För dig som är student på Kandidatprogrammet i nutrition Nutritionskurser på kandidatprogrammet i nutrition

Nedan finner du lite kortfattad information om de enskilda nutritionskurserna på kandidatprogrammet i nutrition, samt länkar till kursplanerna, för mer detaljerad information. Detta då länkarna till kurssidorna under programmet för närvarande inte fungerar.

År 1

Livsmedelskemi och livsmedelslära, 7,5 hp

Denna kurs tar upp grundläggande teorier om råvarors och livsmedels sammansättning, egenskaper och bearbetning, inklusive kemiska reaktioner (näringsämnesförändringar) vid olika tillstånd, så som lagring, hantering, beredning och värmebehandling. Kursen tar även upp livsmedelskvalitet, livsmedelsanalys, livsmedelslagstiftning och bestämmelser.

Dessutom tar kursen upp olika livsmedelsprodukters uppbyggnad, sammansättning och användningsområden. Det ingår också övningar i att söka och förmedla vetenskaplig information inom området.

Alla dessa kunskaper är användbara för t. ex. yrken inom livsmedelsindustri, livsmedelsupplysning, hälsoupplysning och undervisning.

Kursplan

Människokroppen, hälsa och sjukdom, 7,5 hp

Kursen behandlar anatomi, histologi och ger en introduktion till folkhälsonutrition.

Anatomi är de olika delarna av rörelseapparaten, nervsystemet, cirkulation, andning, digestion, samt urin- och könsorganen. Histologi är grundläggande vävnadslära samt organhistologi. Kursen visar även på sambandet mellan kost och några av de vanliga folkhälsosjukdomarna.

Exempel på vanliga folkhälsosjukdomar som berörs är cancer, obesitas, hjärt- och kärlsjukdomar, benskörhet, diabetes, och malnutrition. I kursen ingår även en genomgång av patologiska förändringar vilka relateras till vanliga folkhälsosjukdomar.

Kursplan

År 2

Humanfysiologi och energiomsättning, 15 hp

Denna kurs syftar till att öka din förståelse för människokroppens uppbyggnad och funktion. I kursen behandlas de bakomliggande cellulära och molekylära mekanismerna som upprätthåller det komplicerade samspelet mellan celler, organ och vävnader. Även kroppens energiomsättning vid vila och vid fysiska aktiviteter tas upp.

Detta innefattar nervsystemets fysiologi, inklusive sinnesfysiologi, muskelfysiologi, cirkulationsfysiologi, respirationsfysiologi, arbetsfysiologi, njurfysiologi, salt- och vätskebalans, syra-basbalans, digestionsfysiologi, energiomsättning, endokrinologi och immunsystemets fysiologi.

Kursplan

Näringsfysiologi 15 hp

Denna kurs behandlar grundläggande teori, tillämpning och aktuell metodik inom human nutrition (näringslära). Detta inkluderar molekylära aspekter av näringsämnenas funktion, samt praktisk tillämpning av dessa kunskaper.

Områden som tas upp är energigivande (proteiner, kolhydrater, fett) och icke-energigivande (vitaminer, mineraler, spårämnen) näringsämnens egenskaper, funktion, reglering och metabolism, behov och bristtillstånd, samt deras förekomst i kosten.

Den tillämpade delen av kursen innefattar näringsrekommendationer och kostråd för olika grupper (barn, tonåringar, gravida, ammande, äldre, idrottare) och kostplanering för dessa. I kursen ingår även träning i att följa kunskapsutvecklingen inom området, samt att förmedla näringsfysiologisk vetenskap till personer som inte är insatta i ämnet.

Ovannämnda kunskaper är användbara exempelvis för yrken inom hälsoupplysning, folkhälsoarbete och undervisning. Kursen utgör även en grund för fortsatta studier och forskning inom kostrelaterade områden.

Kursplan

År 3

Nutritionsepidemiologi, 7,5 hp

Här behandlas grundläggande teori och metodologi inom nutritionsepidemiologi och biostatistik. Kursen syftar till att öka din kompetens i att självständigt förstå och kunna ta del av forskning som ligger till grund för vår kunskap om sambanden mellan kost och hälsa. Aktuella nutritionsepidemiologiska områden tas upp och diskuteras.

Träning i att kunna förstå och värdera vetenskapliga artiklar utgör en central del av kursen. Dessa kunskaper är användbara inom alla arbeten som har med kost och hälsa att göra där det är viktigt att kunna följa med i kunskapsutvecklingen. Efter att ha gått kursen ska du bl. a. kunna:

  • förstå och kritiskt granska en forskningsartikel inom nutritionsepidemiologi,
  • diskutera lämpliga studiedesigner och metoder för att mäta kostintag och validitet av kostdata,
  • beskriva aktuella forskningsområden och använda dig av kunskap om kostens och livsstilars betydelse för vanliga sjukdomar,
  • förstå allmänna principer vid statistisk slutledning samt deras möjligheter och begränsningar,
  • tillämpa enklare statistiska metoder.

Kursplan

Klinisk nutrition och nutritionsstatus, 15 hp

I denna kurs får du fördjupa dig i specifika näringsbehov och kostbehandlingar vid olika sjukdomstillstånd. Tonvikt ligger på sjukdomar där nutritionen anses ha stor betydelse, såsom hjärt- kärlsjukdom, obesitas, diabetes, mag-tarmsjukdom, njursjukdom, cancer, benskörhet, reumatoid artrit och ätstörningar.

Även kostens roll vid medfödda metabola sjukdomar, födoämnesallergier och läkemedelsinteraktioner tas upp. Mätmetodik för att bestämma nutritionsstatus ingår som ett eget kursmoment. Här ingår exempelvis praktiska laborationer för att bestämma kostintag och kroppssammansättning.

Kursplan

Folkhälsonutrition, 7,5 hp

Kursen ger dig en introduktion till grundläggande begrepp och aspekter inom folkhälsonutritionsområdet. Aktuella nutritionsrelaterade problem vi ser i olika delar av världen berörs, liksom individuella, kulturella, sociala, psykologiska och ekonomiska bestämningsfaktorer för hälsa i stort och för kostvanor och fysiska aktivitetsmönster i synnerhet.

Stor vikt läggs vid de nutritionsrelaterade folksjukdomar som drabbar Sverige och andra höginkomstländer. Kursen behandlar också grunderna i interventionsarbete, preventiva åtgärder på individ- och samhällsnivå och viktiga aktörer inom området. 

Kursplan

Molekylär nutrition, 7,5 hp

Kursen utgör en introduktion till kostfaktorers molekylära verkningsmekanismer samt deras betydelse för uppkomstmekanismer för dagens stora folksjukdomar. Den ger även en översikt av de aktuella forskningsmetoder som är av betydelse för molekylär nutritionsforskning.

Ovannämnda kunskaper är användbara exempelvis för yrken inom livsmedelsindustri, livsmedelsupplysning, hälsoupplysning och undervisning.

Kursplan

Nutritionstoxikologi, 7,5 hp

Denna kurs syftar till att öka din förståelse för kostens möjliga toxiska och anti-toxiska effekter i kroppen. Kursen behandlar grundläggande toxikologi med fokus på nutritionella aspekter och bakomliggande cellulära och molekylära mekanismer.

Områden som tas upp är biotransformation av xenobiotika, farmakokinetik, interaktioner mellan endokrinologi och toxikologi, cytotoxicitet, genotoxicitet och vävnadsspecifik toxikologi. Kursen kan vara av nytta för arbete inom livsmedelsbranschen.

Kursplan

Självständigt arbete i nutrition, 15 hp

Det självständiga arbetet syftar till att fördjupa din kunskap om och erfarenhet av vetenskapligt arbete inom ämnet nutrition. Arbetet utgörs av ett avgränsat forskningsprojekt där du under handledning ansvarar för projektets genomförande, från planering och utförande till sammanställning och presentation av resultat.

Arbetet utförs inom en forskargrupp vid Karolinska Institutet eller annat universitet eller högskola, eller inom ett företag eller myndighet om förutsättningar finns. Du uppmanas att själv finna ett projekt/handledare inom det område som intresserar dig. Handledaren (eller minst en av handledarna om du har fler) måste vara disputerad.

Kursplan

Praktik i nutrition, 7,5 eller 15 hp

Syftet med praktiken är att du under handledning får delta i den dagliga verksamheten på ett företag, myndighet eller annan arbetsplats med anknytning till nutrition och få tillämpa dina egna nutritionskunskaper. Praktikplatsen och handledaren måste godkännas innan praktiken kan påbörjas,en plan måste upprättas och du måste delta i en särskild introduktion.

Praktik i nutrition är en kurs på avancerad nivå som ges vid Stockholms universitet och kan omfatta 7,5 hp eller 15 hp. Syftet är att du skall få möjlighet att tillämpa de kunskaper och färdigheter som du har fått under din tidigare utbildning och även reflektera över dina kompetensers styrkor och utvecklingsområden. Syftet är också att du ska få praktisk arbetslivserfarenhet som kan ge dig möjligheter att knyta kontakter för framtida karriärvägar.

OBS! Vi har ingen förmedling av praktikplatser, utan du behöver själv leta reda på en arbetsplats och en handledare. Du bör därför i god tid söka upp en plats och planera din praktik.

SB
Innehållsgranskare:
Sara Bruce
2024-03-19