För dig som är student på Röntgen­sjuk­sköterske­programmet Utbytesstudier för Röntgensjuksköterskeprogrammet

Som student vid Karolinska Institutet har du möjligheter till studier och praktik utomlands. På den här sidan kan du läsa mer om vad som erbjuds på Röntgensjuksköterskeprogrammet.

Nicolas Raymond, se more images from Nicolas Raymond on http://freestock.ca/flags_maps_g80-world_map__abstract_acrylic_p2970.html
World map, see more images from Nicolas Raymond on http://freestock.ca/flags_maps_g80-world_map__abstract_acrylic_p2970.html

Inom Röntgensjuksköterskeprogrammet finns möjlighet att förlägga en period av utbildningen utomlands i form av en VFU-placering. Studera i ett annat land är att göra något du kommer att minnas och ha nytta av hela livet. Att få uppleva en annan kultur från insidan är utvecklande, intressant och lärorikt, både med avseende på ditt kommande yrke och med tanke på din egen personliga utveckling. Du kommer att knyta nya och intressanta kontakter med människor som kanske blir dina vänner för livet. För att inte råka ut för något oförutsett är det viktigt att du förbereder dig i god tid och planerar din resa väl.

World map on table
Fotograf: Beatrice Johansson Foto: Beatrice Johansson

Ansökan om utbyte

Deadline för ansökan om utbyte under det akademiska året 2025/2026 är den 15 april. Är du intresserad av att åka på utbyte kontakta gärna din internationella handläggare Christoffer Bodforss | Karolinska Institutet (ki.se).

Ansökningsblankett

Ansökan görs helt elektroniskt. Följ instruktionerna noggrant; en ofullständig ansökan kan leda till lägre prioritet eller att den inte behandlas. För sent inkomna ansökningar beaktas inte i första ansökningsomgången.

Ansökan om utbytesstudier består av två delar som görs i systemet Mobility-Online. Den första delen är en online-registrering där du fyller i dina personuppgifter, information om dina nuvarande studier, vilken termin och vilket ämnesområde du planerar att studera utomlands. Du kan ange upp till 6 alternativa universitet i den ordning som du prioriterar. Innan du söker, försäkra dig om att dina val av universitet erbjuder kurser som fungerar i din utbildning och kommer att kunna tillgodoräknas.

Efter att ansökan skickats in online får du ett automatiskt e-postmeddelande med en länk att följa för att ladda upp dina bilagor direkt i Mobility-Online.

Urval och nominering

Urval

Röntgensjuksköterskeprogrammet har beslutat om ett antal urvalsregler för utbytesstudier. Dessa krav är:

  • Studieresultat – att du är behörig att fortsätta dina studier vid Karolinska Institutet vid tidpunkten för utresan. Att läsa en kurs utomlands i ett nytt utbildningssystem, ofta på ett annat språk, ställer vanligtvis större krav på studiefärdighet.
  • Högskolepoäng – du måste ha tagit minst 90 högskolepoäng på Röntgensjuksköterskeprogrammet vid Karolinska Institutet vid utresa termin 6.
  • Språkkunskaper – att du behärskar undervisningsspråket vid det utländska universitetet när så krävs.
  • God representant – som utbytesstudent från Karolinska Institutet representerar du vårt institut vid värduniversitetet, du blir därmed den bild som värduniversitetet får av oss. Läs mer om detta på Uppförandekod när du representerar KI utomlands | Karolinska Institutet Utbildning.  

Uppfyller du ovannämnda krav prioriteras du sedan efter en sammanvägning av följande kriterier (noterade i prioriteringsordning):

  • Motiveringsbrev - ska vara skrivet på engelska. I motiveringsbrevet ska syftet med utbytesstudierna tydligt framkomma samt en motivering till att just du ska få åka. 
  • Främjande arbete för Karolinska Institutets utbildningar – utfört ideellt arbete vid sidan av studierna, till exempel genom att ha arbetat i Utbildningsnämnd/Programråd eller andra organ inom Karolinska Institutet, varit ambassadör och/eller amanuens, varit engagerad i Öppet Hus eller dylikt.
  • Antal slutbetyg med väl godkänt på avklarade kurser.
  • Arbetslivserfarenhet från röntgen.

Hur går urvalet till?

Efter ansökningstidens utgång rangordnar internationaliseringsansvariga lärare på Röntgensjuksköterskeprogrammet de sökande enligt ovanstående regler. Därefter fördelas platserna efter rangordning.  

Nominering

Så snart beslut är fattat meddelas du om du blivit nominerad till utbytesstudier och får då ytterligare information och instruktioner från den internationella handläggaren Christoffer Bodforss | Karolinska Institutet (ki.se). Du måste tacka ja eller nej till nomineringen. Tackar du ja kommer den internationella handläggaren att kontakta det utländska universitet. Du kommer därefter att få svar på om det utländska universitet kan ta emot dig eller inte via den internationella handläggaren. 

Ansökan till partneruniversitet

Förbered ansökan

Den internationella handläggaren Christoffer Bodforss | Karolinska Institutet (ki.se) meddelar partneruniversitetet att du är nominerad till utbytesstudier. Detta innebär att du nu kan göra en formell ansökan. Ansökan ser olika ut för olika universitet. Det är viktigt att du, så snart du fått besked om nominering, tar reda på hur ansökningsprocessen går till för just ditt universitet. Den internationella handläggaren hjälper dig gärna men det är du som har ansvar för att ansökan är komplett och skickas iväg i tid.

I ansökan till partneruniversitetet ingår att ange vilka kurser du vill läsa under ditt utbyte, information om detta finns på universitetets hemsida. Observera att det ibland är förra årets kurskatalog som ligger uppe på hemsidan när du gör ditt kursval. Det betyder att vissa kurser kan komma att ändras. 

För att få tips om kursval, läs tidigare reserapporter och passa på att fråga hemkomna utbytesstudenter om vad de läst.

Skicka iväg ansökan

Ansökan ska skrivas under av den internationella handläggaren innan den skickas till partneruniversitetet. 

Mer information om utbytesstudier finns på Utbytesprogrammet Erasmus+ | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se)

Andra vägar utomlands

Utbyte som "freemover"

Du kan också ordna utlandsstudier på egen hand som "freemover". Då kontaktar du det universitet du är intresserad av och planerar dina studier i samarbete med dem. Du får själv stå för dina kostnader i form av till exempel ansöknings- och terminsavgifter. Du gör ett studieuppehåll under den tid du är borta och är alltså inte registrerad på programmet eller på Karolinska Institutet.

Vid studieuppehåll väljer du själv vilka kurser du vill läsa. Det är viktigt att du stämmer av med internationellt ansvarig på programmet om du vill tillgodoräkna dig de kurser du tänkt läsa. Du kan också få hjälp av den internationella handläggaren med vissa intyg. 

Du kan läsa mer om utbyte som "freemover" på Studera utomlands på egen hand | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se) samt på studera.nu. Se även information om regler och prioritetsordning vid återupptag efter studieuppehåll på För dig som är student på Röntgen­sjuk­sköterske­programmet - Studieinformation och regler Röntgensjuksköterskeprogrammet | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se)

Global Hälsa

En annan kurs som finns om du vill komma utomlands är den programöverskridande kursen Global Health, 7,5 hp. Kursen startar i Sverige men innehåller två veckor i någon av länderna Uganda, Tanzania, Vietnam eller Laos. Kursen är populär och alla som söker den får inte plats. Läs mer om Global Health på For students attending the course Global hälsa (7.5 ECT credits) | Course code 2XX066 | Karolinska Institutet (ki.se)
 

Kontaktuppgifter

Profile image

Christoffer Bodforss

International coordinator
Profile image

Charlotte Palmqvist

Internationaliseringsansvarig lärare på Röntgensjuksköterskeprogrammet
Profile image

Satu Turunen-Taheri

Internationaliseringsansvarig lärare på Röntgensjuksköterskeprogrammet
CP
Innehållsgranskare:
Anna Hellström
2024-08-28