Eileen studerar till läkare
"Läkarprogrammet är verkligen superkul och till alla där ute som är det minsta sugna på medicin rekommenderar jag varmt att söka! Här på KI kombineras en hög nivå på utbildningen, ett händelserikt studentliv i huvudstaden med goda möjligheter till forskning för den som är intresserad".
Varför valde du att läsa till just läkare?
Medicin är ett av mina stora intressen. Utöver det tycker jag om att arbeta i team och att träffa nya människor. Läkaryrket kombinerar medicin, social interaktion och ett oändligt lärande – vilket känns rätt för just mig.
Vad är det bästa med din utbildning?
Det är alla dörrar utbildningen öppnar! Att arbeta som läkare kan ske i olika former – man kan arbeta kliniskt (exempelvis på avdelning på sjukhus), på ett labb eller på olika företag. Man kan dessutom arbeta utomlands. Möjligheterna är många och jag tror att man på så sätt hittar en nisch som funkar för just en själv. Att studera på KI är helt fantastiskt – inte nog med att få plugga drömutbildningen så får man göra det i huvudstaden vilket gör allt så mycket roligare.
Hur ser en typisk vecka ut?
Just nu studerar jag termin 7 – kirurgterminen. En typisk vecka består av verksamhetsförlagd utbildning, alltså praktik, måndag-torsdag. Fredagar har vi gemensam undervisning med kliniska fall och genomgång. Sen har vi såklart föreläsningar, antingen live på plats eller inspelade som vi kan titta på hemifrån.
Termin 1–4 kallas ”preklin” och inkluderar allt vi lär oss innan vi börjar praktisera. Vi har såklart praktikdagar under dessa terminer – men det mesta av tiden går åt teori. Det är exempelvis då vi läser anatomi (hur kroppen är uppbyggd), fysiologi (hur organsystemen fungerar) och mikrobiologi (hur vi påverkas av de allra minsta organismerna). Vi läser mycket på detaljnivå och det finns tid avsatt i schemat till det.
Termin 5 och framåt är de kliniska terminerna och då ställs högre krav på närvaro. Som namnet insinuerar är vi för det mesta ute på praktik och dagarna börjar runt 8 och slutar cirka 16. Vi har en del seminarier mellan praktikveckorna där vi arbetar i grupp (team based learning) med patientcase och diskuterar handläggning samt behandlingsalternativ. Vi studerar alltså inte på samma detaljnivå, utan mer med att identifiera sjukdomsmönster i kliniska sammanhang.
Varför valde du att studera på just KI?
KI har väl alltid varit drömmen, ända sedan jag var liten. Utöver lyxigheten att få studera i sin hemstad, så är KI ett internationellt högt rankat lärosäte som erbjuder en väldigt bra läkarutbildning. Jag har dessutom alltid undrat hur det är att forska och haft ambitionen att komma i gång med det själv. På KI bedrivs banbrytande forskning som därför lockade lite extra.
Har du stött på någon utmaning?
Ingen utmaning riktigt så, men man kan väl betrakta utbildningen som utmanande i sin helhet. Det är 6 år av studier och det kräver mycket av ens fritid och vardag. I vissa perioder kan det kännas jobbigare än andra, men jag tror att alla studenter på alla utmanande program kanske känner så ibland. Man får i sådana lägen luta sig tillbaka på sin motivation och beslutsamhet att bli läkare – det är vad som får det att kännas värt i slutet av dagen.
Vad vill du arbeta med i framtiden?
Man kan ju göra så mycket som läkare – det finns alla olika typer av inriktningar. Men jag har särskilt stort intresse för hjärtat, så någon typ av specialitet inom det skulle jag säga.
Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?
Jag tror att många som vill bli läkare ställer sig frågan – hur ska jag ta mig in? Det är höga antagningskrav och som jag minns det kändes det ibland nästan lite omöjligt. Men – det är inte omöjligt! Man får inte ge upp i första taget utan det gäller att ha lite is i magen. Planera i god tid vilka urval du söker genom – ska du kanske skriva högskoleprovet eller läsa upp en kurs? Har du skrivit högskoleprov rekommenderar jag varmt att man skriver det alternativa urvalet till läkarprogrammet (PIL), vilket ökar chanserna att komma in ytterligare.
Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli läkare?
Jag tror att det är bra att vara en lagspelare. Som lagspelare ska man vara tydlig i sin kommunikation, se till gruppens bästa och bidra till en god stämning. Med en ödmjuk attityd och god ton tror jag att man kommer väldigt långt.
Nämn en sak som är bra med KI
Vad som får KI att sticka ut lite extra är just forskningen. Här bedrivs all typ av forskning och är man sugen på att forska finns de möjligheterna runt hörnet. Oftast är våra lärare engagerade i forskningsprojekt, eller så kan man mejla olika forskare på olika projektdatabaser. Det är därför väldigt smidigt att komma i kontakt med en forskare som bedriver ett projekt som kan verka intressant för just dig.
Finns det något annat du gärna vill att presumtiva studenter ska veta om ditt program?
Läkarprogrammet är verkligen superkul och till alla där ute som är det minsta sugna på medicin rekommenderar jag varmt att man ger det ett försök. Här på KI kombineras en hög nivå på utbildningen, ett händelserikt studentliv i huvudstaden med goda möjligheter till forskning för den som är intresserad. Det blir inte bättre än så!