För dig som är student på Kandidatprogrammet i nutrition Programöversikt Kandidatprogrammet i nutrition

Syftet med Kandidatprogrammet i nutrition är att du efter genomgången utbildning ska ha utvecklat en självständig analytisk förmåga och kompetetens i att med vetenskaplig förankring kunna arbeta inom ett brett urval av nutritionsrelaterade områden.

Scheman i Time Edit

Samtliga scheman för era nutritionskurser på KI hittar ni i Time Edit.

  • Fyll i kurskoden, välj rätt år (om valet finns) och klicka sen på "visa schema".
  • Fyll i den period (datum) du vill visa schema för (till och från). datum för kurserna finns i översiktsscheman nedan.

För mer information om kurserna på SU:s sidor - se länkarna nedan.

Programöversikt

Nedan hittar du kurserna som ingår i progammet och om du följer länkarna till webbsidor på Stockholms universitet, så hittar du mer ingående information om den specifika kursen.

År 1

Kemi (KÖL, Frescati)

Nutrition (KI - Campus Flemingsberg)

År 2

Biologi (BIG, Frescati)

Nutrition (KI – Campus Flemingsberg)

År 3

Nutrition (KI – Campus Flemingsberg)

I kursen Självständigt arbete ingår kursen Vetenskaplighet 1,5 hp, som ett obligatoriskt moment för att ta ut en kandidatexamen i naturvetenskap vid Stockholms universitet. Den kursen kan man gå när som helst under sin kandidat och man anmäler sig via SU:s webbsida.

Förslag på fristående kurser efter examen

Bakgrundsinformation om programmet

Kandidatprogrammet i nutrition har en naturvetenskaplig grund och under utbildningen behandlas ämnet utifrån såväl molekylära och medicinska som epidemiologiska och folkhälsovetenskapliga aspekter.

Detta förutsätter grundläggande kunskaper inom kemi och cell- och molekylärbiologi, vilka behandlas under programmets första del.

Programmet består av ett sammanhängande kursblock om 180 hp (3 år).

Första året läser du grundläggande kurser i kemi, biokemi, livsmedelskemi och livsmedelslära samt får en introduktion till människokroppens uppbyggnad och faktorer som påverkar dess hälsa och sjukdom. Andra året inleds med en termin med cell- och molekylärbiologi. De tre följande terminerna består av kurser med successiv fördjupning inom området nutrition: humanfysiologi, näringsfysiologi, klinisk nutrition, nutritionsepidemiologi, molekylär nutrition, nutritionstoxikologi samt folkhälsonutrition och avslutas med ett eget projektarbete om 15 högskolepoäng inom ett valfritt nutritionsrelaterat område.

lab. miljö, student som använder pipett
Laboration i Livsmedelskemi, Kandidatprogrammet i nutrition. Foto: Sara Bruce

Exempel på nutritionsrelaterade områden efter en avklarad examen: verksamhet inom information, kost- och hälsoupplysning, utbildning, laborativt arbete, produktutveckling och inom livsmedels- och läkemedelsindustri eller arbete inom internationella organisationer. Allt fler satsar även på egen konsultverksamhet.

Som student på Kandidatprogrammet i nutrition är du inskriven vid Stockholms universitet under hela programmet, men nutritionskurserna ges av Institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet, på Campus Flemingsberg.