För dig som är student på Kandidatprogrammet i nutrition Nutritionskurser på kandidatprogrammet i nutrition
Nedan finner du lite kortfattad information om de enskilda nutritionskurserna på kandidatprogrammet i nutrition, för att ge dig en kort överblick om programmet. För mer detaljerad information länkar vi till kurssidorna på Stockholms universitet.
År 1
Livsmedelskemi och livsmedelslära, 7,5 hp
Kursen Livsmedelskemi och livsmedelslära tar upp grundläggande teorier om råvarors och livsmedels sammansättning, egenskaper och bearbetning, inklusive kemiska reaktioner (näringsämnesförändringar) vid olika tillstånd, så som lagring, hantering, beredning och värmebehandling. Kursen tar även upp olika livsmedelsprodukters uppbyggnad, sammansättning och användningsområden, samt livsmedelskvalitet, livsmedelsanalys, livsmedelslagstiftning och bestämmelser.
Människokroppen, hälsa och sjukdom, 7,5 hp
Kursen Människokroppen, hälsa och sjukdom ger dig en kort introduktion till anatomi, histologi och folkhälsonutrition.
Anatomi är de olika delarna av rörelseapparaten, nervsystemet, cirkulation, andning, digestion, samt urin- och könsorganen. Histologi är grundläggande vävnadslära samt organhistologi. Kursen visar även på sambanden mellan kost och några av de vanliga folkhälsosjukdomarna.
År 2
Humanfysiologi och energiomsättning, 15 hp
På kursen Humanfysiologi och energiomsättning fördjupas din förståelse för människokroppens uppbyggnad och funktion. I kursen behandlas de bakomliggande cellulära och molekylära mekanismerna som upprätthåller det komplicerade samspelet mellan celler, organ och vävnader. Även kroppens energiomsättning vid vila och vid fysiska aktiviteter tas upp.
Näringsfysiologi 15 hp
Näringsfysiologikursen behandlar grundläggande teori, tillämpning och aktuell metodik inom human nutrition (näringslära). Detta inkluderar molekylära aspekter av näringsämnenas funktion, samt praktisk tillämpning av dessa kunskaper.
Den tillämpade delen av kursen innefattar näringsrekommendationer och kostråd för olika grupper och kostplanering för dessa. I kursen ingår även träning i att följa kunskapsutvecklingen inom området, samt att förmedla näringsfysiologisk vetenskap till personer som inte är insatta i ämnet.
År 3
Nutritionsepidemiologi, 7,5 hp
Nutritionsepidemiologi behandlar grundläggande teori och metodologi inom nutritionsepidemiologi och biostatistik. Kursen syftar till att öka din kompetens i att självständigt förstå och kunna ta del av forskning som ligger till grund för vår kunskap om sambanden mellan kost och hälsa. Aktuella nutritionsepidemiologiska områden tas upp och diskuteras.
Klinisk nutrition och nutritionsstatus, 15 hp
I kursen Klinisk nutrition och nutritionsstatus får du fördjupa dig i specifika näringsbehov och kostbehandlingar vid olika sjukdomstillstånd. Tonvikt ligger på sjukdomar där nutritionen anses ha stor betydelse. Mätmetodik för att bestämma nutritionsstatus ingår som ett eget kursmoment. Här ingår exempelvis praktiska laborationer för att bestämma kostintag och kroppssammansättning.
Folkhälsonutrition, 7,5 hp
Kursen Folkhälsonutrition tar upp grundläggande begrepp och aspekter inom området. Aktuell nutritionsrelaterad problematik i olika delar av världen berörs, liksom individuella, kulturella, sociala, psykologiska och ekonomiska bestämningsfaktorer för hälsa i stort och för kostvanor och fysiska aktivitetsmönster i synnerhet. Stor vikt läggs vid nutritionsrelaterade folksjukdomar.
Molekylär nutrition, 7,5 hp
Kursen Molekylär nutrition ger dig en introduktion till kostfaktorers molekylära verkningsmekanismer samt deras betydelse för uppkomstmekanismer för dagens stora folksjukdomar. Den ger även en översikt av de aktuella forskningsmetoder som är av betydelse för molekylär nutritionsforskning.
Nutritionstoxikologi, 7,5 hp
I kursen Nutritionstoxikologi får du större förståelse för kostens möjliga toxiska och anti-toxiska effekter i kroppen. Kursen behandlar grundläggande toxikologi med fokus på nutritionella aspekter och bakomliggande cellulära och molekylära mekanismer.
Självständigt arbete i nutrition, 15 hp
Det självständiga arbetet syftar till att fördjupa din kunskap om och erfarenhet av vetenskapligt arbete inom ämnet nutrition. Arbetet utgörs av ett avgränsat forskningsprojekt där du under handledning ansvarar för projektets genomförande, från planering och utförande till sammanställning och presentation av resultat.
Praktik i nutrition, 7,5 eller 15 hp
Efter kandidatprogrammet i nutrition finns möjlighet att göra praktik i nutrition som är kurser på avancerad nivå. Syftet är att du under handledning får delta i den dagliga verksamheten på ett företag, myndighet eller annan arbetsplats med anknytning till nutrition och få tillämpa dina egna nutritionskunskaper. Praktikplatsen och handledaren måste godkännas innan praktiken kan påbörjas,en plan måste upprättas och du måste delta i en särskild introduktion.
OBS! Vi har ingen förmedling av praktikplatser, utan du behöver själv leta reda på en arbetsplats och en handledare. Du bör därför i god tid söka upp en plats och planera din praktik.