För dig som är student på Röntgensjuksköterskeprogrammet Verksamhetsförlagd utbildning Röntgensjuksköterskeprogrammet
Det övergripande syftet med den verksamhetsförlagda delen inom utbildningsprogrammen är att studenten får möjlighet att vidareutveckla ett professionellt förhållningssätt och en yrkesidentitet men också att tillämpa och integrera teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter. På denna sida hittar du information om verksamhetsförlagd utbildning samt sådant som krävs inför att denna påbörjas.
Verksamhetsintegrerat lärande (VIL)
Verksamhetsintegrerat lärande (VIL) är ett samlingsbegrepp för de pedagogiska modeller som bygger på samverkan och integrering mellan högre utbildning och arbetsliv, se mer information på VIL - Karolinska Institutet.
På Röntgensjuksköterskeprogrammet finns VIL i form av verksamhetsförlagd utbildning (VFU), studiebesök och auskultation.
Verksamhetsförlagd utbildning (VFU)
Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) sker inom regionernas hälso- och sjukvård, kommunernas motsvarande verksamhetsområden eller inom privat verksamhet. Karolinska Institutet tilldelas VFU-placeringar inom Region Stockholm vilket innebär att avståndet till VFU-platserna kan variera och det är inte alltid möjligt att bli placerad i en verksamhet som är geografiskt närmast när du bor.
VFU är obligatoriskt och omfattar ca 40 timmar/vecka (heltidsstudier) varav ca 32 timmar/vecka är förlagda i vårdverksamhet och dag-, kväll-, natt- och helgpass kan förekomma. Alla VFU-placeringar registreras i KliPP och studenterna följer verksamheternas upprättade scheman.
Alla studenter som genomför VFU måste ha ett e-tjänstekort samt genomgå och vara godkända i JoBSH, som är en grundläggande utbildning i Journalhantering, Bemötande, Sekretess och Hygien. Alla studenter ska även göra en hälsodeklaration samt kunna uppvisa ett hälsointyg på sin VFU.
KliPP
KliPP står för Kliniskt PlaceringsProgram och är ett system som används för VFU-placeringar inom Region Stockholm. Du kan se din placering i KliPP senast två veckor innan aktuell VFU-period startar, där ser du även kontaktuppgifter till den aktuella verksamheten som du ska vara på.
Ditt användarnamn i KliPP är den e-postadress som du registrerat i Ladok och det är denna adress som vårdverksamheterna använder för att skicka information till dig gällande din placering. Det är också denna adress som lärosätet kommer att använda för kontakt. Lösenord skickas till dig i samband med din första placering. Om du har glömt ditt lösenord till KliPP, kontakta anna.hellstrom@ki.se.
JoBSH och e-tjänstekort
Alla studenter som genomför VFU måste ha regionens e-tjänstekort, en personlig identitetshandling som används för säker inloggning på datorer såväl som inloggning till journalsystem och administrativa system. Kortet ger även behörighet till lokaler på din praktik. För att få ett e-tjänstekort så måste du genomgå och vara godkänd i JoBSH, som är en grundläggande webbutbildning i Journalhantering, Bemötande, Sekretess och Hygien.
Så här går du tillväga för att få ett e-tjänstekort
- Läs igenom instruktionerna på JoBSH och e-tjänstekort - Karolinska Institutet
- Genomför webbutbildning i JoBSH - Lärtorget, Region Stockholm
- Följ instruktionerna för fotografering och aktivering på e-tjänstekort - Vårdgivarguiden, Region Stockholm
Borttappat kort
Ett e-tjänstekort som tappats bort måste spärras, se information på Spärra kortet - Vårdgivarguiden, Region Stockholm
Lärosätet ansvarar för att beställa ett reservkort, kontakta anna.hellstrom@ki.se.
Hälsodeklaration och hälsointyg
I syfte att förhindra smittspridning vid vårdtagarnära arbete ska studenter som ska genomföra praktik inom Region Stockholm, på samma sätt som anställda, göra en hälsodeklaration och ha ett hälsointyg. Hälsointyget måste vara klart till dess att du påbörjar din första VFU.
Det är Studenthälsan som bedömer din hälsodeklaration och utfärdar ditt hälsointyg, se mer information om hur du ansöker om detta på Om hälsodeklaration och hälsointyg inför VFU och VIL | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se).