För dig som är student på Kandidatprogrammet i nutrition Programöversikt Kandidatprogrammet i nutrition
Syftet med Kandidatprogrammet i nutrition är att du efter genomgången utbildning ska ha utvecklat en självständig analytisk förmåga och kompetetens i att med vetenskaplig förankring kunna arbeta inom ett brett urval av nutritionsrelaterade områden.
Scheman i Time Edit
Samtliga scheman för era nutritionskurser på KI hittar ni i Time Edit.
- Fyll i kurskoden, välj rätt år (om valet finns) och klicka sen på "visa schema".
- Fyll i den period (datum) du vill visa schema för (till och från). datum för kurserna finns i översiktsscheman nedan.
För mer information om kurserna på SU:s sidor - se länkarna nedan.
Programöversikt
Nedan hittar du kurserna som ingår i progammet och om du följer länkarna till webbsidor på Stockholms universitet, så hittar du mer ingående information om den specifika kursen.
År 1
Kemi (KÖL, Frescati)
- Grundläggande kemi, 15 hp
- Organisk kemi I, 7,5 hp
- Biokemi I, 7,5 hp
- Organisk kemi II, 7,5 hp
- Biokemi II, 7,5 hp
Nutrition (KI - Campus Flemingsberg)
År 2
Biologi (BIG, Frescati)
Nutrition (KI – Campus Flemingsberg)
År 3
Nutrition (KI – Campus Flemingsberg)
- Nutritionsepidemiologi, 7,5 hp
- Klinisk nutrition och nutritionsstatus, 15 hp
- Folkhälsonutrition, 7,5 hp
- Molekylär nutrition, 7,5 hp
- Nutritionstoxikologi, 7,5 hp
- Självständigt arbete i nutrition, 15 hp
I kursen Självständigt arbete ingår kursen Vetenskaplighet 1,5 hp, som ett obligatoriskt moment för att ta ut en kandidatexamen i naturvetenskap vid Stockholms universitet. Den kursen kan man gå när som helst under sin kandidat och man anmäler sig via SU:s webbsida.
Förslag på fristående kurser efter examen
Bakgrundsinformation om programmet
Kandidatprogrammet i nutrition har en naturvetenskaplig grund och under utbildningen behandlas ämnet utifrån såväl molekylära och medicinska som epidemiologiska och folkhälsovetenskapliga aspekter.
Detta förutsätter grundläggande kunskaper inom kemi och cell- och molekylärbiologi, vilka behandlas under programmets första del.
Programmet består av ett sammanhängande kursblock om 180 hp (3 år).
Första året läser du grundläggande kurser i kemi, biokemi, livsmedelskemi och livsmedelslära samt får en introduktion till människokroppens uppbyggnad och faktorer som påverkar dess hälsa och sjukdom. Andra året inleds med en termin med cell- och molekylärbiologi. De tre följande terminerna består av kurser med successiv fördjupning inom området nutrition: humanfysiologi, näringsfysiologi, klinisk nutrition, nutritionsepidemiologi, molekylär nutrition, nutritionstoxikologi samt folkhälsonutrition och avslutas med ett eget projektarbete om 15 högskolepoäng inom ett valfritt nutritionsrelaterat område.
Exempel på nutritionsrelaterade områden efter en avklarad examen: verksamhet inom information, kost- och hälsoupplysning, utbildning, laborativt arbete, produktutveckling och inom livsmedels- och läkemedelsindustri eller arbete inom internationella organisationer. Allt fler satsar även på egen konsultverksamhet.
Som student på Kandidatprogrammet i nutrition är du inskriven vid Stockholms universitet under hela programmet, men nutritionskurserna ges av Institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet, på Campus Flemingsberg.