Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå

Alla presumtiva doktorander måste visa att de uppfyller det grundläggande såväl som det särskilda behörighetskravet till doktorandutbildning vid KI. På den här sidan får du information om grundläggande behörighet och om hur ansökningsprocessen ser ut. Du hänvisas också till vår andra webbsida med information om det särskilda behörighetskravet som du också måste uppfylla för att kunna antas som doktorand vid KI.

Behörighet och regler

Grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå har den som har: 

  1. avlagt en examen på avancerad nivå,
  2. 240 högskolepoäng varav minst 60 högskolepoäng från avancerad nivå, eller
  3. har förvärvat sig motsvarande kunskaper i Sverige eller utomlands 

Högskolan får för en enskild sökande medge undantag från kravet på grundläggande behörighet, om det finns särskilda skäl. Se Högskoleförordningen 7 kap 39 §

Dina universitetsstudier måste vara lästa vid ett internationellt erkänt, så kallat ackrediterat, lärosäte.  

I bedömningen av behörighetskraven tillämpar vi Sveriges universitets- och högskoleförbunds (SUHF) och Universitets- och högskolerådets (UHR) riktlinjer. 

Ansök om bedömning av motsvarande kunskaper av grundläggande behörighet

Om du vet, eller tror, att du inte uppfyller det grundläggande behörighetskravet genom punkt 1 eller punkt 2 ovan, men du har inhämtat relevant kunskap och erfarenhet på annat sätt,  kan du ansöka om en motsvarandebedömning. 

I så fall ska du, vid sidan av övrig dokumentation, även bifoga följande dokument till din ansökan om doktorandplats: 

  • Ifylld blankett för bedömning av motsvarande kunskaper
  • Bilagor till blanketten: En lista över de erfarenheter du vill åberopa som motsvarande kunskaper samt dokument som styrker dessa. 

På följande sida finns viktig information rörande ansökan om bedömning av motsvarande kunskaper. Där framgår vilka meriter som är relevanta och hur du kan styrka dessa. Där finns även aktuell blankett: motsvarandebedömning.

Det räcker inte med en yrkeslegitimation 

Det räcker inte att du enbart skickar in en svensk yrkeslegitimation inom hälso- och sjukvården utfärdad av Socialstyrelsen när du ansöker om en doktorandplats på KI. Det är för att kraven för legitimation och behörighet inom hälso- och sjukvårdsyrken inte är desamma som för högre akademisk utbildning på forskarnivå. Behörighet till utbildning på forskarnivå regleras i Högskoleförordningen och bedöms av lärosäten. Även om du tidigare har skickat in en ansökan till Socialstyrelsen för att ansöka om en yrkeslegitimation, måste du skicka in din studiedokumentation till KI när du ansöker om en doktorandplats vid KI.

Det särskilda behörighetskravet

Alla presumtiva doktorander behöver intyga att de har språkkunskaper i engelska minst motsvarande gymnasiekursen Engelska 6/Engelska B med godkänt betyg. Detta krav gäller för samtliga kandidater oavsett vilket land man tidigare studerat i. 

Alla kan styrka kunskaper i engelska med accepterat språktest. Den som har tidigare utbildning från vissa länder kan i vissa fall styrka språkkunskaper i engelska på andra sätt. Läs mer på vår webbsida om språkkunskaper i engelska.

Norden består av Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island samt Färöarna, Grönland och Åland.

Kandidater som uppfyller grundläggande behörighet (enligt kap. 7, 39 § punkt 1 eller 2) genom akademisk utbildning från ett nordiskt lärosäte bedöms uppfylla språkkravet i engelska. Detta innebär att presumtiva doktorander som uppfyller grundläggande behörighet genom akademisk utbildning från ett nordiskt lärosäte behöver endast ladda upp dokument som stryker grundläggande behörighet.

Norden består av Danmark, Norge, Sverige, Finland och Island samt Färöarna, Grönland och Åland.

Du som har utländska akademiska eller gymnasiala meriter behöver oftast ett erkänt språktest i engelska för att styrka särskild behörighet.  

Dokumentationskrav för dig med svenska akademiska meriter 

För att vi ska kunna bedöma om du uppfyller grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå behöver du skicka in examensbevis och kursförteckning eller Diploma Supplement. 

Det räcker inte att du skickar in ett brev från ditt lärosäte för att styrka dina akademiska meriter. 

Vänligen notera att vi inte kommer att begära in kompletteringar vid ofullständiga ansökningar, utan du kommer då att bedömas som obehörig.

  • Examensbevis
  • Kursförteckning inom examen
  • Diploma Supplement kan ersätta kursförteckning inom examen om alla kurser och betyg framgår tydligt, alla sidor skickas in och ditt namn och/eller personnummer framgår på varje sida. 
  • Kursförteckning som visar de kurser du har avlagt på avancerad nivå
  • Examensbevis för din kandidatexamen
  • Kursförteckning eller Diploma Supplement för din kandidatexamen 

Dokumentationskrav för dig med utländska akademiska meriter 

För att vi ska kunna bedöma om du uppfyller grundläggande behörighet till utbildning på forskarnivå behöver du skicka in examensbevis och kursförteckning eller Diploma Supplement. 

Det räcker inte att du skickar in ett brev från ditt lärosäte för att styrka dina akademiska meriter. 

Vänligen notera att vi inte kommer att begära in kompletteringar vid ofullständiga ansökningar, utan du kommer då att bedömas som obehörig.

  • Examensbevis för kandidat- och masterexamen på originalspråk
  • Kursförteckning för kandidat- och masterexamen på originalspråk
  • Diploma Supplement på originalspråk (om du har en)
  • Dokumentation som styrker dina språkkunskaper i engelska
  • Examensbevis för kandidatexamen på originalspråk
  • Kursförteckning för kandidatexamen på originalspråk
  • Kursförteckning för dina studier på avancerad nivå på originalspråk
  • Dokumentation som styrker dina språkkunskaper i engelska

Om du har pågående studier på avancerad nivå utanför European Higher Education Area (EHEA) ska du utöver ovanstående även bifoga en utbildningsplan (syllabus) för ditt magister- eller masterprogram.

Dokumentationsformalia

Bifoga inskannade dokument

Du måste bifoga inskannade originalhandlingar. Skannade kopior kommer inte att godtas. Ifall dokumenten är utfärdade i färg så måste du skanna i färg. Se till att skanna alla sidor, inklusive fram- och baksidor. Se till att alla detaljer är synliga och tydliga. 

Officiellt utfärdade dokument

Dina examenshandlingar och resultatintyg måste vara officiellt utfärdade vilket vanligtvis betyder att de har utfärdats av registrator eller examensenheten vid ditt lärosäte. Se till att eventuella stämplar, signaturer, reliefer med mera syns tydligt. Observera att KI kan komma att begära in officiella Transcript of Records direkt från lärosätet vid behov. I sådana fall meddelar Antagningen vid KI dig om det.

Översättning av utländska dokument

En översättning krävs om originaldokumenten är utfärdade på något annat språk än svenska, danska, engelska eller norska. Översättningen behöver vara gjord av en auktoriserad översättare till något av dessa språk. Det kan förekomma landspecifika avvikelser från detta krav. Karolinska Institutet använder sig av samma dokumentationskrav som University Admissions. Mer information om landspecifika dokumentationskrav hittar du på deras hemsida.

Ansökningsprocessen

Lediga doktorandplatser utlyses i rekryteringssystemet Varbi

Du registrerar din ansökan i rekryteringssystemet Varbi. Lediga platser till utbildning på forskarnivå utlyses löpande. KI godtar inte ansökningar till doktorandplatser per e-post och ger inte heller några förhandsbesked om din ansökan innan du ansökt om en doktorandplats i Varbi. 

Information om antagningsprocessen finns inuti doktorandannonsen. Vidare blir du vägledd av ansökningsförfarandet i Varbi under tiden du registrerar din ansökan. 

KI erbjuder doktorandplatser inom huvudområdet medicinsk vetenskap. 

Registrerad ansökan om doktorandplats sparas hos KI

Alla presumtiva doktorander ansvarar för att registrera en komplett ansökan till varje doktorandplats man söker. 

Om du tidigare har sökt en studieplats på grund- eller avancerad nivå, vanligen en kurs eller ett program på kandidat- eller masternivå, vid KI (eller annat svenskt lärosäte) via centrala antagningen, så har din ansökan registrerats och sparats hos UHR. Den sparas alltså inte hos KI, även om utbildningsplatsen på grund- eller avancerad nivå är vid KI.

När du däremot söker en doktorandplats vid KI registreras och bevaras din ansökan hos oss. Ansökan till doktorandplats finns kvar i rekryteringssystemet i två år från ansökningsdatum. Du behöver därför bifoga alla nödvändiga handlingar till din ansökan i Varbi när du söker doktorandplats på KI, även om du tidigare sökt en studieplats på grund- eller avancerad nivå vid KI. 

Om du blir antagen som doktorand vid KI så kommer din ansökan, dina dokument samt antagningsbeslutet med bilagor att bevaras i diariet på KI för all framtid. Om du inte blir antagen som doktorand på KI kommer din ansökan att gallras ur Varbi två år efter ansökningsdatum.

Komplettera din ansökan

Du kan fortsätta komplettera din ansökan med nya handlingar tills doktorandannonsens sista ansökningsdatum har passerat.

Så länge du registrerar din ansökan i Varbi senast deadline kan du fortsätta komplettera din ansökan genom att skicka in nya dokument till vår funktionsbrevlåda (se kontaktkort längst ned på denna sida) även efter att deadline har passerat. 

När doktorandplatsen i sökt annons är tillsatt kan du inte längre bifoga några handlingar till din ansökan i den tillsatta annonsen i Varbi.

Vanliga frågor och svar

Ja, det spelar ingen roll om du laddar upp dina filer separat eller som en kombinerad fil. 

Antagningen har tillgång till samtliga dokument som du bifogar din ansökan i Varbi oavsett var eller hur du laddar upp dem i Varbi.

Om du undrar om referenser, yrkeslegitimation, CV, personligt brev, tjänstgöringsintyg, kursbetyg, med mera kommer att påverka dina chanser till antagning som doktorand vid KI så hänvisar vi till aktuell doktorandannons. Där framgår också kontaktperson, HR samt handledarens namn som du kan kontakta för mer information.

Vi hänvisar alla frågor om urvalet till kontaktpersonen eller HR i annonsen.

Antagningen granskar och bedömer dina bifogade dokument för att avgöra om du är behörig till utbildning på forskarnivå vid KI. Därefter fattas beslut av prefekt vid institutionen om vilken kandidat som blir antagen till doktorandplatsen.

Du ansöker om motsvarande bedömning av grundläggande behörighet till forskarnivå på en särskild blankett avsett för detta.

Observera att den endast gäller grundläggande behörighet och inte den särskilda behörigheten (kunskaper i engelska) som måste styrkas formellt.

Se rubriken Formaliakrav om dokumentationen.

En översättning krävs om originaldokumenten är utfärdade på något annat språk än svenska, danska, engelska eller norska. Översättningen behöver vara gjord av en auktoriserad översättare till något av dessa språk. Det kan förekomma landspecifika avvikelser från detta krav.

Karolinska Institutet använder sig av samma dokumentationskrav som centrala Antagningen

Skicka in senast utfärdat resultatintyg. Bifoga formell dokumentation utfärdad av ditt lärosäte där antal timmar/credits/poäng/ECTS framgår. Information framgår ofta av Syllabus eller utbildningsplan/programplan.

Ja, om du har en examen på avancerad nivå (vanligen en magister eller master) så räcker det att du skickar in magister- eller masterexamen. Har du en utländsk examen från ett land där nivåerna skiljer sig åt från nivåerna fastställda inom Bolognasamarbetet så bör du även skicka in din kandidatexamen.

Kontakt

Team Doctoral Eligibility

Handläggare Linda Asplund, Emelie Degard och Sabina Sandén

Om du har frågor om grundläggande behörighet, som inte har redan har besvarats genom informationen ovan, kan du mejla in din fråga till funktionsbrevlådan. Den är bemannad dagligen under arbetsdagar. Karolinska Institutet lämnar dock inga förhandsbesked.

Handläggargruppen för utbildning på forskarnivå på antagningen vid Karolinska Institutet.