För dig som är student på Kandidatprogrammet i nutrition Programöversikt Kandidatprogrammet i nutrition

Syftet med Kandidatprogrammet i nutrition är att du efter genomgången utbildning ska ha utvecklat en självständig analytisk förmåga och kompetetens i att med vetenskaplig förankring kunna arbeta inom ett brett urval av nutritionsrelaterade områden.

Bakgrundsinformation om programmet

Kandidatprogrammet i nutrition har en naturvetenskaplig grund och under utbildningen behandlas ämnet utifrån såväl molekylära och medicinska som epidemiologiska och folkhälsovetenskapliga aspekter.

Detta förutsätter grundläggande kunskaper inom kemi och cell- och molekylärbiologi, vilka behandlas under programmets första del.

Programmet består av ett sammanhängande kursblock om 180 hp (3 år).

Första året läser du grundläggande kurser i kemi, biokemi, livsmedelskemi och livsmedelslära samt får en introduktion till människokroppens uppbyggnad och faktorer som påverkar dess hälsa och sjukdom. Andra året inleds med en termin med cell- och molekylärbiologi. De tre följande terminerna består av kurser med successiv fördjupning inom området nutrition: humanfysiologi, näringsfysiologi, klinisk nutrition, nutritionsepidemiologi, molekylär nutrition, nutritionstoxikologi samt folkhälsonutrition och avslutas med ett eget projektarbete om 15 högskolepoäng inom ett valfritt nutritionsrelaterat område.

Man som äter ur en skål

Exempel på nutritionsrelaterade områden efter en avklarad examen: verksamhet inom information, kost- och hälsoupplysning, utbildning, laborativt arbete, produktutveckling och inom livsmedels- och läkemedelsindustri eller arbete inom internationella organisationer. Allt fler satsar även på egen konsultverksamhet.

Som student på Kandidatprogrammet i nutrition är du inskriven vid Stockholms universitet under hela programmet, men nutritionskurserna ges av Institutionen för biovetenskaper och näringslära vid Karolinska Institutet, på Campus Flemingsberg.