Kursplan för

Entreprenörskap inom livsvetenskaperna, 6 hp

Entrepreneurship in the life sciences, 6 credits
Denna kurs är nedlagd, för mer information se rubriken Övergångsbestämmelser i den sista versionen av kursplanen.
Observera att kursplanen finns i följande versioner:
HT12 , HT13 , HT14 , HT15 , HT16 , HT18 , HT19
Kurskod
4BP024
Kursens benämning
Entreprenörskap inom livsvetenskaperna
Hp
6 hp
Utbildningsform
Högskoleutbildning, 2007 års studieordning
Huvudområde 
Bioentreprenörskap 
Nivå 
AV - Avancerad nivå 
Betygsskala
Väl godkänd, godkänd, underkänd
Kursansvarig institution
Institutionen för lärande, informatik, management och etik
Beslutande organ
Programnämnd 7
Datum för fastställande
2012-03-30
Reviderad av
Utbildningsnämnden LIME
Senast reviderad
2018-03-06
Kursplanen gäller från
Höstterminen 2018

Särskild behörighet

Kandidat- eller yrkesexamen om minst 180 hp inom hälso- och sjukvård, biomedicin, biologi, cell- och molekylärmedicin, farmaci, kemi, medicin, bioteknologi eller motsvarande examen. Dessutom krävs kunskaper i engelska motsvarande Engelska B (med lägst betyget Godkänd).

Mål

Kursen syfte är att introducera studenten för begreppen innovation och entreprenörskap inom life science-sektorn. Kursen skapar även en bas för resten av programmet när det gäller pedagogisk modell och lärandeaktiviteter.

Efter genomgången kurs ska studenten kunna:

Avseende kunskap och förståelse

  • förklara begreppet bioentreprenörskap och beskriva dess delar och former,

Avseende färdigheter och förmåga

  • skapa en affärsidé och tillämpa grundläggande företagsekonomiska verktyg,

Avseende värderingsförmåga och förhållningssätt

  • visa förståelse för och tillämpa återkoppling.

Innehåll

Kursen behandlar innovation och entreprenörskap samt skapande av life science-företag och -projekt. Lärandeaktiviter och uppgifter (examinationer) under kursen är kopplade till de tre lärandemålen. 

Kursen innehåller två huvudteman:
1) förklara och kommunicera bioentreprenörskap (täcker det första och tredje lärandemålen) och
2) design thinking och affärsverktyg (det andra lärandemålet). 

Förklara och kommunicera (bio) entreprenörskap
I denna del av kursen kommer vi att ställa frågor som "Vad är en innovation?" och "Vem är entreprenören?" Vi kommer att prata om olika former av entreprenörskap och hur de länkar till varandra. I denna del av kursen behandlas också vetenskapligt skrivande, såväl som muntlig och visuell kommunikation för att utveckla ditt poster-projekt. Du kommer också att introduceras till peer-to-peer-feedback som du kommer att utföra i grupper om två under kursen. Du kommer att öva coaching med varandra och få prova på olika modeller för granskning och feedback.

Design Thinking 
Oavsett om du vill bygga upp ett lönsamt företag eller skapa ett hållbart socialt företagande måste du alltid tänka på värdet av din produkt / tjänst. Detta leder dig oundvikligen till den person som ska köpa/använda din produkt eller tjänst - användaren. Design Thinking, som en användarcentrerad problemlösningsprocess hjälper team att utveckla produkter eller tjänster kreativt utan att förlora länken till användaren. Design Thinking lärs bäst genom att själv göra, så vi kommer att hoppa direkt in i den aktiva lärandeprocessen.

Affärsverktyg
Du kommer att introduceras till flera affärsverktyg som är utvecklade och används för att hjälpa till att bedöma idéer, affärer och framtida modeller. Vi börjar med ett klassiskt verktyg, NABC som sedan länkas till Value Proposition Canvas, VPC. Efteråt lär vi oss att implementera Lean Canvas-modellen.

Arbetsformer

Kursen ges på avancerad nivå där studenterna förutsätts vara bekanta med de vanligaste arbetsformerna i högskolestudier. Kursens pedagogiska grundsyn är baserad på ett entreprenöriellt lärande och förutsätter ett aktiv studentdeltagande. Undervisningen består av föreläsningar, interaktiva workshops, en fallövning (case) och ett grupp- samt individuellt projekt. En affärsmodell utvecklas som ett projektarbete i grupp. Fokus för affärsmodellen är att hitta ett behov, lösa ett verkligt problem och sälja en idé. Studenterna kommer även att göra en mindre forskningsstudie som kommuniceras som en vetenskaplig poster samt arbeta med peer-to-peer-återkoppling.

Examination

Examinationen består av

  • en skriftlig rapport från projektarbetet, som sker i grupp (U/G),
  • en muntlig presentation samt opposition av projektarbetet (U/G),
  • en vetenskaplig poster inklusive en kort samanfattning (U/G/VG),
  • en individuell reflektion från peer-to-peer-återkopplingsarbetet (U/G/VG). 

För att få betyget G på kursen krävs att man har minst betyget G på alla examinationsmoment. För att få betyget VG på kursen krävs att man dessutom har betyget VG på den vetenskapliga postern (inklusive den korta sammanfattningen) och peer-to-peer-återkopplingen.

Obligatoriskt deltagande
Deltagande på seminarier och presentationer är obligatoriskt. Kursledaren bedömer om och i så fall hur frånvaro kan kompenseras. Innan student deltagit i obligatoriska delar eller kompenserat frånvaro i enlighet med kursledarens anvisningar registreras inte studentens kursresultat i LADOK.

Begränsning av antal prov-tillfällen
De studenter som ej är godkända efter ordinarie provtillfälle har rätt att delta vid ytterligare fem provtillfällen. Om studenten genomfört sex underkända tentamina/prov ges inte något ytterligare tentamenstillfälle eller någon ny kursplats.

Som provtillfälle räknas de gånger studenten deltagit i ett och samma prov. Inlämning av blank skrivning räknas som provtillfälle. Provtillfälle till vilket studenten anmält sig men inte deltagit räknas inte som provtillfälle.
 

Övergångsbestämmelser

Efter varje kurstillfälle kommer det att erbjudas minst sex tillfällen för examination inom en tvåårsperiod efter kursens slut.

Övriga föreskrifter

Kursen ges på engelska.

Kursutvärdering kommer att genomföras enligt de riktlinjer som är fastställda av Styrelsen för utbildning.

Muntlig utvärdering, kursråd, kommer att genomföras under kursen.

Litteratur och övriga läromedel

Obligatorisk litteratur

Løwe Nielsen, Suna Entrepreneurship in theory and practice : paradoxes in play

Rekommenderad litteratur

Stickdorn, Marc; Schneider, Jakob This is service design thinking : basics, tools, cases
Osterwalder, Alexander; Pigneur, Yves Business model generation : a handbook for visionaries, game changers, and challengers Clark, Tim