Incident - om något hänt
Har du varit med om en olycka, sjukdom, tillbud, uppmärksammat en risk eller vill ge förbättringsförslag relaterat till din studiemiljö? Upplever du att du har blivit diskriminerad, trakasserad, utsatt för sexuella trakasserier i dina studier? För att ständigt utveckla KI som studie- och arbetsplats behöver vi tar lärdom av inträffade händelser. Därför är det viktigt att du anmäler och rapporterar vad du upplevt under din tid här på KI.

Vid akut fara eller nödsituation - ring 112 SOS Alarm!
Annars ring KI Larm: 08-524 80 100.
Gör också en incidentrapportering.
Hot och våld
Våld och hot på arbetsplatsen/studieplatsen är ett allvarligt arbetsmiljöproblem. KI accepterar inte att någon student eller anställd utsätts för våld eller hot i arbetsmiljön.
Om du som student drabbas, eller får vetskap om att någon annan drabbats kan du vända dig till lärare, kursansvarig lärare, säkerhetschef, någon annan anställd som du har förtroende för alternativt student- och doktorandombud eller studerandeskyddsombud.
Innan anmälan
Kontakta gärna någon i kursledningen (kursansvarig lärare eller examinator) för att prata igenom det som hänt innan du anmäler. Ofta kan en lösning hittas direkt efter ett samtal. Hitta kontaktinformation till kursansvarig lärare och examinator på programmets webbsida.
Använd en av dessa 4 ingångar för att rapportera särskild händelse:
Olycka/sjukdom/tillbud eller diskriminering/trakasserier/kränkning/ sexuella trakasserier
Om du har upplevt eller sett en incident, välj den här ingången. Även om händelsen skett under verksamhetsförlagd utbildning (VFU) eller på väg till eller från KI ska du göra en anmälan här. Glöm inte att det är din egen erfarenhet som avgör om det är något du vill rapportera.
Ett tillbud är en "nästan olycka".
Säkerhet och miljö
Här ska du rapportera alla händelser som påverkar eller riskerar att påverka personer eller miljön runtomkring oss så som stöld, klotter, vandalisering, hot från besökare till KI, läckage av kemikalier etc.
Studiemiljö - förbättringsförslag
Här kan du lämna förslag som kan göra KI till en ännu bättre studie- och arbetsplats.
Anonym anmälan
Här kan du anmäla misstänkta oegentligheter. Anonymiteten syftar till att skydda den som anmäler. Om den anonyma anmälan handlar om den psykosociala miljön (t.ex. diskriminering eller kränkande särbehandling) så kan det bli svårare (eller omöjligt) att utreda en anmäld incident. Använd hellre ingången Studiemiljöincident – skada/besvär/sjukdom eller kränkning/trakasserier alternativt ange så mycket information du kan om incidenten (tidpunkt, plats, namn etc.) för att utredaren ska få möjlighet att göra en grundlig utredning. Enligt diskrimineringslagen är det förbjudet för en utbildningsanordnare/arbetsgivare att utsätta en student/arbetstagare för repressalier på grund av hen har gjort en anmälan eller har deltagit i en utredning av en anmälan om upplevd diskriminering.
Vad händer med anmälan?
Din anmälan kommer utredas att av kursansvarig institution. KI:s enhet för miljö och säkerhet utreder anmälningar om säkerhet. Om du vill kan du göra en anonym anmälan. Om den anonyma anmälan handlar om den psykosociala miljön (t.ex. diskriminering eller kränkande särbehandling) så kan det bli svårare (eller omöjligt) att utreda en anmäld incident. Ange i stället så mycket information du kan om incidenten (tidpunkt, plats, namn etc.) för att utredaren ska få möjlighet att göra en grundlig utredning.
Om en incident inträffar vid verksamhetsförlagd utbildning (VFU) ska du kontakta kursansvarig på institutionen vid KI som ger kursen (eller chef, lärare, säkerhetschef eller någon annan anställd som du har förtroende för alternativt ett studerandeskyddsombud). Glöm inte att också anmäla incidenten via ingången Studiemiljöincident - skada/besvär/sjukdom eller kränkning/trakasserier. Du kan välja att endast anmäla incidenten via ingången Studiemiljöincident. Om du även kontaktar ansvarig chef för berörd verksamhet så kommer incidenten att kunna utredas snabbare.
Behöver du stöd?
Behöver du hjälp med att göra en anmälan kan du vända dig till studievägledare, kursansvarig lärare, någon annan lärare/administratör som du har förtroende för eller student- och doktorandombuden.
Vill du prata med någon om det du upplevt kan du vända dig till studievägledare, kursansvarig lärare, någon annan lärare/administratör som du har förtroende för, Studenthälsan, studerandeskyddsombud eller student- och doktorandombud.