Kursdeltagare berättar om Magisterutbildningen i demensvård för läkare

Nyfiken på vad magisterutbildningen kan innebära för dig? Träffa en kursdeltagare, Anna Barthelson, läkare på Minnesmottagningen i Ystad. "Utbildningen är spännande och rolig" säger hon. Anna berättar även om stipendiet hon fått beviljat från Demensförbundet för att kunna genomföra utbildningen.

Varför valde du att gå utbildningen?

I samband med att jag blev rekryterad till min nuvarande tjänst på minnesmottagningen i Ystad föreslog min chef att jag skulle anmäla mig. Det saknas en fastanställd läkare med kompetens inom området så vi förlitar oss just nu på konsulter. Vi är en liten klinik och det är viktigt att vi får kompetensutveckling. Särskilt eftersom vi inte har möjlighet att bolla med kollegor på samma sätt som kollegor på en större klinik har.

På mottagningen finns det även två silviasjuksköterskor som redan har gått motsvarande utbildning (för sjuksköterskor).

Vilka är dina intryck? Kommer du ha eller du redan haft användning för kunskaperna?

Jag tyckte först att det lite krångligt med lärplattformen, samtidigt innebär det en stor frihet med studier på distans och jag hade inte kunnat gå utbildningen annars. Utbildningen är spännande och rolig och jag är tacksam över länkarna, utbildningsfilmerna och artiklarna. Jag uppskattar även diskussionsforumet där det sker utbyte kring olika sjukdomar och fall. 

Hur finansierades din medverkan? 

Som sagt var det min chef som uppmuntrade mig att gå utbildningen då han är mån om ett bra arbetsklimat och vill säkerställa att vi har tillräcklig kompetens på mottagningen. Han godkände finansieringen men fick sedan besked att det var utbildningstopp. Som tur var fick jag information om möjligheten att söka stipendium från Demensförbundet. Jag sökte och fick finansiering av halva utbildningsavgiften och min chef lyckades få igenom kostnaden för resterande belopp. 

Om Magisterutbildningen i demensvård 

Den är utvecklad för läkare som önskar fördjupa sina kunskaper om demenssjukdomar och handläggningen i processen. Den vänder sig också till läkare som vill få stöd i förändrings- och utvecklingsarbetet inom demensområdet på den egna arbetsplatsen. Utbildningen ges helt på distans under 2 år. Läs mer om Magisterutbildningen i demensvård för läkare.

Mer information om stipendiet från Demensförbundet finns på deras hemsida.

Michelle Azorbo
2024-02-14