Biomedicinska analytikerprogrammet
- 180 hp
- 3 år
- Studiestart höst: v. 36
- Examen: Biomedicinsk analytikerexamen och Medicine kandidatexamen
Biomedicinska analytiker har stor kunskap om människans fysiologi och patologi och jobbar med att diagnostisera sjukdomar eller besvara olika frågeställningar inom forskning. Den biomedicinska analytikerns yrke kan beskrivas som ett avancerat detektivarbete. Genom att veta hur du väljer och använder rätt metod eller undersökning, vilka kan vara manuella metoder eller den senaste avancerade tekniken, samlar data för att besvara medicinska frågeställningar. Det ger dig som biomedicinsk analytiker en nyckelroll inom diagnostik i modern sjukvård.
Programmet har två inriktningar: Klinisk fysiologi och Laboratoriemedicin. Inom klinisk fysiologi jobbar du direkt med patienter och blir expert på olika fysiologiska undersökningar. Inom laboratoriemedicin arbetar du med prover från patienter och blir expert på avancerade biomedicinska metoder.
Programmet ger dig både en akademisk examen och en yrkesexamen. Biomedicinska analytiker är ett legitimationsyrke. Legitimationen är en garanti för att du har de kunskaper, färdigheter och egenskaper som krävs för yrket.
Ranya studerar på BMA-programmet inriktning klinisk fysiologi
Maja studerar på BMA-programmet inriktning laboratoriemedicin
Beskrivning
Som biomedicinsk analytiker är du specialist på biomedicinska laboratoriemetoder och fysiologiska undersökningsmetoder som du använder för att analysera människokroppens funktion. Inom både laboratoriemedicin och klinisk fysiologi är det en snabb teknisk utveckling vilket innebär att du ofta arbetar med avancerad teknik för att utföra dina analyser och undersökningar, men det finns också manuella metoder beroende på vilket område du arbetar inom. Som biomedicinsk analytiker så har du en självklar och mycket viktig roll inom klinisk diagnostik men du kan också arbeta inom andra fält som forskning och industri.
Inriktning klinisk fysiologi
Som biomedicinsk analytiker med inriktning klinisk fysiologi blir du expert på olika typer av fysiologiska undersökningar. Dessa undersökningar utförs direkt på patienten med hjälp av avancerad teknik. Exempel på fysiologisk undersökningsmetodik är EKG, ultraljud, spirometri, EEG och isotopundersökningar som används för att undersöka funktionen hos hjärta, kärl, lungor, hjärna, nervsystem och njurar. Undersökningssvaren ger underlag för att identifiera alltifrån hjärtsvikt och åderförkalkning till astma och epilepsi.
Inriktning laboratoriemedicin
Som biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin blir du expert på avancerade biomedicinska metoder som utförs på biologiska prover, till exempel blod- eller vävnadsprov. Dessa biomedicinska analyser innefattar mikroskopering för att till exempel se förändringar i celler eller vävnader, kemiska och biokemiska metoder, immunologiska metoder, mikrobiologiska metoder och inte minst molekylärbiologiska metoder, såsom PCR. Analyssvaren från dessa ger dig möjlighet att identifiera allt ifrån olika infektioner, diabetes och hjärt- och kärlsjukdomar till cancer och genetiska defekter.
Pedagogik
På biomedicinska analytikerprogrammet kombineras olika undervisningsformer där fokus är på studentcentrerat och aktivt lärande för att skapa en bra lärandemiljö. Utbildningen innehåller undervisning i både grundläggande naturvetenskapliga ämnesområden och medicin, patologi, metodologi och kliniska kurser. I undervisningen kombineras teori och praktik. Det du lär dig teoretiskt tillämpar du praktiskt under laborationer och undersökningstillfällen samt ute på olika kliniker där du gör praktik, det vi kallar verksamhetsförlagd utbildning, och under handledning deltar i det kliniska arbetet. Utbildningen har en tydlig forskningsanknytning och ger goda möjligheter till internationellt utbyte under studietiden. Vi har avtal med flera universitet i Europa där du kan göra en del av din utbildning utomlands.
Kontaktperson för mer information om utbildningen:
Programdirektor Pernilla Lång, tel 08-524 86910
Biträdande programdirektor Anna Wiik, tel 08-524 875 26
Utbildningsplan - information om hur programmet är uppbyggtProgramwebb - för dig som är student på programmet eller intresserad av att veta mer
Efter studierna
Utbildningen ger dig både en akademisk examen och en yrkesexamen. Det ger dig möjlighet både till vidare studier och forskning samt till att arbeta kliniskt som biomedicinsk analytiker. Arbetsmarknaden för biomedicinska analytiker bedöms som god med liten konkurrens enligt SACO. Det är brist i hela landet så det finns gott om jobb.
Inriktning klinisk fysiologi
Efter utbildningen kan du välja att arbeta inom olika fysiologiska specialiteter såsom klinisk fysiologi, neurofysiologi eller nuklearmedicin. Andra alternativ är medicintekniska företag, friskvård och idrottsmedicin. Du kan även välja att läsa vidare på magister-/masternivå inom biomedicinsk laboratorievetenskap och därefter fortsätta till forskarutbildning.
Inriktning laboratoriemedicin
Som biomedicinsk analytiker med inriktning laboratoriemedicin kan du arbeta inom de olika laboratoriemedicinska specialiteterna som mikrobiologi, transfusionsmedicin, immunologi, kemi, patologi och genetik. Andra alternativ är bland annat läkemedels- och bioteknikföretag, veterinärmedicin eller kriminaltekniskt laboratorium. Du kan även välja att läsa vidare på magister-/masternivå inom till exempel biomedicinsk laboratorievetenskap och biomedicin och därefter fortsätta till forskarutbildning.
Inriktning Klinisk fysiologi, Anmälan HT25
- 100%, Undervisning på dagtid
- Antal platser: 20
- Studieort: Flemingsberg (Huddinge)
- Undervisningsspråk: Svenska
- Sista anmälningsdag: 15 april 2025
- Anmälningskod: KI-41002
Särskild behörighet
Biologi 2, Fysik 1a eller Fysik 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C.
Läs mer om sista kompletteringsdag på antagning.se.
Urval
Betygsurval 66 %, högskoleprovsurval 34 %.
Anmälan
Anmälan görs via Antagning.se. Anmälan öppnar ca en månad före sista anmälningsdag.Anmäl dig på antagning.se
Avgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för sökande som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz.
Inriktning Laboratoriemedicin, Anmälan HT25
- 100%, Undervisning på dagtid
- Antal platser: 50
- Studieort: Flemingsberg (Huddinge)
- Undervisningsspråk: Svenska
- Sista anmälningsdag: 15 april 2025
- Anmälningskod: KI-41003
Särskild behörighet
Biologi 2, Fysik 1a eller Fysik 1b1+1b2, Kemi 2, Matematik 3b eller Matematik 3c eller Matematik C.
Läs mer om sista kompletteringsdag på antagning.se.
Urval
Betygsurval 66 %, högskoleprovsurval 34 %.
Anmälan
Anmälan görs via Antagning.se. Anmälan öppnar ca en månad före sista anmälningsdag.Anmäl dig på antagning.se
Avgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för sökande som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz.
Antagningsprocessen
Läs mer om behörighet, dokumentationskrav och urval på Anmälan och antagning.