För dig som är student på Arbetsterapeutprogrammet Verksamhetsintegrerat lärande och Verksamhetsförlagd utbildning
I arbetsterapeutprogrammet ingår Verksamhetsintegrerat lärande (VIL) och Verksamhetsförlagd utbildning (VFU). VIL är ett paraplybegrepp där VFU ingår. Syftet med VIL är att du som student ska tillämpa/integrera teoretiska kunskaper och praktiska färdigheter i dina uppgifter under din tid i verksamheten samt utveckla ett professionellt förhållningssätt och en yrkesidentitet.
Ramar för VFU – verksamheter, geografisk placering och perioder
VFU innebär att utbildningen är förlagd i verksamheter inom Region Stockholm eller inom kommunal vård och omsorg. Det kan t. ex. vara slutenvård, öppenvård, olika boendeformer eller dagliga verksamheter.
Utbildningen är organiserad i sammanhållna perioder med möjlighet till studiebesök/fältstudier inom andra relevanta verksamheter. Dessutom sker interprofessionell samverkan i vissa kurser med studenter från andra utbildningsprogram, vilket leder till ökad förståelse för olika yrkeskategorier inom vården. Den verksamhetsförlagda utbildningen omfattar ca 40 timmar/vecka (heltidsstudier) varav ca 32 timmar/vecka är förlagd i vårdverksamhet där handledning och reflektion individuellt och/eller i grupp ingår. Resten av tiden används för schemalagd tid på KI eller egna studier kopplad till VFU.
VIL-samordnare tilldelar VFU-placeringar inom Region Stockholm och kommunal vård och omsorg inom Stockholms län vilket innebär att din resväg kan variera. Placering utgår ifrån adressen som står i Ladok, därför är det viktigt den är uppdaterad. Det är möjligt att registrera en tillfällig adress. Du som student kan inte söka en egen placering.
I de kurser VIL finns sker det inom ramen inom de angivna dagarna i programöversikten. För godkänt behöver du som student uppnå lärandemålen inom ramen för de angivna dagarna. Perioden kan inte förlängas oavsett orsak till underkänt betyg. Du har max två gånger på dig att genomföra VFU i samma kurs.
E-tjänstekort, JoBSH och HSA-ID inom Region Stockholm
Alla studenter som gör VFU inom Region Stockholm måste ha ett E-tjänstekort. E-tjänstekort behöver du ordna i första terminen av din utbildning. För att få E-tjänstekort behöver du:
- genomgå webbutbildningen JoBSH – en grundläggande utbildning i Journalhantering, Bemötande, Sekretess, Hygien samt ansvarsfullt användande av sociala medier.
- efter genomförd JoBSH- utbildning fotograferar du dig på kortkontoret
- när kortet kommit hem till dig per post, behöver du aktivera kortet på kortkontor angivna av Region Stockholm.
- efter avslutad JoBSH rekommenderar vi att du skriver ut eller sparar intyget som visar att du är godkänd.
I termin 1 får alla studenter information om hur och när man kan logga in och genomföra utbildningen. Du som student ansvarar för att du har ett aktiverat KI-studentkonto för att inloggningen ska fungera.
Här hittar du mer information om JoBSH.
HSA-id är en kod med 4 siffor/bokstäver och är en unik identifierare som används för personal och student inom vården i stället för personnummer. I samband med att ditt E-tjänstekort beställs hos Region Stockholm får du automatiskt ett HSA-id. Ditt HSA-id tar du reda på när du aktiverar ditt kort och sparar det eftersom de kommande praktikplatserna kommer att efterfråga detta.
Det är inte möjligt att göra VFU utan E-tjänstekort. Du som student ansvarar för att genomföra JOBSH-utbildning, införskaffa ett E-tjänstekort, spara tillhörande koder samt ditt HSA-id på ett säkert sätt under hela utbildningen. Om du tappar bort kortet ansvarar du för att spärra det omedelbart. Om du tappar bort koderna ansvarar du för att kontakta supporten för E-tjänstekort för ett nytt kodbrev.
Läs mer https://vardgivarguiden.se/it-stod/etjanstekort/Student/
Information om VFU-placering i KliPP
Kliniskt PlaceringsProgram (KliPP) är ett dataprogram som används för alla VFU-placeringar inom Region Stockholm. Senast två veckor innan aktuell VFU-period startar kan du se din placering i KLiPP och få tillgång till kontaktuppgifter till aktuell verksamhet. Koppla din studentmejl till den adress som du vanligtvis använder för att inte missa information.
Hälsodeklaration och hälsointyg
Inför VFU i Region Stockholm ska du fylla i en hälsodeklaration och i förekommande fall genomgå en hälsoundersökning. Hälsoundersökning genomförs om du har haft kontakt med sjukvården/tandvården utanför Norden eller haft nära kontakt med en MRSA-bärare de senaste 6 månaderna. Hälsoundersökning kan vara uteslutande av tuberkulos, MRSA screening, vaccination eller läkarbesök. Det kan ta tid innan ett hälsointyg är klart beroende på om ytterligare hälsoundersökning krävs.
Hälsodeklarationen görs digitalt och granskas av studenthälsan som utfärdar ett hälsointyg. Om du har den digitala brevlådan, Kivra, kommer den dit, om du inte har Kivra postas hälsointyget till din folkbokföringsadress. För ytterligare information se:
Läs mer om regler för MRSA screening: Speciella regler gäller för MRSA.
Ansökan om individanpassad verksamhetsförlagd utbildning
Har du riktat pedagogiskt stöd gällande VFU kan du ansöka om anpassning under perioden baserat på ditt intyg. Då VFU planeras långt i förväg, behöver ansökan om pedagogiskt stöd skickas till VIL-samordnaren i god tid, minst 6 månader i förväg. Programmet behöver ta kontakt med den kliniska verksamheten för att se vilka anpassningar som är möjliga och eventuellt ta kontakt med flera verksamheter. Om studenten ansöker för nära inpå VFU-kursens start kan det bli svårt att hinna göra anpassningar pga tidsbrist, det kan vara ett skäl för avslag.
Här hittar du all information om att studera med funktionsnedsättning på KI.
Utdrag ur belastningsregister
Studenterna som ska göra sin VFU-period inom områden där stöd- och serviceinsatser åt barn med funktionshinder sker ska själva ansöka om registerkontroll göras minst två veckor innan VFU-perioden. Studenten lämnar sedan registerutdrag till berörd verksamhetschef första dagen på plats, annars får inte VFU påbörjas. Mer information och formulär finns på polisens hemsida:
https://polisen.se/tjanster-tillstand/belastningsregistret/
Du kan även läsa mer om utdrag ur belastningsregister på kursens hemsida där belastningsregister krävs.
Graviditet
I samband med graviditet och amning finns det synnerliga skäl att vara extra uppmärksam på riskerna i arbetsmiljön. Gravida och ammande medarbetare har rätt till en individuell riskbedömning av sina arbetsuppgifter. Varje praktikplats följer folkhälsomyndighetens rekommendationer. Kontakta VIL-samordnaren om du är gravid.
Information om gravida och ammande studenter
Inga barn tillåts tas med på praktikplatser p.g.a. hygienskäl och pedagogiska orsaker.
Vid arbetsskada
Arbetsskada/olyckstillbud under verksamhetsförlagd utbildning anmäls omgående till arbetsledaren för verksamheten och handläggs enligt verksamhetens rutiner. Meddela även kursansvarig. En blankett ”Anmälan om arbetsskada” ifylls tillsammans med handledare/arbetsledaren på VFU-platsen. En kopia lämnas även till kursansvarig lärare.
Åtgärder vid stick- eller skärskada se anvisningar på VFU-platsen och studenthälsan
Läs mer om hur du som student är försäkrad under VFU på nedanstående länk.
Övrigt
Informera ansvarig VIL-samordnare om du har personlig anknytning till, yrkesmässigt eller privat, den verksamhet där du fått placering tilldelad.
Det är mycket viktigt att meddela VIL-samordnaren så fort som möjligt om du av någon anledning inte kommer att använda din VFU-plats (p.g.a. sjukdom, studieuppehåll eller liknande).