Ebba studerar till röntgensjuksköterska

Om du gillar teknik i kombination med möten med människor kan röntgensjuksköterskeprogrammet vara något för dig. Ebba som studerar termin 6 berättar om sina tankar om programmet och framtidsplaner.

Ebba, student på röntgensjuksköterskeprogrammet
Ebba, student på röntgensjuksköterskeprogrammet Foto: Privat

Varför valde du att läsa till just röntgensjuksköterska?

Jag hamnade på röntgensjuksköterskeprogrammet nästan av en slump, vilket är ganska vanligt för de som läser till röntgensjuksköterska. Jag arbetade tidigare inom djurvård med en yrkesexamen som djurvårdare från gymnasiet. Parallellt läste jag naturvetenskapliga ämnen för att kunna läsa på universitetet och det var på dessa lektioner som jag kom i kontakt med röntgen. Jag blev väldigt fascinerad av medicinsk fysik och vi besökte både röntgenklinik och sjukhusfysiker på skoltid. Eftersom jag hade andra studieplaner så noterade jag bara röntgensjuksköterska ”utifall”. När jag sedan gett mig in på och avbrutit andra studier valde jag att söka till röntgensjuksköterskeprogrammet på KI, blev antagen och det är jag väldigt glad för.

Vad är det bästa med din utbildning? 

Jag älskar kombinationen av teknik och mötet med människor. Det passar mig ganska bra också att patientmötet är kort och att patientflödet är stort. Det är otroligt spännande att få möta patienter i alla åldrar, från för tidigt födda bebisar till de som överlevt sin hundraårsdag.

Hur ser en typisk vecka ut? 

Det ser olika ut beroende på kurs. Vi har minst fem veckors praktik (VFU) varje termin. För övriga kurser som innehåller mer teori kan det vara självstudier en hel vecka för att i veckan därpå variera mellan seminarier, workshops och föreläsningar. Det förekommer också en del grupparbeten med tillhörande presentationer. Programmet börjar med att man läser massor av anatomi och fysiologi som man sedan behöver förstå när man läser efterföljande kurser i röntgendiagnostik och sjukdomslära. Man läser också en del röntgenfysik så att man förstår hur tekniken fungerar och vad man behöver tänka på.

Varför valde du att studera på just KI?

Jag och min man flyttade till Stockholm för att studera och hamnade här då mina tidigare studier enbart fanns i Uppsala. När jag sedan valde att tänka om kändes KI som ett självklart val med tanke på att Karolinska Institutet är högt rankat och med goda kontaktmöjligheter.

Har du stött på någon utmaning?

Neuroradiologin. Neurologi är väldigt abstrakt för mig så jag tycker det är svårt. I övrigt gillar jag den dagliga utmaningen att förstå samband mellan anatomi och vilka sjukdomar man kan möta, vad vi behöver vara uppmärksamma på när vi undersöker en patient och att man alltid kan lära sig mer.

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Jag är väldigt intresserad av barnradiologi så det skulle vara roligt att jobba med det i framtiden. Jag känner mig väldigt öppen för vad framtiden har att erbjuda. Med tanke på min bakgrund inom djurvård kan jag också arbeta med röntgen på djursjukhus.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program? 

Sök! Det är otroligt roligt. Är man osäker skulle jag rekommendera att se ifall man kan skugga en student. Det är ett högt tempo och man studerar ämnen som är under stor utveckling just nu så man behöver vara öppen för förändring och medveten om att man behöver lägga ner tid på sina studier. 

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli röntgensjuksköterska?

Det är bra att kunna arbeta i grupp och ensam samt att vara flexibel. Det är till fördel om man är intresserad av anatomi och att möta människor, att kunna visa empati och att kunna jobba i högt tempo.

Nämn en sak som är bra med KI 

KI har två campus som man kan besöka oavsett vilket campus utbildningen går på (röntgensjuksköterskeprogrammet finns på campus Flemingsberg). Det är otroligt fina campusbyggnader, med gott om studierum samt stora och bra bibliotek. Att vara aktiv och delta i studentkåren är ett jättebra sätt att lära känna andra studenter på. Som röntgensjuksköterskestudent tillhör du sjuksköterskesektionen i medicinska föreningen och det behövs engagemang från röntgen i den sektionen. Det är jättebra att engagemang finns och fortsätter finnas.

Helene Svanholm
2024-01-26