Linnea Lin arbetar som ST-läkare inom radiologi

Linnea tog examen 2021 (från det gamla läkarprogrammet). Idag jobbar hon som ST-läkare på Unilabs.

Foto: PMAGI

Vad jobbar du med? 

Sedan september 2023 arbetar jag som ST-läkare (vilket betyder att jag gör min femåriga specialiseringstjänstgöring) inom radiologi på Unilabs i Stockholm. Som ST-läkare, oavsett specialitet, arbetar man under handledning av seniora kollegor och utifrån mål upprättade av Socialstyrelsen. När samtliga mål är uppfyllda blir man sedan specialistläkare inom sitt område. 

Radiologi är en specialitet med fokus på medicinsk bilddiagnostik, där radiologer (röntgenläkare) tolkar radiologiska bilder (till exempel konventionell röntgen, CT och MR) och därigenom diagnosticerar sjukdomar. 

Varför valde du att studera på KI?

KI är Sveriges enda medicinska universitet där majoriteten av landets medicinska forskning även sker. Närheten till forskning i undervisning och dess internationella erkännande gjorde KI till ett självklart val för mig. 

Hur ser en vanlig dag ut för dig?

En vanlig dag är jag på jobbet mellan 8-16:30 och befinner mig på någon av våra enheter i Stockholms innerstad (till exempel Sophiahemmet, Hötorget eller Odenplan). Som radiolog utgår största delen av arbetet från en dator, eftersom all bildinformation som vi granskar lagras digitalt. Varje läkare får dagligen en personlig lista med undersökningar som ska granskas utifrån ens egen kompetens. 

Vanligtvis går jag igenom gårdagens röntgenutlåtanden och läser igenom specialistens återkoppling och ändringar. Därefter börjar jag med dagens undersökningar. Det kan bestå av alltifrån skelettröntgen till skiktröntgen av bröst- och bukorgan. Vissa undersökningar går snabbare att granska än andra. Vi använder ständigt olika radiologiska resurser online till vår hjälp och chattar kollegorna sinsemellan för att diskutera olika fall. Beroende på vart jag arbetar för dagen kan även röntgensjuksköterskor och remittenter (läkarna som beställer undersökningarna på sina patienter) komma med olika frågor. 

Arbetet som radiolog kräver stor koncentration och noggrannhet, vilket gör att pauser blir extra viktiga för att både vila ögonen och hjärnan. Att vi arbetar på gemensamma kontorstider, på samma plats och med gemensamma raster, möjliggör en hel del socialt umgänge läkarkollegorna sinsemellan. Detta till skillnad från många sjukhusspecialiteter där läkarna arbetar på helt olika avdelningar och arbetstider. 

Vad är det bästa med ditt jobb?

Precis allt! Radiologi är ett perfekt gränsland mellan medicin och teknik, där man som läkare får möjligheten att helt och hållet fokusera på medicinsk vetenskap med hjälp av olika tekniska verktyg och plattformar. Idag är radiologi en av de viktigaste delarna i medicinsk diagnostik, där diagnoserna många gångar fastställs därigenom. Det finns få specialiteter vars patienter vi inte stöter på, vilket ger oss möjligheten att komma i kontakt med läkare från olika specialiteter dagligen. 

Vilka utmaningar har du i ditt jobb? 

Som ST-läkare är den ständiga utmaningen att söka återkoppling gällande sin prestation för att kunna utvecklas och uppfylla de olika ST-målen. Det fungerar ändå relativt bra inom radiologi, eftersom allt vi producerar, det vill säga röntgenutlåtanden i textform, ständigt dubbelgranskas av erfarna specialister. Alla eventuella ändringar kommer därefter tillbaka till oss. 

Utmaningar inom radiologi är den snabba teknologiska utveckling som äger rum, där vi förväntas hålla oss à jour. Framtiden kommer innebära revolutionerande förändringar inom fältet, både tack vare den teknologiska utvecklingen som artificiell intelligens och den demografiska utvecklingen, till exempel åldrande befolkning. 

Vad tycker du generellt om din utbildning?

Allt som allt är jag mycket nöjd med läkarutbildningen på KI. Den har hittills givit mig en väldigt stabil grund att stå på inför mina första år som läkare.

Finns det något du saknade eller som hade kunnat vara bättre med utbildningen?

Generellt hade jag önskat en bättre och mer strukturerad handledning, där det ställs högre grundläggande krav på handledare och att handledning premieras mer för yrkesverksamma läkare. Jag hade även önskat mer strukturerad obligatorisk skriftlig återkoppling och striktare kontroller av studenter genom de kliniska terminerna på läkarprogrammet.

Åkte du på utbyte under din utbildning? 

Det var tänkt att jag skulle till Singapore under termin 11, men på grund av pandemin ställdes utbytet in. Däremot hade jag möjligheten att åka på en valbar kurs till Indien under en månad på termin 5. Det var en fantastiskt spännande upplevelse och oerhört givande att få ta del av ett helt annat hälso- och sjukvårdssystem i en helt annan kultur. 

Vad överraskade dig mest med utbildningen? 

Den fantastiska variationen av individer som väljer att studera till läkare är riktigt häftig. Både sett till ålder och tidigare karriärsval. Det är otroligt fascinerande att få träffa människor som levt ett helt annat liv i en helt annan bransch, och sedan bestämmer sig för att bli läkare. Jag upplever att få andra högskoleutbildningar är så pass heterogena som läkarprogrammet. 

Vad var det som gjorde dig nyfiken på just läkarprogrammet?   

Läkaryrket var en av få professioner jag faktiskt förstod mig på rent konkret, samtidigt som yrket upplevdes som meningsfullt. Detta ihop med intresset för medicin, gjorde läkarprogrammet till ett ganska självklart val. 

Vilka utvecklingsmöjligheter finns inom ditt område? 

Hela arbetslivet som läkare innebär konstanta utvecklingsmöjligheter. Min nuvarande specialisttjänstgöring (ST) inom radiologi handlar om utvecklingen till att bli en fullfjädrad radiolog. För att uppnå detta går vi kurser, gör vetenskapligt arbete och har möjligheten att forska, parallellt med vår vanliga tjänstgöring. 

Som färdig specialist kan man välja att subspecialisera sig, exempelvis inom thoraxradiologi eller muskuloskeletal radiologi. Som radiolog har man även förmånen att kunna jobba utomlands med teleradiologi. Exempelvis åker vissa en period till Australien eller Bali, för att jobba mot svenska akutsjukhus nattetid. På så sätt frigörs jourlinjer från de svenska sjukhusen nattetid och i stället sitter en pigg radiolog dagtid på andra sidan jorden och granskar sjukhusets bilder på distans. 

Vilka egenskaper tycker du är viktiga att ha hos den som funderar på att söka läkarprogrammet?  

Att kunna vara lyhörd, visa empati, ha goda kommunikationsförmågor, arbeta i och leda ett team, vara anpassningsbar och ständigt kunna tillgodogöra sig och tillämpa ny medicinsk vetenskap. 

Vad drömmer du om att göra i framtiden?

Som nybliven ST-läkare är närmaste milstolpen att bli färdig specialist. Många dörrar öppnar sig först därefter. Som radiolog ser jag möjligheten till ett välbalanserat liv mellan arbete, familj och fritid, samtidigt som jag gärna utforskar möjligheten att arbeta med teleradiologi utomlands inriktat mot svensk sjukvård. 

Har du några tips till den som är intresserad av att söka det program du har läst?

Har någon i din bekantskapskrets studerat läkarprogrammet eller jobbar som läkare? Ta kontakt och ställ frågor om utbildningen och yrket för bilda dig en uppfattning. 

Vlogg: En dag på läkarprogrammet, termin 10

Linnea berättar om läkarprogrammet

Studentkommuni…
2024-09-13