För studenter på kursen Cellens homeostas och dess omgivning 8hp kurskod 1BL002

Kursens övergripande mål är att studenten ska förvärva grundläggande kunskaper om hur cellen upprätthåller sin homeostas. Det innebär att studenten förvärvar kunskaper om den eukaryota cellens struktur och funktion från händelser som mitos till metabolism och interaktion med omgivningen.

Kursen innehåller även grundläggande praktiskt arbete och analys inom biomedicinsk laboratorievetenskap.

Kursplan

Kursinformation

Kursen är en heltidskurs som sker huvudsakligen på Campus Flemingsberg. Den innehåller ett antal olika undervisning/lärarande aktiviteter, till exempel; live föreläsningar på campus, Zoom föreläsningar, inspelade föreläsningar, laborationer, quizer, osv. Vissa aktiviteter är obligatoriska. Titta på schematLinks to an external site. och Canvas regelbundet för mer information. 

Kursen består av två moment: Biokemi (3.0 hp) och Cell- och molekylärbiologi (5.0 hp). Några av de ämnen som kommer att tas upp inom respektive moment är följande:

Biokemi

  • Glykolysen
  • Glukoneogenes
  • Citronsyracykeln
  • Andningskedjan
  • Aminosyrametabolism
  • Lipidmetabolism

Cell- och molekylärbiologi

  • Prokaryota och eukaryota celler
  • Hur nukleinsyror är uppbyggda
  • Replikation, transkription och translation
  • Cytoskelett och vesikeltransport
  • Cellsignalering
  • Cellcykeln och celldöd

Undervisningen kommer att ske genom föreläsningar och seminarier. I kursen ingår också ett praktiskt miniprojekt som sträcker sig över båda momenten. 

Språk

Kursen ges på svenska men enstaka lärarande aktiviteter ges på engelska. En del material finns endast på engelska, till exempel; några föreläsningar, vetenskapliga artiklar och olika kursböcker som är rekommenderad litteratur (se nedan).

Litteratur 

I den här kursen finns ingen obligatorisk litteratur utan istället rekommenderas litteratur. Tänk på att du fortfarande behöver litteratur! Skillnaden är att du när det står rekommenderad har större valmöjlighet. Läs mer om litteratur på https://utbildning.ki.se/student-pa-ki/ny-student/sa-fungerar-universitets-och-hogskolestudier

 

Tillgodoräknande

Om du har klarat en liknande kurs förut, kan du ansöka om tillgodoräknande (TG).  Information om och blanketter för tillgodoräknanden finns på:

https://utbildning.ki.se/student-pa-ki/alla-kurs-och-programwebbar/biomedicinska-analytikerprogrammet/studieinformation-och-reglerLinks to an external site.

Ansökan om tillgodoräknande ska lämnas in i så god tid att beslut kan fattas innan kursstart. Beslut kan ta 8 veckor från det att fullständiga handlingar inkommit till studentexpeditionen.

OBS! Om du ansöker om TG, registrera er på kursen i Ladok och delta tills du får ett besked. Om TG beviljas, då får/ska du inte delta i kursen.

Funktionsvariation

Om du har en funktionsvariation och är i behov av pedagogisk stöd, behöver du ansöka om stöd. Information om  stöd och ansökningsprocessen finns på

Ansök om stöd när du studerar med funktionsnedsättning | Karolinska Institutet Utbildning (ki.se)Links to an external site.

Om ett NAIS/funkis intyg beviljas, kom ihåg att skicka det till kursansvarig så snart som möjligt. OBS!  Du behöver göra det för varje kurs, helst innan eller vid kursstart.

 Om du avbryter dina studier under kursens gång är vi tacksamma om du meddelar oss (och studievägledaren studievagledning-labmed@ki.se  ) via mejl.

Välkomstinformation

 

 

Kursanalys och kursvärdering

 

Kontaktuppgifter

Innehållsgranskare:
Saif Rustam
2025-06-24