Att studera vid universitet
Tempo, god vilja och intresse räcker inte. Man måste också ha strategier! Förstå hur man arbetar som student.
Nästan alla studenter på första terminen berättar om den överväldigande mängden litteratur att läsa, att de känner sig vilsna i Canvas och inte alltid får tiden att räcka till. Men de berättar också om hur de hittar sätt att få till det. Här är deras bästa råd till dig som ny student:
· Hitta en studiekompis eller studiegrupp
· Välj en bra plats som blir din arbetsplats
· Våga fråga när det är något du inte förstår och ta hjälp där den finns
· Ta reda på hur just du gör på bästa sätt; alla är olika!
Den där sista punkten är viktig. Det finns inte ett sätt som är bra för alla, utan din första uppgift blir att ta reda på vad som är ditt bästa. Det handlar bland annat om var du pluggar, när på dagen du pluggar bäst, hur långa pass du kan plugga koncentrerat och hur många och långa pauser du behöver. Vi tar det i tur och ordning:
Var pluggar du bäst?
Bästa arbetsplatsen är den där du får saker gjorda. Ett tips är att åka till campus och sitta på biblioteket även om du inte har undervisning just den dagen. På biblioteket både i Flemingsberg och i Solna finns grupprum om ni är flera, arbetsplatser och tysta läseplatser. Om du i stället kan fokusera bäst när du är hemma är det bra om du har en specifik pluggplats. Det kan vara ett riktigt skrivbord eller köksbordet, tänk på att de flesta av oss är mer fokuserade och alerta när vi sitter vid ett bord än när vi halvligger i en soffa. En student berättade hur hen använda köksbordet som arbetsplats, men vände det ett kvarts varv så att det stod annorlunda än när hen pluggat färdigt och bordet kunde bli köksbord igen. Det gäller som sagt att hitta sitt eget bästa sätt!
När pluggar du bäst?
Oavsett om du kan välja tidpunkt när du pluggar eller inte, kan det vara bra att känna till när du pluggar som bäst. De flesta av oss är piggast, och pluggar bäst, under dygnets ljusa timmar, medan några är nattugglor och får mest gjort när andra sover. Fundera på om du är bra på olika saker vid olika tidpunkter på dagen. Många har lätt att koncentrera sig på förmiddagen (perfekt för att t.ex. läsa) och är mer kreativa på eftermiddagen (då kanske det är läge att göra analyser, skriva inlämningar och arbeta i grupp).
Vi kommer att prata mer om tid i modulen ”Ta vara på tiden”.
Hur länge kan du koncentrera dig?
Hur länge du kan arbeta med en och samma sak är dels individuellt, dels beroende på vad det är för uppgift. Även här behöver du undersöka vad som fungerar bäst för dig. Ett riktmärke kan vara att sitta 25 minuter koncentrerat när du läser och sedan ta en kort paus. Om du i stället skriver och har kommit in i ett flow kan du troligen arbeta mycket längre än så.
När behöver du paus och under hur lång tid?
Alla behöver pauser, och olika slags pauser dessutom. Om du suttit och läst något koncentrerat i 25 minuter behöver du ta en paus, både för att sträcka på dig, hämta något att dricka etc (återhämtning) och för att hinna reflektera över vad det var du läste och sätta det i ett sammanhang.
En metod som fungerar för de flesta är följande:
· arbeta i 25 minuter, ta 5 minuters paus
· arbeta igen i 25 minuter, ta ytterligare en paus på 5 minuter
· arbeta 25 minuter till och därefter ta en längre paus.
Metoden kallas Pomodoro, eftersom den som hittade på den var italienare och hade en äggklocka som så ut som en tomat (dvs ”pomodoro” på italienska). Han ställde in rätt längd på sitt pass eller sin paus på äggklockan och när den ringde startade han. Idag finns det många appar och webbplatser där du kan ställa in samma sak, men slipper vrida på klockan varje gång. Testa till exempel XX.
På sidan Ordlista för KI-studenter hittar du förklaringar till termer och begrepp som kanske inte är självklara.