Daniela läser till tandläkare

"Det är otroligt spännande vad mycket man kan göra på en liten yta av kroppen, se snabba resultat och faktiskt förändra människors liv"  

Daniela, student tandläkarprogrammet
Daniela, student tandläkarprogrammet Foto: Martin Stenmark

Varför vill du bli tandläkare?

Att få kombinera olika delar i ett yrke så som kreativitet, hantverk, socialt arbete, teamarbete, utredning, behandling, uppföljning samt att kunna bidra till förändring i människors orala hälsa gör tandläkaryrket oerhört spännande!

Snabba behandlingsresultat kan uppnås vilket är roligt för både mig som behandlare och för patienterna. Patienterna kan exempelvis komma till kliniken med smärta eller bekymras över något estetiskt vilket jag kan hjälpa till med genom att utreda och behandla. Ett lyckat resultat leder till att patienten lämnar kliniken med ett glatt humör. Det finns möjlighet att vidareutbilda sig till specialist alternativt att man kan läsa olika kurser, vilket är väldigt bra och ger mig möjligheten att bygga vidare på min kompetens.  

Vad är det bästa med utbildningen?

Att tandläkarprogrammet startar med mycket teoretisk inlärning som sedan övergår till prekliniskt lärande då vi får tillämpa de teoretiska kunskaperna tillsammans med praktiska övningar på docka och plasttänder. Vi får även utföra en del övningsmoment på varandra vilket är mycket givande. Efter all färdighetsträning möter man sina första patienter. Ju längre in i utbildningen man kommer, desto mer kliniska pass står på schemat.

Under andra året får man träffa sina första patienter vilket är bra då man så tidigt som möjligt vet vad man ger sig in på. Den svenska tandläkarutbildningen är godkänd inom EU/ESS området vilket ger ett brett urval av arbetsmarknaden. Möjligheten att arbeta statligt, privat alternativt öppna eget som allmäntandläkare är ett stort plus med utbildningen.

Hur ser en typisk vecka ut? 

En typisk vecka varierar beroende på vilken termin man går. Mitt schema består av föreläsningar, seminarier, mycket klinikpass samt avsatt tid för självstudier. Under de kliniska passen har man egna patienter samt att man samarbetar med en klinikpartner det vill säga en kurskamrat som hjälper till att assistera.

Varför valde du att studera på just KI?

Jag valde KI eftersom det är ett av världens ledande medicinska universitet med fokus på mycket forskning. KI har det största utbudet av medicinska utbildningar inom landet. Jag tror att KI kommer att ge mig en bra grund som jag kan stå på och sedan bygga vidare på i mitt framtida yrke.

Vad har varit den största utmaningen hittills?

Att återgå till skolbänken har varit den största utmaningen hittills efter att ha arbetat heltid i cirka fem år. 

Var det något som överraskade dig med utbildningen?

Under första året på utbildningen läste vi kursen Organsystemens struktur och funktion (OSOF). Ett delmoment bestod av dissektion på människa. Helkroppsdonationer sker varje år för att främja medicinsk utbildning, forskning och utveckling. Vi fick dissekera i huvud och halsregionen för att lära oss anatomi, kärlförsörjning samt innervering. Det var ett lärorikt moment trots att jag blev lite emotionellt påverkad till en början men sedan släppte det.   

Vad vill du arbeta med i framtiden?

Först och främst är målet att bli en skicklig allmäntandläkare. Utöver det är estetisk tandvård något jag brinner för och skulle definitivt vilja fördjupa mig inom.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?

Tveka inte att söka om du har ett intresse för tandläkaryrket!  Det är givande att askultera på en tandvårdsklinik innan man börjar utbildningen så att man får ett hum om vad yrket verkligen innebär. Det är inte enbart med betyg eller högskoleprov man kan komma in med. Håll utkik efter det alternativa urvalet för tandläkarprogrammet (TAPIL). 

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli tandläkare?

  • Det är bra att vara social.
  • Att man ständigt vill utvecklas. Förändringar sker vilket innebär att det är viktigt att hålla sig uppdaterad på utvecklingen inom tandvården gällande teknisk utrustning och material, för att förse patienterna med bästa möjliga vård.
  • Att gå kurser för att bygga på sin kompetens är viktigt.    
  • Älska att arbeta med händerna, vara kreativ. Det är pilligt och utmanande.
  • Vara noggrann och pedagogisk.
  • Communicationis the key! Det är viktigt att ha goda kommunikativa förmågor.
  • Trivas med patientkontakt.
  • Patienten ska vara i fokus och inte pengarna.
  • Vara lyhörd och bemöta patienterna väl.
Helene Svanholm
2024-12-20