oktober, kl 15.20 – 16.20 (dag 2).
Josef Milerad
Barnläkare och docent i pediatrik, anknuten till forskning, Institutionen för kvinnors och barns hälsa, Karolinska Institutet
Josef Milerad är medförfattare till ett 70-tal internationellt publicerade vetenskapliga artiklar samt 20 bokkapitel och översikter inom området barns utveckling och hälsa. Milerad är vetenskaplig granskare för den internationella barnläkartidskriften Acta Paediatrica och tidigare ordförande i Svenska Skolläkarföreningen samt Socialstyrelsens vetenskapliga råd i skolhälsovård.
Föredrag
Psykisk stress och ohälsa – vad vet vi om orsakerna och vad kan vi göra åt det?, måndag 28 oktober, kl 12.50 – 13.30 (dag 1).
Sissela Nutley
PhD, Institutionen för neurovetenskap, Karolinska Institutet
Sissela Nutley har disputerat vid Karolinska Institutet inom kognitiv neurovetenskap med fokus på hjärnans utveckling och formbarhet. Hon är en flitigt anlitad föreläsare och är ofta konsulterad som expert för myndigheter, näringsliv och andra beslutsfattare.
Hon är också författare till boken Distraherad - hjärnan, skärmen och krafterna bakom (Natur & Kultur, nyutgåva 2022) och medförfattare till Hälsosegrar (Norstedts, 2021). Sissela är också drivande inom den ideella initiativet Det syns inte som arbetar prevention i skolan.
Fördrag
Sociala medier, spel och psykisk hälsa, tisdag 29 oktober, kl 12.50 – 13.50 (dag 2).
Malin Palmér-Andersson
Specialpedagog
Verksamhetschef för elevhälsan i Trosa kommun, tidigare skolledare för Dansutskolan i Gnesta.
Fördrag
Barn och ungdomars olika förutsättningar, måndag 28 oktober, kl 15.00 – 16.00 (dag 1).
Karin Sonnby
Barnpsykiater, med.dr.
Karin Sonnby är barnpsykiater, med.dr. och tidigare skolöverläkare. Hon är specialist i barn-och ungdomspsykiatri.
Föredrag
Flickor och ADHD, måndag 28 oktober, kl 13.30 – 14.30 (dag 1).
Mats Swensson
Skolöverläkare och tidigare ordförande i Svenska Skolläkarföreningen.
Mats Swensson har varit skolläkare sedan 2000 och haft skolläkartjänst i flera kommuner, specialpedagogiska myndigheten och fristående skolor. Tidigare ordförande i svenska skolläkarföreningen och fortsatt adjungerad med uppdrag via folkhälsomyndigheten i en referensgrupp för barnvacciner. År 2012 medverkade Mats Swensson till Socialstyrelsens och Skolverkets vägledning för elevhälsan. Mats är kursledare och föreläsare på uppdragsutbildningen Att leda en hälsofrämjande skola - medicinsk elevhälsa för rektorer på Karolinska Institutet sedan 2020. Idag arbetar han som verksamhetschef för medicinsk elevhälsa.
Föredrag
Elevhälsans uppgifter och hälsolagstiftningen i skolan, måndag 28 oktober, kl 09.10 – 10.10 (dag 1).
Anna-Karin Söderström
Leg läkare med specialistutbildning i skolhälsovård.
Anna-Karin Söderström, leg läkare med specialistutbildning i skolhälsovård. Kliniker som träffat många barn och ungdomar som skolläkare sedan 90-talet och varit överläkare på barnmedicinsk mottagning med ansvar för neuropsykiatriskt utredningsteam och behandling av ADHD. Föreläsare bland annat på kursen Att leda en hälsofrämjande skola - medicinsk elevhälsa för rektorer och skolledare på Karolinska Institutet.
Föredrag
Barn och ungdomars olika förutsättningar, måndag 28 oktober, kl 15.00 – 16.00 (dag 1).
Annelie Westlund
Lärare i svenska och specialpedagog
Med fördjupad kompetens inom området neuropsykiatriska funktionsnedsättningar, med tyngdpunkt på språkstörning. I sitt arbete vid Specialpedagogiska skolmyndigheten har Annelie arbetat med utredning samt rådgivning och fortbildning för skolpersonal. Hon har också projektlett produktionen av stöd-och fortbildningsmaterial inom området språkstörning. Annelie arbetar idag som processtödjare på utbildningsförvaltningen inom Stockholm.
Föredrag
Språkstörning och dyslexi, tisdag 29 oktober, kl 09.10 – 10.10 (dag 2).
Programvärd och moderator
Susanne Weiner Ahlström
Fortbildare och kvalitetschef på Lärarfortbildning
Susanne Weiner Ahlström är också fortbildare, utbildningskonsult, läromedelsförfattare, speciallärare och lärarutbildare. Hon stödjer skolledare och pedagoger i att utveckla ledarskapet och lärandeprocesser genom att tydliggöra en pedagogisk konsekvens utifrån aktuell forskning inom lärandeprocesser. Att kunna kvalitetssäkra läs- och skrivutvecklingen är ett område som Susanne framgångsrikt leder.
Anmälan
Observera att Skolfokusdagarna ges som uppdragsutbildning. Du går den via din arbetsgivare.