Tayba studerar till optiker

Läs om varför Tayba valde att studera till optiker och om vilka olika möjligheter som finns inom optikeryrket.

Tayba, student på optikerprogrammet
Tayba, student på optikerprogrammet Foto: Privat

Varför valde du att läsa till just optiker? 

Sedan jag var liten har jag alltid haft glasögon så det var en del av hela mitt liv. Först var det bara en grej för att kunna se bra, mer som ett redskap. Men ju äldre jag blev så tyckte jag att det var roligare att experimentera med olika bågar och försöka hitta min egen stil. Det gav mig en annan synvinkel och det blev solklart för mig att jag ville ha en fot i vården men även en fot i mode/fashionvärlden vilket jag kände att optikerutbildningen kunde erbjuda mig.

Vad är det bästa med din utbildning?

Att det är så mycket praktiskt lärande redan i termin 1. Självklart läser vi också mycket teori men det är en bra balanserad struktur mellan det och praktiken. Vi har jättefina stora salar där vi utför undersökningar på varandra, samt kan ta emot patienter. Det som jag tycker har varit super nice, är att vi på optikerprogrammet har klarat oss utan att köpa någon  kurslitteratur då det mesta vi behöver ges ut av våra föreläsare i form av kurskompendier och föreläsningsmaterial, så oroa dig inte för att spendera tusenlappar på en bok du inte ens kommer att läsa klart. 

Hur ser en typisk vecka ut? 

En vanlig vecka för oss blivande optiker består av två eller tre-dagars föreläsningar, oftast mellan klockan 9-16. Resten av veckan får vi öva på det vi har gått igenom och lärt oss på föreläsningarna. Någon gång per vecka kan det även vara självstudier på valfri plats vilket kan vara en välbehövd omväxling. Exempelvis har vi alltid små quiz på lärplattformen Canvas som vi måste svara på för att se om vi förstått föreläsningarna. Vissa kurser vi tidigare har läst brukar ge extra poäng till tentan om man har rätt på alla quizfrågor, vilket både motiverar en att plugga samt är en bra fördel för att nå godkänt nivån på tentan, så det är verkligen en win-win situation.

Varför valde du att studera på just KI?

KI var alltid drömuniversitet för mig, det står för hög kvalitet av utbildning, mångfald och diversitet av studenter från alla länder samt goda möjligheter för jobb efter examen. Dessutom har KI bra relationer med så många andra bra internationella universitet som man kan göra utbyte mellan, vilket var väldigt viktigt för mig som visste att jag definitivt vill göra ett utbyte under min studietid. Dessutom studerade min storasyster på KI och tog examen här, hon är min förebild och jag ville följa hennes fotspår. Men på den tiden visste jag inte vad jag ville utbilda mig inom. När jag senare fick veta mer om optikerprogrammet på KI så kändes det som en uppenbarelse, this is what I’m meant to do! Så jag bestämde mig för att söka till KI och kom in.  

Har du stött på någon utmaning?

Min första omtenta. Jag kände mig helt värdelös, hur kunde det här hända? Jag som hade pluggat så mycket innan tentan? Men när det väl var dags för omtentan så förstod jag att allting händer av en anledning. Jag hade lärt mig mycket mer och nu förstod jag faktiskt vad det hela handlade om, alla uträkningar och teorin bakom allt, i stället för att bara memorera det till tentan och glömma bort det till dagen efter. Så ni som är rädda för omtentor, jag vet att det är enkelt sagt av mig men, var inte det. Gör ert bästa och plugga inte ihjäl er, utan plugga tills ni faktiskt förstår materialet. Då kommer ni se hur enkelt och bra det kommer gå och händer det att ni inte klarar en tenta och får en omtenta, så är det inte hela världen, ni kommer att klara det!

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Först och främst planerar jag att gå magisterutbildningen direkt efter min examen för att få mer behörighet inom mitt yrke. Sedan vill jag jobba ute i butik något år först. Jag vill även testa på och jobba inom akutavdelningen på sjukhuset för att samla på mig så mycket erfarenheter som möjligt. Därefter så funderar jag på att kanske jobba utomlands en period om det går. Jag är även väldigt intresserad av något som heter ”optiker på distans”. Det är precis som det låter, att kunna jobba hemifrån. 

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?

Jag var väldigt rädd för matten och fysiken alla pratade om, men ni ska veta att det ska ni verkligen inte vara. Det kommer att gå hur bra som helst och det var faktiskt en av de mest lärorika kurserna vi har haft. Vi har mycket praktik inom programmet vilket också är det roligaste. Du kommer verkligen att träffa vänner för livet på KI. Våga och ansök!

Tips till er nya optikerstudenter är att börja jobba deltid som optikerassistent för att få en djupare förståelse och komma in i det praktiska ännu snabbare, personligen kände jag att det hjälpte mig otroligt mycket och var väldigt lärorikt.

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli optiker? 

Det är till din fördel att vara social och utåtriktad men också att vara bestämd. Här kommer du möta alla sorters patienter, som kan kommentera saker, älskar att prata och ta hur lång tid som helst på sig eller något annat oförväntat. Det gäller att du tar tag i grejer, inte tar åt dig och vågar leda. Men i första hand ska du vara intresserad av att hjälpa människor och ha det tålamodet som krävs när saker tar tid eller när man hittar tråkiga fynd som kan vara svårt för patienten att höra och acceptera, men kom ihåg att ni aldrig är själv.

Nämn en sak som är bra med KI.

Det är så många saker som är bra med KI. Jag lyfter gärna att det är människor från alla delar av världen här, det är otroligt spännande att få lära känna så många nya människor. Det finns stora möjligheter till utbytesstudier. På optikerprogrammet har vi bland annat möjlighet att åka till Spanien, Schweiz, Danmark och Hong Kong, så kolla närmare på om det låter som något för dig. En sista rolig grej är att man enkelt har möjlighet att jobba för KI vid sidan av studierna, Jag själv jobbar även som digital ambassadör för KI på Tiktok. Så kika även in oss där för mer information och annat roligt om Karolinska Institutet. 

Helene Svanholm
2025-01-08