Vanliga frågor och svar, sjuksköterskeprogrammet

Emma, examinerad från sjuksköterskeprogrammet år 2020 svarar.

Vad tycker du är bäst med programmet och vad hade kunnat vara bättre?

Jag tycker helt klart att det bästa med programmet är att vi har så mycket praktik. Jag gillar också variationen i kurserna vi läser och att man får en väldigt bred kunskap. Gällande vad som hade kunnat vara bättre hade jag önskat att vi delades in i mindre klasser eller grupper som vi har under hela utbildningen. Jag tror att diskussioner och sånt hade blivit bättre då och att personer som inte gillar att prata inför folk kanske hade blivit mer öppna. Det är en ganska stor klass och svårt att lära känna alla.

Måste man läsa alla böcker som finns på litteraturlistorna? Om inte, vilka sidor ska man läsa?

Det stämmer att man absolut inte ska/behöver läsa alla böcker från pärm till pärm. Man kommer inte ens behöva alla böcker utan litteraturlistorna är mer som ett stöd med tips på böcker som man kan använda för att uppnå målen. Jag har hittills under utbildningen läst väldigt lite i böckerna och istället fokuserat på det som tas upp på föreläsningarna. Jag skriver ofta egna anteckningar utifrån dessa som jag sen använder för att plugga på inför tentor. Vissa böcker kan man behöva då man skriver hemtentor och använda referenser.

Hur ser du på framtiden med jobbmöjligheter och utvecklingsmöjligheter?

Gällande jobbmöjligheter så är det inga problem att få jobb med tanke på vilken brist det är på sjuksköterskor idag. Det finns även väldigt många olika områden att jobba inom vilket du kommer få lära dig mer om under utbildningen. Utvecklingsmöjligheter finns det också gott om, du kan vidareutbilda dig till specialistsjuksköterska inom många olika områden, du kan forska, jobba för läkemedelsföretag med mera. Du kan dessutom alltid jobba dig upp och få mer ansvar eller bli chef för den avdelning du jobbar på.

Jag undrar hur en dag kan se ut? Hur många timmar behöver man vara i skolan och hur mycket behöver man plugga hemma?

Dagarna ser väldigt olika ut beroende på vilken kurs man läser. Eftersom det är heltidsstudier kan du räkna med att lägga cirka åtta timmar per dag. De flesta kurser har dock krävt mindre tid än så. Ofta är det cirka tre dagar i veckan man är i skolan och har föreläsning eller seminarium. Man börjar oftast 9 som tidigast och slutar senast 16, men självklart finns det undantag. Ofta är man bara i skolan en halv dag, på förmiddagen eller eftermiddagen, och har tid för självstudier resten av dagen. När man har praktik så är det fyra dagar per vecka och då ska man vara där en hel arbetsdag. Ofta är det antingen mellan 07-15 eller 14-21:30. Under dessa perioder blir det självklart svårt att jobba extra lika mycket. När man har vanlig skola så kan man absolut jobba lite mer. Det är dock svårt att säga exakt hur mycket då alla behöver olika mycket tid för att plugga hemma. Jag jobbar just nu varannan helg och någon kväll i veckan och tycker att det funkar bra.

Jag undrar är det svårt att studera till sjuksköterska? Är svårt med självstudier? Är det bättre om man arbetat några år som undersköterska innan man söker till ssk? Har man nytta av sin erfarenhet om man arbetat inom skola med barn?

Kurserna i utbildningen är väldigt varierande och det finns absolut kurser som är ganska svåra. Däremot är det inte omöjligt och man får alltid flera chanser att göra om en tenta om man inte klarat den. Jag trivs väldigt bra med självstudier de dagar vi har det men det krävs lite extra disciplin för att göra det man ska. Jag brukar ofta plugga tillsammans med andra i klassen de dagar vi har självstudier och då kan man alltid lära sig av varandra.

Det är många i min klass som har arbetat som undersköterska innan och jag tror absolut att de har en fördel under vissa delar av utbildningen. Jag tror till exempel att de har lite lättare under vissa praktikplatser och att de har lättare för vissa kurser, men jag skulle inte säga att man måste ha jobbat som undersköterska innan. Man klarar sig bra även om man inte har gjort det då utbildningen är anpassad utifrån att man inte har någon tidigare erfarenhet.

När man söker jobb som sjuksköterska tror jag verkligen att man har nytta av att ha tidigare arbetslivserfarenhet. Om du har jobbat med barn innan så är det nog speciellt en fördel om du söker jobb inom barnsjukvård.

Studentkommuni…
2023-02-15