Utvecklingsarbete i arbetsterapi, 7,5 hp
Development Project in Occupational Therapy, 7,5 credits- Kurskod
- 1AR023
- Kursens benämning
- Utvecklingsarbete i arbetsterapi
- Hp
- 7,5 hp
- Utbildningsform
- Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
- Huvudområde
- Arbetsterapi
- Nivå
- G2 - Grundnivå 2
- Betygsskala
- Godkänd, underkänd
- Kursansvarig institution
- Institutionen för neurobiologi, vårdvetenskap och samhälle
- Beslutande organ
- Programnämnd 3
- Datum för fastställande
- 2014-02-03
- Reviderad av
- Utbildningsnämnden NVS
- Senast reviderad
- 2019-04-03
- Kursplanen gäller från
- Höstterminen 2019
Särskild behörighet
120 hp från T1-T4 samt kursen Vetenskaplig teori och metod samt Moment 3, Verksamhetsförlagd utbildning (7,5hp) i kursen Arbete, aktivitet och delaktighet.
Student som underkänts på verksamhetsförlagd utbildning (VFU)/motsvarande till följd av att studenten visat så allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att patientsäkerheten eller patienternas förtroende för sjukvården riskerats, är behörig till nytt VFU-tillfälle först när den individuella handlingsplanen har fullföljts.
Mål
Kursen syftar till att studenten utvecklar förmågor för att kunna genomföra utvecklingsarbete inom olika verksamheter där arbetsterapeuter verkar eller kan verka. Med detta avses att studenten lär sig att identifiera utvecklingsområden samt att empiriskt prövar ett mindre utvecklingsarbete inom en verksamhet. Kursens övergripande mål är att studenten når en fördjupad kunskap om utvecklingsarbete i arbetsterapi.
Lärandemål
- kunna identifiera ett utvecklingsområde inom en verksamhet där en arbetsterapeut verkar eller kan verka, formulera en idé om hur området kan utvecklas, empiriskt pröva idén och utvärdera resultatet av idén samt ge förslag på hur detta kan implementeras i verksamheten.
- relatera det valda utvecklingsområdet till centrala teoribildningar inom arbetsterapi.
Innehåll
För att på bästa sätt kunna ta hand om sina klienter och för att kunna utveckla den verksamhet man arbetar inom behöver man som arbetsterapeut kunna dra nytta av såväl arbetsterapeutisk teori som kunskap om evidensbaserad verksamhet. Denna kurs avser att ge studenten möjlighet att utifrån ett identifierat utvecklingsområde, knutet till en verksamhet där en arbetsterapeut verkar eller kan verka, undersöka hur detta skulle kunna utvecklas och ge förslag på hur nya arbetssätt skulle kunna implementeras för att utveckla och förbättra verksamheten.
Arbetsformer
Arbetsformen är främst självstudier men i kursen ingår även deltagande i en verksamhet. Studenten själv identifierar och kontaktar en möjlig verksamhet. Verksamheten kan vara en arbetsterapienhet men även en verksamhet där det inte finns någon arbetsterapeut men där behovet av en arbetsterapeut kan identifieras. Deltagandet på verksamheten omfattar ca 25 % av kursen men kan variera beroende på uppgiftens utformning. Student och handledare på verksamheten gör tillsammans upp en plan för genomförandet av kursen. Kursen avslutas med en muntlig posterpresentation vid den valda verksamheten och ett muntligt examinationsseminarium. Kursen kan genomföras som ett internationellt studentutbyte.
Examination
Examination sker dels genom en muntlig posterpresentation av utvecklingsarbetet, på den valda verksamheten och på universitetet och dels genom en muntlig redovisning som presenteras vid ett examinationsseminarium på universitetet. I examinationen ingår även kamratgranskning av en kurskamrats poster och att ställa förtydligande och kritiska frågor vid dennes muntliga presentation av sitt utvecklingsarbete . Betygsskala: /G/U
Examination av kursens lärandemål sker i enlighet med utarbetade bedömningskriterier.
Vid underkänt resultat av ordinarie examination ges studenten möjlighet att återkomma till en restexamination under samma termin. Därefter ges studenten möjligheten att tenteras vid två tillfällen per termin, i samband med ordinarie- och resttillfälle (omtentamen), de kommande terminerna. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare examinationstillfälle.
Examinator kan med omedelbar verkan avbryta en students projektinriktade verksamhetsförlagda utbildning (VFU) eller motsvarande om studenten visar sådana allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt att säkerheten eller klienternas förtroende för verksamheten riskeras. När VFU avbryts på detta sätt innebär det att studenten underkänns på aktuellt moment och att ett VFU-tillfälle är förbrukat.
I sådana fall ska en individuell handlingsplan upprättas, där det framgår vilka aktiviteter och kunskapskontroller som krävs innan studenten ges möjlighet till nytt VFU-tillfälle på denna kurs.
Om det föreligger särskilda skäl, eller behov av anpassning för student med funktionsnedsättning, får examinator fatta beslut om att frångå kursplanens föreskrifter om examinationsform, antal examinationstillfällen, möjlighet till komplettering eller undantag från obligatoriska utbildningsmoment, m.m. Innehåll och lärandemål samt nivån på förväntade färdigheter, kunskaper och förmågor får inte ändras, tas bort eller sänkas
Övergångsbestämmelser
Övergångsbestämmelser
Examination kommer att tillhandahållas under en tid av 2 år efter en eventuell nedläggning av kursen alternativt vid ny kursplan.
Övriga föreskrifter
Övriga föreskrifter
Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning. Kursrapport med analys av resultat från kursutvärderingen läggs ut på kurswebben en månad efter genomförd kursutvärdering.
Litteratur och övriga läromedel
[4.], rev. uppl. : Nacka : Förbundet Sveriges arbetsterapeuter (FSA), cop. 2005 - 35 s. ISBN:91-86210-32-7 LIBRIS-ID:9888597 Sök i biblioteket
2. ed. : Oxford : Blackwell, 2007 - 208 p. ISBN:978-1-4051-3700-3 (pbk. : alk. paper) LIBRIS-ID:10526083 Sök i biblioteket
Stockholm : Statens folkhälsoinstitut, 2007 - 35 s. ISBN:978-91-7257-531-8 LIBRIS-ID:10657211 Sök i biblioteket
2004 Ingår i: Journal of nursing care quality
Stockholm : Socialstyrelsen, 2012 - 19 s. ISBN:9789187169373 LIBRIS-ID:13524052 Sök i biblioteket
BMJ Publishing Group Ltd, 2000 URL: Länk
Litteratur tillkommer relaterat till valt fördjupningsområde och teoriförankring inom arbetsterapi.