Verksamhetsförlagd utbildning (VFU) och verksamhetsintegrerat lärande (VIL)

Ett övergripande syfte med den verksamhetsförlagda delen inom utbildningsprogrammen är att studenten får möjlighet att vidareutveckla ett professionellt förhållningssätt och en yrkesidentitet, men också att tillämpa och integrera teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter.

Inför varje placering informerar kursansvarig inom utbildningsprogrammet om gällande riktlinjer och mål för den verksamhetsförlagda utbildningen.

Den verksamhetsförlagda utbildningen sker inom bland annat landstingens hälso- och sjukvård, kommunernas motsvarande verksamhetsområden eller inom privat verksamhet. Den kliniska utbildningen för tandhygienist-, tandläkarstudenter genomförs vid tandvårdscentralen på KI.

Bedömning

Den verksamhetsförlagda utbildningen bedöms enligt en fastställd bedömningsmall. Om du riskerar att bli underkänd på klinisk kurs/moment ska du bli informerad om detta skriftligt och muntligt. Detta ska ske i så god tid att du ges tillräcklig tid att förbättra dina kunskaper enligt en uppgjord handlingsplan. Eventuell överenskommelse mellan dig och lärare ska dokumenteras.

För godkänt betyg på den verksamhetsförlagda utbildningen krävs att lärandemålen i kursplanen är uppnådda. Hur examinationen går till framgår av kursplanen.

Närvaro, Avbruten VFU

Alla utbildningsmoment i VFU är obligatoriska. Regler kring hantering av frånvaro återfinns i respektive kursplan. Examinator kan avbryta en students VFU om studenten visar allvarliga brister i kunskaper, färdigheter eller förhållningssätt.

Utdrag ur belastningsregistret kan begäras inför vissa VFU-placeringar där det förekommer kontakt med barn.

KliPP, EK, HSA-id

För att kunna genomföra VFU/VIL registreras du först i Kliniskt PlaceringsProgram (KliPP) som är ett system för administrering av VFU-platser, samt i Stockholms läns landstings elektroniska katalog (EK) där du får ett unikt identifikationsnummer (HSA-id).

Specifik information om vad som gäller för just ditt program samt kontaktuppgifter finns på programwebben.

Du kan också läsa om VFU och VIL på Stockholms läns landstings (SLL:s) sida.

JoBSH och eTjänstekort

Alla studenter som ska delta i någon form av VIL/VFU måste genomgå den obligatoriska webbutbildningen JoBSH Journalhantering, Bemötande, Sekretess och Hygien. Efter genomförd och godkänd utbildning ska ett eTjänstekort beställas.

Utbytesstudenter som saknar svenskt personnummer vänder sig till VFU-samordnaren för hjälp med inloggning till JoBSH-kursen och till den internationella studenthandläggaren för beställning av eTjänstekort. Studenter med skyddade personuppgifter ska kontakta studievägledaren eller motsvarande innan eTjänstekort utfärdas.

Du som redan har ett eTjänstekort behöver inte skaffa ett nytt kort men måste ändå genomföra JoBSH-utbildningen och kunna styrka det med intyg.

Så här gör du för att genomgå kursen JoBSH och skaffa eTjänstekortet.

FAQ om JoBSH

Kom ihåg att kolla KI-epostadressen regelbundet så att du inte missar viktig information om VIL/VFU!

Kontakt med VFU-handläggare

Varje program har en eller flera VFU-handläggare. För att få kontaktuppgifter till din VFU-handläggare se programmets webbplats.