Klinisk sexologi ,7,5 hp VT25

Kursen vänder sig till dig som vill utveckla din kunskap inom klinisk sexologi och känna dig tryggare med att integrera sexologiska frågeställningar i ditt psykologiska behandlingsarbete.

Om kursen 

Psykologer uppger återkommande önskan om ökad kunskap och fördjupning inom klinisk sexologi och om hur sexualitetsfrågor relaterar till vår hälsa. Den här kursen kommer att ge dig ökad förståelse för SRHR (Sexuell och reproduktiv hälsa och mänskliga rättigheter) samt ge dig praktiska färdigheter vad gäller att bedöma och behandla olika former av sexuell problematik.

Klinisk sexologi är ett tvärvetenskapligt ämnesområde på avancerad nivå. Målsättningen för kursen är ett erbjuda en orientering inom och fördjupning av teoretiska kunskaper samt praktiska färdigheter att bemöta och behandla sexologiska frågeställningar. Med hjälp av forskningsbaserad litteratur, föreläsningar och praktiska övningar i gruppseminarier, kommer kursen att ge dig möjlighet att utforska hur klinisk sexologi kan adderas och tillämpas inom psykologers olika verksamhetsfält och i ditt vardagliga arbete. Handledning kommer att erbjudas som stöd i denna process.

Kursens mål

Kursen syftar till att ge kliniskt verksamma psykologer en fördjupad kunskap inom klinisk sexologi och hur SRHR, sexuell och reproduktiv hälsa och rättigheter, kan integreras i psykologisk behandling.

Efter genomgången kurs förväntas deltagarna kunna redogöra för samt reflektera kring hur sexualitet interagerar med livets olika faser samt psykiskt och fysiskt mående. De förväntas utveckla förmågan att identifiera och analysera sexologiska frågeställningar i patientarbete utifrån ett biopsykosocialt perspektiv, och att kunna redogöra för fysiologiska, psykologiska och sociala faktorers påverkan på sexuell hälsa och funktion. Deltagarna förväntas nå ökad förståelse för och färdigheter i att utreda, bemöta och behandla personer med olika former av sexuell problematik utifrån det aktuella forskningsläget, och att flexibelt kunna adressera sexuell problematik som del av annan psykisk ohälsa. De förväntas hantera utmaningar inom det kliniska arbetet, reflektera över förutsättningar i arbetet med den aktuella patientgruppen och koppla evidensbaserade psykologiska principer till organisatoriska, etiska och individuella frågor. Målet är att deltagarna ska kunna utvärdera den egen kompetensen, identifiera det egna lärandebehovet och planera för fortsatt kompetens- och kunskapsutveckling.

Ur kursinnehållet

  • Introduktion av centrala begrepp och definitioner inom klinisk sexologi.
  • Sexualitet genom livets faser och utifrån ett biopsykosocialt perspektiv.
  • Bedömning, diagnostik och rådgivning/behandling av sexuella problem eller vid frågor om identitet och kön.
  • Sexuella frågeställningar i utredning/bedömning och behandling av annan psykiatrisk problematik.
  • Att följa etiska koder och riktlinjer i arbetet med sexologiska frågeställningar inom den egna organisationen.
  • Sexualitet, bemötande och skam.
  • Normkritiskt förhållningssätt och medvetandegörande av sexuell utsatthet hos marginaliserade grupper.

Kursplan

Kursplan för Klinisk sexologi 7,5 hp.

Kursupplägg

Föreläsningar och seminarier varvas med eget arbete i specialistgrupper. Deltagarna förväntas ha möjlighet att praktisera förmågor och färdigheter i patientkontakt på den egna arbetsplatsen.

Medverkande lärare

Maria Breide, leg psykolog och doktorand i Rahm/Joleby forskargrupp vid Centrum för psykiatriforskning, Region Stockholm & Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap.

Hanna Möllås, leg barnmorska, leg psykoterapeut, auktoriserad specialist i klinisk sexologi (NACS), Auktoriserad SRHR sexolog (NACS), Auktoriserad handledare i sexologi (SfS), Lärare och handledare i systemteori.

Johanna Lätth, leg psykolog, specialist inom forensisk psykologi, doktorand i Rahm/Joleby forskargrupp vid Centrum för psykiatriforskning, Region Stockholm & Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap, samt Kriminalvårdens expert inom sexualbrottsfrågor.

Christoffer Rahm, överläkare i psykiatri, docent och forskargruppsledare vid Centrum för psykiatriforskning, Region Stockholm & Karolinska Institutet, Institutionen för klinisk neurovetenskap.

Behörighet

Legitimerade psykologer med två års arbetslivserfarenhet efter examen. Dokumenterade arbetsuppgifter med psykologisk behandling och/eller psykoterapi.

Ansvarig institution

Kursen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi som är en del av Centrum för psykiatriforskning. Centrum för psykiatriforskning är en samverkansorganisation med två huvudmän, Karolinska Institutet (Institutionen för Klinisk Neurovetenskap) och Stockholms läns sjukvårdsområde.

Pris

Kursen är kostnadsfri för anställda inom psykiatri SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom psykiatri (Stockholm) samt anställda inom psykiatrin i Region Gotland.

I mån av plats är kursen även kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Primärvård. Det avser anställda inom primärvård SLSO, av Hälso- och sjukvårdsförvaltningen upphandlade enheter inom primärvård (Stockholm) samt anställda inom primärvården Region Gotland.

Övriga sökanden som inte tillhör någon av medarbetargrupperna enligt ovan kan, i mån av plats, beredas plats på kursen, då utgår en kostnad på 25 500 SEK, exklusive moms per deltagare. Vänligen notera att dessa platser fördelas i turordning som anmälan registrerats.

Om du är osäker på om du tillhör den grupp som kan gå kursen kostnadsfritt så är du välkommen att kontakta Nikolaj Jacobsen på Karolinska Institutet Uppdragsutbildning: E-post: nikolaj.jacobsen@ki.se

Kurslitteratur (se kursplan) ingår inte i priset utan bekostas av deltagaren själv. 

Datum

Kursstart är 22 januari 2025. Samtliga föreläsningar och gruppaktiviteter sker på onsdagar vid Centrum för psykiatriforsknings lokaler, Norra Stationsgatan 69, 113 64 Stockholm.

Våra kursdatum VT 2025 är följande:
22/1
5/2
19/2
5/3
19/3
2/4
16/4
30/4
14/5
28/5 - examination 

Plats

Undervisningen sker i Centrum för psykiatriforsknings lokaler på Norra Stationsgatan 69, 113 64 Stockholm. 

Mer information

Vid frågor om kursens innehåll:

Sven Alfonsson, kursansvarig

Karolinska Institutet, Kompetenscentrum för psykoterapi och Region Stockholm

E-post: sven.alfonsson@ki.se

Vid administrativa frågor:

Lina Collsiöö, kursadministratör

Karolinska Institutet, Kompetenscentrum för psykoterapi

E-post: lina.collsioo@ki.se

Anmälan

Vänligen notera att platserna fördelas i turordning som anmälan registrerats. SLSO-personal från Psykiatrin har förtur. Därefter har SLSO-personal från Primärvården förtur gentemot deltagare utanför Region Stockholm.

Anmälan är bindande. Vid avbokning senare än sex (6) veckor innan utbildningens start debiteras 50 procent av kurskostnaden och vid avbokning senare än tre (3) veckor innan utbildningens start debiteras hela kurskostnaden. För fullständiga villkor se våra allmänna avtalsvillkor. 

Kort om kursen

När: -
Pris: 25 500 kr
Sista anmälningsdagen:
Poäng: 7.5 hp

Kursen är kostnadsfri för anställda inom verksamhetsområde Psykiatri och i mån av plats för anställda inom verksamhetsområde Primärvård inom SLSO och Region Gotland.