Tandhygienistprogrammet
- 180 hp
- 3 år
- Studiestart höst: v. 34
- Examen: Tandhygienistexamen
Som tandhygienist arbetar du för att främja en god munhälsa hos befolkningen. I yrket ingår att förebygga, diagnosticera och behandla sjukdomar i munhålan, speciellt karies och tandlossning, samt att motivera patienten till att bibehålla friska tänder och ett friskt tandkött.

Beleive läser till tandhygienist
KI-studenten Beleive berättar om varför hon valt att studera till tandhygienist och hur hon upplever utbildningen.
Beskrivning
Som tandhygienist undersöker du och registrerar patienternas munhälsostatus, ställer diagnoser samt förebygger och behandlar karies och tandlossning. I arbetet ingår uppgifter såsom kariesförebyggande åtgärder, avlägsnande av hårda och mjuka beläggningar (tandsten), ta röntgenbilder och till stor del beteendeförändrande insatser. I samband med behandling ges ibland även smärtlindring i form av lokalanestesi. Du undersöker barn och ungdomar och utför bland annat fluorlackningar. Du utreder behov av munhälsovårdande insatser samt behov av livsstilsförändringar rörande kost och tobak. Genom samtal motiverar du patienten att förändra sina munhygienvanor och få en god munhälsa. Yrket erbjuder stora möjligheter till både självständighet och teambaserat arbete och arbete med människor i olika åldrar.
Under utbildningen lär du dig om oral hälsa, som till exempel om dess inverkan på det allmänna välbefinnandet samt om hur allmäntillståndet kan påverka den orala hälsan. Du arbetar med individer i olika åldrar; både barn, ungdomar, vuxna och äldre. Dessutom ingår odontologiska och mediciniska ämnen, samt beteendevetenskapliga ämnen. Under utbildningen tränas du i kommunikation med övriga yrkesgrupper inom hälso- och sjukvård samt arbetar med utåtriktad hälsoinformation. Du får även kunskaper om organisation och ledarskap samt om tobaksprevention. Utbildningen avslutas med ett examensarbete med forskningsanknytning inom området oral hälsa.
Utbildningsplan - information om hur programmet är uppbyggtProgramwebb - för dig som är student på programmet eller intresserad av att veta mer
Efter studierna
Som tandhygienist arbetar du inom offentlig eller privat vård, som anställd eller som egen företagare. Tandhygienister kan även inneha arbetsledande befattningar inom tandvården. Efter tandhygienistprogrammet finns möjlighet till vidareutbildning, bland annat genom fristående kurser som leder till en magisterexamen.
Anmälan HT23
- 100%, Undervisning på dagtid
- Antal platser: 40
- Studieort: Flemingsberg (Huddinge)
- Undervisningsspråk: Svenska
- Sista anmälningsdag: 17 april 2023
- Anmälningskod: KI-41012
Särskild behörighet
Matematik 2a eller 2b eller 2c, Naturkunskap 2, Samhällskunskap 1b eller 1a1+1a2.
Läs mer om sista kompletteringsdag på antagning.se.
Urval
Betygsurval 66 %, högskoleprovsurval 34 %
Anmälan
Anmälan görs via Antagning.se. Anmälan öppnar ca en månad före sista anmälningsdag.Anmäl dig på antagning.se
Avgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för sökande som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz.
Antagningsprocessen
Läs mer om behörighet, dokumentationskrav och urval på Anmälan och antagning.