För studenter på kursen Introduktion till biomedicinsk laboratorievetenskap (12 hp) kurskod 1BL001
Kursens mål är att studenten ska utveckla grundläggande kunskaper och färdigheter för den biomedicinska analytikerns profession. Det inkluderar förståelsen av vilken roll den biomedicinsk analytikern har inom hälso- och sjukvård, grundläggande strategier för inlärning och problemlösning, introduktion till vetenskapligt arbete och dataanalys, samt en inblick i de kemiska och biologiska principerna som formar livet.
Kursplan
Kursinformation
Kursens mål är att studenten ska utveckla grundläggande kunskaper och färdigheter för den biomedicinska analytikerns profession. Det inkluderar förståelsen av vilken roll den biomedicinsk analytikern har inom hälso- och sjukvård, grundläggande strategier för inlärning och problemlösning, introduktion till vetenskapligt arbete och dataanalys, samt en inblick i de kemiska och biologiska principerna som formar livet
Kursen innehåller översikter i samtliga kompetensområden; basvetenskaplig kompetens (livets kemi), biomedicinsk laboratorievetenskaplig kompetens (grundläggande laboratoriemetodik), vetenskaplig kompetens (vetenskaplig metodik och biostatistik) samt professionell kompetens (introduktion till yrket). Kursen består av fem moment.
Introduktion till yrket, 2.0 hp
Hållbart lärande, 1.5 hp
Vetenskaplig metodik och biostatistik, 3.5 hp
Livets kemi, 3.5 hp
Grundläggande laboratoriemetodik, 1.5 hp
Kursen är en heltidskurs som sker huvudsakligen på Campus Flemingsberg. Den innehåller ett antal olika undervisning/lärarande aktiviteter, till exempel; live föreläsningar på campus, Zoom föreläsningar, inspelade föreläsningar, laborationer, quizer, verksamhetsintegrerat lärarande (VIL/skuggningsdag), osv. Vissa aktiviteter är obligatoriska. Titta på schematLinks to an external site. och Canvas regelbundet för mer information.
Språk
Kursen ges på svenska men enstaka lärarande aktiviteter ges på engelska. En del material finns endast på engelska, till exempel; några föreläsningar, vetenskapliga artiklar, 1 kursbok.
Litteratur
Det är tre böcker som är obligatorisk litteratur. Samtliga kommer tillbaka senare på programmet. Andra upplagor, om de inte är för gamla, fungerar. Liknande litteratur kan också fungera men det kan finnas skillnader vilka vi inte kan visa vilka dessa är. Läs mer om litteratur på https://utbildning.ki.se/student-pa-ki/ny-student/sa-fungerar-universitets-och-hogskolestudier.
Tillgodoräknande
Om du har klarat en liknande kurs förut, kan du ansöka om tillgodoräknande (TG). Information om och blanketter för tillgodoräknanden finns på:
Ansökan om tillgodoräknande ska lämnas in i så god tid att beslut kan fattas innan kursstart. Beslut kan ta 8 veckor från det att fullständiga handlingar inkommit till studentexpeditionen.
OBS! Om du ansöker om TG, registrera er på kursen i Ladok och delta tills du får ett besked. Om TG beviljas, då får/ska du inte delta i kursen.
Funktionsvariation:
Om du har en funktionsvariation och är i behov av pedagogisk stöd, behöver du ansöka om stöd. Information om stöd och ansökningsprocessen finns på
Om ett NAIS/funkis intyg beviljas, kom ihåg att skicka det till kursansvarig så snart som möjligt. OBS! Du behöver göra det för varje kurs, helst innan eller vid kursstart.
Om du avbryter dina studier under kursens gång är vi tacksamma om du meddelar oss (och studievägledaren studievagledning-labmed@ki.se ) via mejl.
Välkomstinformation
Välkommna den 1 september till Birkaaulan kl. 09:00, för programintroduktion och upprop (obligatorisk).
Schema
Se gärna länken nedan:
https://cloud.timeedit.net/ki/web/student/ri14765yg508Z0Q077Q11Yf9ZQ67X53QY31Y18.html.
Kursanalys och kursvärdering