Röntgensjuksköterskeprogrammet
- 180 hp
- 3 år
- Studiestart höst: v.36
- Examen: Röntgensjuksköterskeexamen och Medicine kandidatexamen
Bild- och funktionsdiagnostik spelar en avgörande roll inom hälso- och sjukvården. Resultaten från radiografiska undersökningar ligger till grund för majoriteten av beslut om behandling och fortsatt vård. Som röntgensjuksköterska arbetar du i en högteknologisk miljö där utvecklingen snabbt går framåt med ständigt nya och avancerade metoder för undersökningar och behandlingar.
Röntgensjuksköterskans huvudsakliga ansvar är att utföra radiografiska undersökningar och skapa bildmaterial som används för att ställa patientens diagnos. Utöver detta utförs även screeningar i preventivt syfte och behandlingar med tekniskt avancerad utrustning, samtidigt som man ger omvårdnad och stöd till patienten.
Ebba studerar till röntgensjuksköterska
Om du gillar teknik i kombination med möten med människor kan röntgensjuksköterskeprogrammet vara något för dig. KI-studenten Ebba berättar om sina tankar om programmet och framtidsplaner.
Beskrivning
En röntgensjuksköterska arbetar i en högteknologisk miljö där avancerad medicinsk och bilddiagnostisk teknik används för att utföra radiografiska undersökningar och behandlingar. Röntgensjuksköterskan är expert på att använda olika modaliteter såsom konventionell röntgen, datortomografi, magnetresonanstomografi och ultraljud, för att framställa bilddiagnostiskt underlag. I din profession möter du patienter i alla åldrar och med varierande medicinska tillstånd, vilket ställer krav på att skapa en trygg och omhändertagande miljö både före, under och efter undersökningarna eller behandlingarna. Detta yrke passar dig som vill kombinera vård med modern medicinsk teknik och som har ett starkt intresse för att bidra till diagnos, prevention och behandling av olika sjukdomar.
Utbildningen i radiografi fokuserar på en bred grund inom medicin, strålningsfysik, bild- och funktionsdiagnostik, teknologi, artificiell intelligens (AI) samt omvårdnad. Du kommer att få en djup förståelse för kroppens anatomi och fysiologi och hur bilddiagnostik kan användas för att påvisa sjukdomar med hjälp av olika bild- och funktionsmodaliteter. Under utbildningen får du också fördjupade kunskaper i hur du väljer den mest lämpliga bilddiagnostiska metoden för olika kliniska frågeställningar. Varje termin inkluderar verksamhetsförlagd utbildning (VFU), där du får praktisk erfarenhet av att utföra undersökningar. Utöver detta finns möjligheter att genomföra delar av utbildningen utomlands, vilket ger dig en internationell erfarenhet inför ditt framtida yrke.
Observera att den verksamhetsförlagda utbildningen kan vara schemalagd på kvällar och helger för att ge dig en heltäckande erfarenhet av arbetslivet inom professionen.
Utbildningsplan - information om hur programmet är uppbyggtProgramwebb - för dig som är student på programmet eller intresserad av att veta mer
Efter studierna
Efter avslutad utbildning kan du ansöka om legitimation och börja arbeta som röntgensjuksköterska, antingen på stora sjukhus eller mindre röntgenkliniker. Det finns också goda möjligheter att arbeta internationellt, då efterfrågan på röntgensjuksköterskor är hög i många länder. Om du vill fördjupa dina kunskaper ytterligare, kan du välja att vidareutbilda dig på magister- och forskarnivå, vilket öppnar dörrar för karriärutveckling inom både klinisk praxis och forskning.
Anmälan HT25
- 100%, Undervisning på dagtid
- Antal platser: 40
- Studieort: Flemingsberg (Huddinge)
- Undervisningsspråk: Svenska
- Sista anmälningsdag: 15 april 2025
- Anmälningskod: KI-41009
Särskild behörighet
Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Läs mer om sista kompletteringsdag på antagning.se.
Urval
Betygsurval 66 %, högskoleprovsurval 34 %
Anmälan
Anmälan görs via Antagning.se. Anmälan öppnar ca en månad före sista anmälningsdag.Anmäl dig på antagning.se
Avgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för sökande som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz.
Antagningsprocessen
Läs mer om behörighet, dokumentationskrav och urval på Anmälan och antagning.
Kontakt
Kontaktuppgifter till antagningsgruppen
Kontaktperson för mer information om utbildningen:
Utbildningsadministratör Anna Hellström, anna.hellstrom@ki.se, 08-524 837 70
Programdirektor Parvin Tavakol Olofsson, parvin.tavakol.olofsson@ki.se, 08-524 835 01