Psyk-E bas kompetensutvecklingsprogram
Psyk-E bas är en serie kompetensutvecklingsprogram inom psykiatri. Utbildningarna bygger på evidensbaserad kunskap i form av korta, filmade föreläsningar med Sveriges främsta experter inom sina respektive områden. Föreläsningarna är avsedda att användas i studiecirkelform och vara utgångspunkt för diskussioner och reflekterande lärande kopplat till egna erfarenheter i sammanhållna smågrupper.
Om Psyk-E bas
Programmet erbjuder lättillgänglig kunskap i digitalt format med stor möjlighet att anpassa genomförandet efter lokala förhållanden. Föreläsningarna är avsedda att användas i studiecirkelform, i små grupper (6–10 personer) där föreläsningen ses med paus för gemensamma diskussioner och reflektioner. Att i små, sammanhållna grupper diskutera och reflektera kring det filmade materialet kopplat till egna erfarenheter och situationer fördjupar lärande och förankrar kunskap. För den som vill ha text som stöd för minnet finns också faktablad med en skriftlig sammanfattning av föreläsningen och vidare läsanvisningar.
Utbildningarna hålls av en utbildningsledare från den egna arbetsplatsen. Utbildningsledaren bör ha någon erfarenhet av att leda grupper och vara förtrogen med materialet och formen för utbildningen, men behöver ingen särskild pedagogisk utbildning. En manual för varje utbildning fungerar som stöd för planering och genomförande av utbildning. Ni kan få support från Psyk-E bas gruppen om ni behöver det.
Utbildningar inom Psyk-E bas programmet
Psyk-E bas grundkurs är ett utbildningsprogram i grundläggande psykiatri för personal som i sitt arbete kommer i kontakt med personer med psykisk ohälsa.
Grundkurs består av filmade föreläsningar med svenska experter på olika psykiatriska ämnesområden, en filmad föreläsning om den självupplevda depressionen samt en filmad fallvinjett om hot och våld.
För mer information, pris och beställning besök kurssidan för Psyk-e bas grundkurs
Psyk-E bas senior består av 14 filmade föreläsningar varav två är filmade gruppsamtal. Föreläsningarna handlar om igenkännande, vård och behandling av de vanligaste psykiatriska sjukdomstillstånden hos äldre. De filmade gruppsamtalen handlar om att samtala om döden och om samtalsgrupper för äldre. Psyk-E bas senior grundas på bästa tillgängliga vetenskapliga evidens från psykiatrisk, vårdvetenskaplig och socialvetenskaplig forskning men också på beprövad erfarenhet från klinisk psykiatri och socialtjänst.
Målgrupp: Utbildningen riktar sig till medarbetare inom vård och omsorg i till exempel kommuner, regioner och inom privat och ideell sektor som i sitt arbete kommer i kontakt med äldre personer med psykisk ohälsa.
För mer information, pris och beställning besök kurssidan för Psyk-e bas senior
Psyk-E bas suicid är ett utbildningsprogram kring suicid och suicidprevention och består av 20 filmade föreläsningar med tillhörande faktablad, filmade diskussioner och filmade patientsamtal. Föreläsningarna täcker olika teman som forskning och prevention, bemötande, självmordsrisk i olika grupper, psykiatriska sjukdomstillstånd med ökad självmordsrisk samt existentiella och religiösa aspekter på självmord. Föreläsningarna ges av Sveriges främsta experter inom sina respektive områden och är baserade på bästa tillgängliga evidens.
Målgrupp: Utbildningen riktar sig till en bred målgrupp inom till exempel kommuner, regioner och inom privat och ideell sektor där det finns intresse av fördjupad kunskap om att upptäcka, möta och förstå suicidnära människor. Utbildningen togs fram med ekonomiskt stöd av Folkhälsomyndigheten och lanserades i maj 2019.
För mer information, pris och beställning besök kurssidan för Psyk-e bas suicid
Psyk-E bas arbete är ett kompetenshöjningsprogram kring stress och arbetsmiljö för chefer med behov och intresse av fördjupad kunskap om att upptäcka, möta och förstå stressrelaterad ohälsa hos medarbetare. Utbildningen består av sju föreläsningar på olika teman kring arbetsrelaterad stress, arbetsgruppen och arbetsmiljö samt två filmade samtal kring det egenupplevda utmattningssyndromet.
Målgrupp: Utbildningen riktar sig i första hand till chefer i företag eller organisationer, kommuner, regioner, privat och ideell sektor med arbetsmiljö- och personalansvar.
Psyk-E bas anhörig är ett studiematerial för anhöriga som lever med närstående med utmattningssyndrom och som själva kan löpa ökad risk för att drabbas av stressrelaterad ohälsa och består av fyra filmade föreläsningar. Ämnena för föreläsningarna är dels faktakunskaper kring stress och utmattning, dels aspekter på att vara anhörig. I utbildningen ingår även två filmade samtal med Pia Dellson, psykiatriker och författare som berättar om sina egna erfarenheter av att drabbas av och återhämta sig från utmattningssyndrom. Syftet med anhöriggruppen är att bidra till kunskap och fördjupad förståelse kring stress och utmattning. Gruppsammankomsterna kan också innebära möjlighet till emotionell avlastning och stöd av medmänniskor med liknande erfarenheter. Utbildningen finansierades med hjälp av Hjärnskadeförbundet Hjärnkraft.
Målgrupp: Utbildningen kan användas i verksamheter som arrangerar stödverksamheter för anhöriga, exempelvis anhörigkonsulenter, personal inom psykiatrin, socialpsykiatrin, studenthälsan, patient- och anhörigföreningar.
För mer information, pris och beställning besök besök kurssidan för Psyk-e bas anhörig
Psyk-E bas krisstöd är ett studiecirkelbaserat utbildningsprogram som avser att ge kunskap om kris- och stressreaktioner och tid för gemensam reflektion. Avsikten är att deltagarna skall kunna använda den evidensbaserade kunskapen för att bättre förstå och hantera stressreaktioner hos sig själva och andra och att de tränas i att kommunicera kring stress och stressreaktioner.
Målgrupp: Utbildningen vänder sig främst till läkare och vård- och omsorgspersonal.
Syfte
Syftet med utbildningarna är att deltagarna ska genom diskussion och reflektion uppnå kunskap och förståelse inom kursens huvudområde samt utveckla en förmåga att koppla teori till arbetet i den egna praktiken.
Tidsåtgång
Ett utbildningstillfälle tar en till två timmar där föreläsningen är ca 20–30 minuter lång och övrig tid ägnas åt diskussion och reflektion. Utbildningarna består av olika antal föreläsningar vilket gör att den totala tidsåtgången varierar beroende på utbildning och upplägg.
Pris
Priset varierar berorende på valt kursupplägg. För detaljerade prisuppgifter se under respektive kurs.
Psyk-E bas grundkurs
- Grundpris: 220 kr per deltagare för grupper upp till 1 000 personer.
- Volymrabatt: För grupper med fler än 1 000 deltagare utgår rabatt på 20 %.
- Minimipris: 22 200 kr
Psyk-E bas senior
- Grundpris: 220 kr per deltagare för grupper upp till 1 000 personer.
- Volymrabatt: För grupper med fler än 1 000 deltagare utgår rabatt på 20 %.
- Minimipris: 22 200 kr
Psyk-E bas suicid
- Grundpris: 290 kr per deltagare för grupper upp till 1 000 personer.
- Volymrabatt: För grupper med fler än 1 000 deltagare utgår rabatt på 20 %.
- Minimipris: 29 000 kr
Psyk- E bas arbete
- Grundpris: 485 kr per deltagare för grupper upp till 1 000 personer.
- Volymrabatt: För grupper med fler än 1 000 deltagare utgår rabatt på 20 %.
- Minimipris: 48 500 kr
Psyk-E bas anhörig
- Grundpris: 276 kr per deltagare för grupper upp till 1 000 personer.
- Volymrabatt: För grupper med fler än 1 000 deltagare utgår rabatt på 20 %.
- Minimipris: 27 600 kr
Psyk-E bas krisstöd
- Grundpris: 252 kr per deltagare för grupper upp till 1 000 personer.
- Volymrabatt: För grupper med fler än 1 000 deltagare utgår rabatt på 20 %.
- Minimipris: 25 200 kr
Sagt om utbildningarna
Tidigare kursdeltagare berättar
Tidigare kursdeltagare på Psyk-E bas arbete
"Ämnet är väldigt relevant, som chef har det varit skönt att få lite djupare kunskap i ämnet när jag pratar med medarbetare. Det ger förtroende och jag kan bidra med ökad kunskap. För min egen del tycker jag också att jag blir en bättre ledare, även om man inte har någon person som är i riskzon."
Tidigare kursdeltagare
"Jag har fått en större insikt i patientens mående i relation till dennes diagnos. Ökad medvetenhet rörande vikten av ett korrekt professionellt bemötande. Sammantaget har jag blivit mer alert och trygg i mitt arbete efter utbildningen." / Tidigare kursdeltagare
Beställning
- Upprätta ett avtal
Först behöver ett avtal skrivas mellan Karolinska Institutet och den arbetsgivare som vill köpa utbildningen.
- Klargör följande frågor
Innan avtalet kan skrivas, behöver arbetsgivaren svara på följande frågor:
- Vilken/a utbildning/ar är ni intresserade av att köpa?
- Hur många deltagare? (Minimumantal är 100)
- När ska utbildningen starta? (Den är tillgänglig i 2 års tid från startdatum)
- Kontaktpersonens namn, e-postadress och titel.
- Avtalsansvarigs namn, e-postadress och titel.
- Fakturauppgifter (inkl organisationsnummer och ev. referensnummer)
Gör en intresseanmälan
För att förenkla processen kan arbetsgivaren göra en intresseanmälan direkt via vår hemsida. Här fylls informationen i som behövs för att skriva ett avtal. Vid frågor går det bra att kontakta oss direkt.
Vanliga frågor
Titta gärna i vår FAQ för svar på vanliga frågor om processen.
Digital signering av avtal
Avtalet signeras digitalt via e-signeringsverktyget Scrive. Denna process kan ta några dagar, men går snabbare om avtalsansvarig signerar omedelbart.
Start av utbildning
När avtalet är påskrivet och kursrummet är skapat så kan utbildningen starta. Räkna med en ledtid på ca en vecka efter påskrivet avtal för att säkerställa god planering.
Tillgång till kursmaterial
Förslag:
Ett kursrum med allt material skapas av KI i Canvas och när avtalet är påskrivet får kontaktpersonen en länk och allmänna instruktioner för att komma i gång med utbildningen.
Tillgång till kursrummet kan tillhandahållas inom ungefär en vecka efter att avtal signerats. När kursrummet i Canvas är skapat av KI och avtalet påskrivet, får kontaktpersonen en länk och allmänna instruktioner för att komma i gång med utbildningen.
Hör av er till oss vid frågor eller om ni behöver mer information!
FAQ
Enklaste tillvägagångssättet är att göra en beställning här. Där fyller du i vilken arbetsgivare som ska köpa respektive utbildning, antal deltagare, kursstart, kontaktperson, avtalsansvarig med mera. Baserat på det kommer projektkoordinator ta kontakt över mejl och utforma ett avtal som signeras av parterna digitalt. När avtalet har signerats skapas ett kursrum för utbildningen som skickas till kontaktpersonen för distribution till kursdeltagarna. Till sist faktureras arbetsgivaren enligt avtal.
Vår kursledare Jenny Bornhammar kan ta fram och hålla i utbildningsinsatser och workshops för grupper av utbildningsledare, på plats såväl som digitalt. Särskilt vid beställning av utbildningspaketen Psyk‐E bas arbete och Psyk‐e bas krisstöd rekommenderar vi en kompletterande utbildningsinsats (för t ex HR, gruppledare, chefer och andra mentorsfigurer på arbetsplatsen) i kombination med köp av det digitala utbildningspaketet. Vi har sett att detta är ett effektivt sätt att underlätta införandet av ny kunskap på arbetsplatsen.
Kontakta oss gärna för förslag på upplägg och pris.
Kurserna ges via lärplattformen Canvas och kursrummet är öppet i två år från startdatum.
En Psyk‐E bas‐kurs är tillgänglig i två år. Efter det kan man skriva ett förlängningsavtal för ytterligare två år till 50% av grundpriset. Förlängningsavtalet gäller enligt samma villkor och för samma antal deltagare som det utsprungliga avtalet. Ta gärna kontakt med oss så berättar vi mer.
Psyk‐E basutbildningarna flyttades över till vår lärplattform Canvas under 2022 och kurserna har uppdaterats för att säkerställa kvaliteten och se till att de återspeglar den senaste forskningen på området. För att få tillgång till en uppdaterad version, beställer ni en ny kurs via vårt beställningsformulär så kontaktar vi er sedan. Kurserna köps i sin helhet.
När avtalet är signerat och vi skapat ett kursrum i Canvas så får er kontaktperson ni en länk via epost som enkelt kan distribueras till era medarbetare för självregistrering. Att publicera eller skicka länken till rätt grupp av deltagare med kortfattade instruktioner är i princip det som behöver göras. Efter att deltagare registrerat sig kommer de åt kursmaterialet på Canvas.
Ja, varje deltagare behöver skapa ett eget inlogg till kursen. Deltagarna registrerar sig till kursen även om medarbetarna ser föreläsningarna i grupp. Med det egna inlogget kan varje deltagare se om eller repetera föreläsningar hemifrån och få tillgång till allt kursmaterial. Det möjliggör även för beställaren att följa upp hur många medarbetare som genomför kursen och att utvärdera utbildningen via en kursutvärdering i kursrummet. Varje registrerad kursdeltagare kan via sitt inlogg dessutom skriva ut ett personligt kursintyg efter genomförd utbildning.
Enklaste sättet att ta reda på antal registrerade är att gå till ”personer” i vänsterspalten i kursrummet och filtrera efter ”studenter”. Antalet studenter som visas motsvarar antalet medarbetare som har registrerat sig till kursen.
Som regel består kurserna av inspelade föreläsningar (på 20–30 minuter), samt fallvinjetter eller filmade samtal. Vanligast är att hålla utbildning i studiecirkelsformat på 6–10 personer, där kortare filmade föreläsningar varvas med reflektionsstund och diskussion som gynnar lärandet och stärker kunskapsinhämtningen. Alltså beräknas ett utbildningstillfälle ta 1–2 timmar.
Huvudsakligen är innehållet i kurserna brett och ger möjlighet till reflektion och utveckling inom ämnet för flertalet yrkesverksamma. En utbildningsledare på arbetsplatsen håller i utbildningen och det är eftersträvansvärt med en person som har vana och erfarenhet av att leda grupper, även om det inte är ett krav. Med det sagt är upplägg och form relativt anpassningsbart. Dessutom så ställer sig kursansvarig lärare vid Karolinska institutet till förfogande och agerar bollplank vid behov om det finns funderingar kring hur upplägget ska se ut. Tveka inte att mejla eller ringa oss vid frågor.
Kontakt
För mer information kring kursadministration kontakta:
Nikolaj Jacobsen
ProjektadministratörFör mer information om innehåll och upplägg kontakta: