För dig som är student på Optikerprogrammet Valbar period

Under den näst sista terminen på KI:s optikerprogram infaller en "valbar period" på 5 veckor (7,5 hp). Här kan du läsa mer om hur denna period är uppbyggd och vilka kurser som finns att välja på.

Den valbara perioden ligger de fem sista veckorna på programmets termin 5, och omfattar 7,5 hp. Som namnet antyder så finns det en viss frihet att själv påverka denna del av din optikerutbildning.

De allra flesta studenter väljer att läsa valbara kurser för optikerstudenter, se nedan för aktuellt utbud av kurser att välja mellan.

Den som vill kan istället passa på att resa på utbyte vid något av programmets partneruniversitet. Om detta lockar dig så läs genast mer på sidan Utbytesstudier, eftersom ett utbyte kräver mycket planering och du behöver vara ute i god tid!

Det finns också möjlighet att ansöka om att beviljas tillgodoräknande (TG) på hela eller delar av den valbara perioden, på grundval av tidigare studier eller andra meriter, som på relevant sätt breddar eller fördjupar dina studier på optikerprogrammet. Om du vill veta mer om TG, se under rubriken Tillgodoräknande på sidan Studieinformation och regler.

Valbar period HT23

HT23 gäller följande datum för valbar period: 11 december 2023 - 14 januari 2024.

Följande två kurser erbjuds att välja på:

  • Praktisk optometri (7,5 eller 4 eller 3,5 hp, beroende på eventuella beviljade TG:n)
  • Global optometri och synscreening (7,5 hp)

Du måste meddela administratören vilken av kurserna som du ska välja, mer information kommer i början av HT23.

Den valbara perioden avslutas med en gemensam träff för samtliga studenter i samband med terminsslut.

Praktisk optometri

Kursen Praktisk optometri innebär att du praktiserar med en handledare på en praktikplats som du väljer själv, och med givna lärandemål utifrån kursplanen. Valmöjligheterna är stora och du kan till exempel praktisera i en optikerbutik, inom ögonsjukvården eller laserkirurgi. Vi råder dig självklart att praktisera inom ett område eller en inriktning som du vill lära dig mer om!

Under vissa förutsättningar kan det finnas möjligheter för dig att göra praktikkursen utomlands, se Utbytesstudier.

Obs! att du själv måste kontakta stället som du vill praktisera på för att ordna din praktikplats. När du och din blivande praktikplats har en muntlig överenskommelse ska du informera kursledaren om detta på en blankett. På blanketten ska du ange namn och kontaktuppgifter till både praktikplatsen och din blivande handledare. Blanketten och mer information hittar du i kursrummet i Canvas.

Vid kursstart är det mycket viktigt att din handledare kontaktar kursledaren och att du registrerar dig på kursen i Ladok.

Se kurswebben 1OP040 Praktisk optometri 1 (7,5 hp) för information om ansvarig kursledare, kursplan m.m.

Global optometri och synscreening

Kursen Global optometri och synscreening innebär en fantastisk möjlighet att konkret bidra till en bättre ögonhälsa för människor i ett annat land. Du reser tillsammans med optiker och assistenter i organisationen Vision for All (VFA) till ett låg- eller medelinkomstland, där ni gör synundersökningar och delar ut glasögon som VFA har samlat in i Sverige. 

Se kurswebben 1OP080 Global optometri och synscreening (7,5 hp) för information om ansvarig kursledare, kursplan och länkar till mer information om Vision for All.

ÅB
Innehållsgranskare:
Åsa Borglund
2023-07-06