Arbets- och organisationspsykologi 1, 12 hp
Work and Organizational Psychology 1, 12 credits- Kurskod
- 2PS036
- Kursens benämning
- Arbets- och organisationspsykologi 1
- Hp
- 12 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Psykologi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Väl godkänd, godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för klinisk neurovetenskap
- Beslutande organ
- Programnämnd 8
- Datum för fastställande
- 2014-11-07
- Reviderad av
- Programnämnd 8
- Senast reviderad
- 2015-05-07
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2015
Särskild behörighet
Som tillträdeskrav till högre termin gäller att student får restera med högst 15 högskolepoäng från föregående termin och inga poäng får restera från terminer som föregått denna.
Mål
Moment 1
Målet med momentet är för studenten att få grundläggande teoretiska kunskaper inom arbets- och organisationspsykologi samt hur man mäter och utvärderar hälsa på en arbetsplats.
Den studerande ska efter genomgånget moment:
- kunna redogöra för centrala organisationsteorier med relevans för utveckling avseende individer, grupper och organisationer
- kunna redogöra för arbetslivsfaktorers betydelse för arbetsförmåga, hälsa och arbetstillfredsställelse
- visa grundläggande kunskap om olika stressmodeller och kunna reflektera över hälsa och arbetstillfredsställelse
- känna till åtgärder med utgångspunkt i ett jämställdhet- och mångfaldsperspektiv
- kunna redogöra för vilka metoder för mätning och utredning som är lämpliga för olika typer av frågeställningar inom arbetsmiljöfältet avseende individer och grupper
- kunna reflektera kritiskt kring arbets- och organisationspsykologins vetenskapliga grund
Moment 2
Målet med momentet är för studenten att få fördjupade kunskaper och förmågor genom att i grupp planera och genomföra ett fördjupningsarbete inom valfritt ämne från kursen. Ett huvudmål är att studenten ska få öva generiska förmågor som samarbetsförmåga, planering, muntlig/skriftlig redovisning, och förmåga att ge konstruktiv feedback.
Studenten ska efter genomgånget moment:
- utifrån vetenskap och beprövad erfarenhet kunna reflektera kritiskt kring kristeori (och krishantering)
- kunna genomföra och presentera ett fördjupningsarbete inom ämnet
- kunna diskutera egna såväl som andras presentationer inom ämnet
- kunna uttrycka sig tydligt i tal och skrift med användande av relevanta termer
Innehåll
Kursen syftar till att ge fördjupade kunskaper och färdigheter inom arbets- och organisationspsykologi. Under moment 1 förväntas studenten få en bred teoretisk bas om centrala teorier och begrepp inom området. Under moment 2 får studenten grundläggande kunskaper inom krishantering samt utför ett fördjupningsarbete inom valfritt ämne från kursen.
Arbetsformer
Moment 1
Momentet inleds med ett antal storföreläsningar. Stor vikt läggs vid självständig inläsning av kurslitteraturen. Den studerande kommer att konstruera instuderingsfrågor avseende centrala frågeställningar på kursen. Obligatoriska inlämningsuppgifter förekommer.
Moment 2
Momentet börjar med en teoretisk och praktisk genomgång av krishantering (obligatorisk närvaro). Därefter fördjupningsarbeten i grupp under viss handledning. Momentet avslutas med en skriftlig inlämning av grupparbeten och redovisning. Obligatorisk närvaro vid egen och vid andra gruppers redovisningar. Även obligatoriska inlämningsuppgifter förekommer.
Examinerande lärare bedömer om och i så fall hur frånvaro från obligatoriska utbildningsinslag kan tas igen. Innan studenten deltagit i de obligatoriska utbildningsinslagen eller tagit igen frånvaro i enlighet med kursansvarigs anvisningar kan inte studieresultaten slutrapporteras. Frånvaro från ett obligatoriskt utbildningsinslag kan innebära att den studerande inte kan ta igen tillfället förrän nästa gång kursen ges.
Examination
Moment 1 examineras genom:
- skriftlig tentamen vid slutet av momentet. Betyg VG/G/U
Betyg på Moment 1: För att få betyget Godkänd på Moment 1 krävs minst betyget G på skriftlig tentamen samt godkända inlämningsuppgifter. För VG krävs även VG på tentamen.
Moment 2 examineras genom:
a) skriftlig inlämningsuppgift. Betyg G/U
b) redovisning. Betyg G/U
Betyg på Moment 2: För att få betyget Godkänd på Moment 2 krävs minst betyget G på uppgift (a) och (b) samt deltagande vid samtliga redovisningar och obligatoriska moment. En missad redovisning kompletteras med en sammanfattning av den inlämnade gruppuppgiften.
Betyg på hel kurs:
För betyget G krävs G på samtliga examinationer och närvaro på obligatoriska moment och aktivitet vid obligatoriska arbetsformer. För betyget VG på hel kurs krävs utöver detta VG på moment 1.
Omtentamen:
Student som ej är godkänd efter ordinarie examinationstillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem examinationstillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle. Som examinationstillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som examinationstillfälle. Examinationstillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som examinationstillfälle.
Övergångsbestämmelser
Övergångsreglerna följer KI:s lokala riktlinjer för examination.
Övriga föreskrifter
Kursens syfte är att ge en bred teoretisk och historisk grund medan Arbets- och organisationspsykologi 2 (7,5hp) som följer efter denna kurs har fokus på tillämpning och praktiskt arbete ute i företag/organisation.
Kursen får inte tillgodoräknas i examen samtidigt med genomgången och godkänd kurs, vars innehåll helt eller delvis överensstämmer med innehållet i kursen. Följande kurser är (delvis) överlappande: 2PS011, Arbets- och organisationspsykologi 1, 15.0 högskolepoäng, 2PS018, Arbets- och organisationspsykologi 1, 15.0 högskolepoäng, 2PS028, Arbets- och organisationspsykologi 1, 15.0 högskolepoäng, 2PS031, Arbets- och organisationspsykologi 1, 15.0 högskolepoäng.
Litteratur och övriga läromedel
Obligatorisk litteratur
1. uppl. : Malmö : Liber, 2006 - 188 s. ISBN:91-47-07631-3 LIBRIS-ID:10057493 URL: http://www2.liber.se/bilder/omslag/stor/4707631o.jpg Huvudkursbok Sök i biblioteket
2., rev. ed. : Malden, Mass. : Blackwell, 2008 - xii, 566 s. ISBN:1-4051-3276-0 LIBRIS-ID:10192960 Huvudkursbok Sök i biblioteket