Kursplan för

Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa 1, 30 hp

Sexual, reproductive and perinatal health 1, 30 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT12 , VT13 , VT14 , HT14 , VT15 , HT15 , VT16 , HT16 , VT17
Kurskod
2BM010
Kursens benämning
Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa 1
Hp
30 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Sexuell, reproduktiv och perinatal hälsa 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för kvinnors och barns hälsa
Beslutande organ
Programnämnd 9
Datum för fastställande
2012-05-09
Reviderad av
Utbildningsnämnden KBH
Senast reviderad
2024-05-14
Kursplanen gäller från
Vårterminen 2017

Särskild behörighet

Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska. Sjuksköterskeexamen om 180 hp eller kandidatexamen i omvårdnad om minst 180 hp. Dessutom krävs kunskaper i svenska och engelska motsvarande Svenska B och Engelska A (med lägst betyget Godkänd).

Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.

Mål

Reproduktionens fysiologi och psykologi 12 hp
Målet för momentet är att studenten ska kunna:

  • förklara reproduktionsorganens anatomi, fysiologi och endokrinologi,
  • förklara embryo- och fosterutvecklingen samt placentafysiologi,
  • förklara kroppsliga och psykologiska förändringar under graviditet, förlossning,  eftervård och amning,
  • förklara metoder som används för att undersöka kvinnans och fostrets/ barnets fysiska och psykiska hälsa i samband med graviditet, förlossning , eftervård och amning
  • visa kunskap om smärtfysiologi, smärthantering och smärtlindringsmetoder under förlossning samt analysera olika metoders verkningsmekanism, effektivitet och biverkningar,
  • visa kunskap om psykologiska teorier som belyser anknytning och bonding, interaktion mellan förälder och barn samt reflektera över familjens behov av vård och psykosocialt stöd,
  • visa kunskap om evidens och regelverk inom aktuella områden.
  • reflektera över etiska förhållningssätt under graviditet, förlossning , eftervård och amning

Gynekologisk och sexuell hälsa samt fertilitetsreglering 10,5 hp
Målet för momentet är att studenten ska kunna:

  • förklara gynekologiska sjukdomstillstånd och infektioner, abort och infertilitet samt handläggning av dessa,
  • visa övergripande kunskap om sexuellt överförbar infektion (STI) och handläggning av dessa,
  • förklara människans sexuella utvekling och sexualfysiologi,
  • förklara olika preventivmedels grundläggande verkningsmekanism,
  • genomföra gynekologisk och andrologisk undersökning samt analysera resultatet av dessa,
  • planera för och genomföra samtal om sexualitet, STI inklusive smittspårning och abort,
  • reflektera över våldsutsatta kvinnors situation,
  • tillämpa etiskt förhållningssätt i vårdarbetet samt följa lagar och föreskrifter,
  • reflektera över hur användning av teknik, material och läkemedel påverkar miljö och kretslopp inom berörda områden. 

Reproduktiv hälsa ur ett transkulturellt perspektiv 4,5 hp
Målet för momentet är att studenten ska kunna:

  • problematisera och analysera kvinnors och mäns livsvillkor inkluderande sexualitet, fertilitet och familjeliv ur ett nationellt, globalt och transkulturellt perspektiv.
  • reflektera över egen och andras bakgrund och nuvarande levnadsförutsättningar i ett maktperspektiv för att kunna använda den förståelsen i arbetet med kvinnor och män,
  • tillämpa ett likabehandlingsperspektiv i enlighet med människors rätt till vård på lika villkor.

Vetenskaplig teori och metod 3 hp
Målet för kursen momentet är att studenten ska kunna:visa fördjupad kunskap i forskningsdesign- och metod, visa förmåga att identifiera och argumentera för styrkor och svagheter med olika forskningsdesigner och metoder, visa förmåga att systematiskt söka och granska vetenskapliga artiklar.Värderingsförmåga och förhållningssätttillämpa ett evidensbaserat förhållningssätt. Hela kursen genomsyras av ett vetenskapligt och professionellt förhållningssätt.

Innehåll

Kursen består av fyra moment:

Reproduktionens fysiologi och psykologi, 12.0 hp

Betygsskala: GU

Momentet omfattar teoretiska kunskaper om fysiologiskt förlopp samt metoder för hälsoövervakning i samband med normal graviditet, förlossning, eftervård och amning. I momentet ingår även teoretiska kunskaper om psykologiska aspekter på graviditet, barnafödande och familjebildning samt familjens behov av vård och psykosocialt stöd.

Gynekologisk och sexuell hälsa samt fertilitetsreglering, 10.5 hp

Betygsskala: GU

Momentet omfattar teoretisk undervisning om gynekologiska sjukdomar, gynekologisk cellprovtagning, sexologi, fertilitetsreglering, STI, ofrivillig barnlöshet och inducerad abort, färdighetsträning i gynekologisk palpation, cellprov och insättning av långtidsverkande preventivmetoder. Etiska frågeställningar inom området analyseras och diskuteras. Situationen för våldsutsatta kvinnor belyses och diskuteras. I momentet ingår verksamhetsförlagd utbildning och fältstudier på mottagningar inom gynekologisk och sexuell hälsa

Reproduktiv hälsa ur ett transkulturellt perspektiv, 4.5 hp

Betygsskala: GU

Momentet omfattar teoretiska kunskaper om kvinnors och mäns livsvillkor inkluderande sexualitet, fertilitet och familjeliv ur nationellt, globalt och transkulturellt perspektiv. Momentet berör även hur det sociala könet konstrueras.

Vetenskaplig teori och metod, 3.0 hp

Betygsskala: GU

Momentet omfattar fördjupning i vetenskaplig teori och metod samt systematisk litteratursökning och kritisk granskning av litteratur.

Arbetsformer

Undervisningen utgår från ett problemorienterat och kollaborativt synsätt på lärande där arbetsformerna ger förutsättning för att studenten aktivt tar ansvar för sitt lärande.

De arbetsformer som används är föreläsningar, seminarier, färdighetsträning och verksamhetsförlagd utbildning. Deltagande i seminarier, workshop, färdighetsträning, VFU, och studieuppgifter är obligatoriskt. Andra obligatoriska inslag kan förekomma såsom föreläsning som inte kan läsas in på egen hand.

Kursansvarig bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.

Examination

Betygen för alla moment läggs samman till ett betyg för hela kursen.

Reproduktionens fysiologi och psykologi 12 hp                                      
Studenten examineras genom skriftlig individuell tentamen.

Gynekologisk och sexuell hälsa samt fertilitetsreglering 10,5 hp 
Studenten examineras genom skriftlig tentamen samt muntliga och skriftliga seminarieuppgifter samt PEC (Post Experience Conference) i gynekologisk sjukdom och gynekologisk omvårdnad.
För att bli godkänd ska studenten ha fullföljt VFU.

Reproduktiv hälsa ur ett transkulturellt perspektiv 4,5 hp
Studenten examineras genom seminarium och skriftlig rapport.

Vetenskaplig teori och metod 3 hp
Studenten examineras genom seminarium och skriftlig individuell tentamen.

Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Student som saknar godkänt resultat efter tre genomförda examinationstillfällen kan erbjudas att gå om moment eller kurs ytterligare en gång. Detta gäller i mån av plats. Om studenten genomfört sex underkända examinationer ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit i räknas inte som examinationstillfälle. Hemexamination som har öppnats via lärplattform räknas som utnyttjat examinationstillfälle även om examinationen inte lämnats in. För sent inlämnade examinationsuppgifter beaktas ej. Studenter som inte lämnat in i tid hänvisas till omtentamenstillfället.

Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students VFU eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat. I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till ett nytt VFU-tillfälle på denna kurs. Underkänd VFU får endast genomföras ytterligare en gång.

För godkänt resultat på kursen krävs att samtliga examinationer är godkända samt deltagande i obligatoriska undervisningsinslag.

Övergångsbestämmelser

Kursen är nedlagd och gavs för sista gången VT17. Kursen är ersatt med annan kurs och examination erbjuds enligt riktlinjer i kursplanen för 2BM019, 2BM029, 2BM025 och 2BM030.

Övriga föreskrifter

Kursutvärdering sker enligt av Styrelsen för utbildning fastställda riktlinjer. Undervisning på engelska förekommer.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk Litteratur

Berg, Marie Att stödja och stärka : vårdande vid barnafödande Lundgren, Ingela
Lindgren, Helena; Rehn, Margareta; Wiklund, Ingela Barnmorskans handläggning vid normal förlossning : forskning och erfarenhet
Lindgren, Helena Reproduktiv hälsa : barnmorskans kompetensområde Christensson, Kyllike; Dykes, Anna-Karin

Rekommenderad litteratur

Ulfig, Norbert Embryologi : en kortfattad lärobok Wilhelms, Daniel B.
Helman, Cecil G. Culture, health and illness
Greenhalgh, Trisha Att läsa vetenskapliga artiklar och rapporter : grunden för en evidensbaserad vård
Polit,, Denise F; Beck, Cheryl tatano Nursing research : principles and methods, 7 ed
Kylberg, Elisabeth; Westlund, Anna Maria; Zwedberg, Sofia Amning i dag Amning idag
Vetenskaplig teori och metod : från idé till examination inom omvårdnad Henricson, Maria
Odlind, Viveca; Bygdeman, Marc; Milson, Ian Familjeplanering : preventivmetoder, aborter och rådgivning
Hagberg, Henrik Obstetrik Marsal, Karel; Westgren, Magnus
Endokrinologi Werner, Sigbritt
Lagercrantz, Hugo Neonatologi Hellström-Westas, Lena; Norman, Mikael
Heli, Susanna Föda utan rädsla
Gynekologi Janson, Per Olof; Landgren, Britt-Marie
Sexologi Lundberg, Per Olov; Löfgren-Mårtenson, Lotta
Franck, Martina Multikulturell kvinnohälsa : med fokus på gynekologi och obstetrik
Ungdomar, sexualitet och relationer Häggström-Nordin, Elisabet; Magnusson, Chris

Fördjupningslitteratur

Anknytningsteori : betydelsen av nära känslomässiga relationer Broberg, Anders
The role of the father in child development Lamb, Michael E.
Breastfeeding and human lactation Riordan, Jan; Wambach, Karen
Global Health : an introductory textbook Lindstrand, Ann
Anknytning i praktiken : tillämpningar av anknytningsteorin Broberg, Anders
Om smärta : ett fysiologiskt perspektiv Norrbrink, Cecilia; Lundeberg, Thomas
Brodén, Margareta Graviditetens möjligheter
Coad, Jane; Dunstall, Melvyn Anatomy and physiology for midwives