Hitta en studentbostad

Stockholm erbjuder ett brett utbud av boendealternativ och en rad olika bostadsköer. Att hitta boende kan däremot ta tid och är inte alltid det lättaste, men låt inte det hindra dig från att söka din drömutbildning.

Att tänka på när du letar bostad:

  • Utöka dina sökområden. På KI kan du plugga både i Solna och i Flemingsberg beroende på utbildning. Flera har placeringar runt om på sjukhus och andra vårdinrättningar i olika delar av Stockholm, så stirra dig inte blind på specifika områden i början. Stockholm är dessutom Sveriges största stad med bra kollektivtrafik som gör det möjligt att ta sig fram snabbt även om du bor en bit utanför. Du kan enkelt gå in på SL:s reseplanerare (sl.se eller via appen) för att söka fram restiden till ditt campus.
     
  • Leta tillsammans. Kanske känner du någon som ska börja plugga i Stockholm eller kanske kan du hitta andra blivande studenter på olika Facebooksidor? Att bo med andra är både ett billigare alternativ och ett sätt att få nya vänner.
     
  • Kom också ihåg att du som flyttar för att studera vid universitet eller högskola ska vara folkbokförd på din studieort. Läs mer och gör din flyttanmälan på Skatteverkets webb.
  • Håll även utkik på anslagstavlor runt om på campus och i olika Facebookgrupper. 

Studentbostäder

SSSB

Genom att bli medlem i studentkåren kan du anmäla dig till väntelistan för boende genom SSSB (som är den största förmedlaren av studentboende i Stockholm). Du kan bara vara kårmedlem om du är antagen till en utbildning på ett universitet/högskola i Stockholm. Däremot kan du som inte är kårmedlem fortfarande registrera dig i kön och samla upp till 90 dagar (en dag är en poäng). Därefter måste du antingen bli medlem i studentkåren och fortsätta samla poäng eller parkera din plats. Kom ihåg att du måste registrera dig med samma e-postadress hos SSSB och studentkåren.

SSCO

Studentkårerna i Stockholms Centralorganisation, SSCO, har en samlingssida för olika studentbostadsbolag. I ett studentboende kan du bo så länge du studerar, men när du är färdig måste du hitta något annat. De flesta studentbostadsbolag har också krav på att du ska ta ett visst antal högskolepoäng per termin för att få bo där.

Hyresbostäder

Stockholms stad driver en kommunal bostadsförmedling som förmedlar vanliga hyresbostäder, studentbostäder och ungdomsbostäder. Kötiden varierar kraftigt mellan de olika bostadsområdena i Stockholm. Man har också ett system som kallas för "Bostadssnabben" där vissa lägenheter med snabb tillträdestid hamnar, där principen "först till kvarn" gäller, så den kan vara värd att kolla.

Lista över hyresvärdar:

Här finns listor över hyresvärdar i större svenska städer, som just nu har lediga lägenheter. 

Bostadslistan.se samlar lediga hyresrätter runt om i Stockholm. Utöver den finns systersiten Bostadshub.se där du också kan hitta lägenheter i Stockholmsområdet.

Hyresvärdslistan.se är en gratiskatalog över privata och kommunala hyresvärdar i Sverige.

Campus Flemingsberg

Du som ska studera på campus Flemingsberg kan hitta studentbostad nära campus hos nedanstående uthyrare. För dig som ska studera på campus Solna går en direktbuss mellan båda campus så det kan vara värt att leta här även för dig. 

Byggvesta 

Fastighetsbolaget Willhem AB 

Huge Bostäder

Haninge Bostäder 

Proventum Fastigheter

Haningebostäder 

Tumba centrum fastigheter.

Heimstaden

Södertälje ligger ca 20 min med pendeltåg från Flemingsberg. Telge AB  hyr ut lägenheter i detta område.

Bostadsrätter

Det finns ett enormt utbud av bostadsrätter i Stockholm, och om du vet med dig att du kommer bo i Stockholm under en längre period kan det vara värt att köpa din egen lägenhet. Priserna varierar kraftigt mellan innerstad och ytterområde, och i innerstaden kan kvadratmeterpriset snabbt springa iväg. I ytterområden varierar priset mer och är oftast betydligt lägre. Generellt sett blir det billigare ju längre ut du kommer. Största samlingssidan om du går i köptankar är Hemnet, där majoriteteten av alla objekt hamnar.

Andrahandsboende

Möjligheter till andrahandsboende i Stockholm är oftast ganska goda, men det gäller att vara lite uppmärksam så att du inte får betala för hög hyra. Kolla också så att du har hyresvärdens godkännande att hyra i andra hand, annars kan det bli problem.

Jagvillhabostad.nu

Organisationen drivs av bland annat Hyresgästföreningen, har satt ihop en webbsida med saker att tänka på vid andrahandshyra. Jagvillhabostad.nu är en partipolitiskt obunden organisation för unga bostadssökande som tröttnat på bostadsbristen och vill göra något åt den. Jagvillhabostad.nu verkar opinionsbildande, deltar direkt i byggprojekt för bostäder till unga samt erbjuder service och tips för dig som är bostadssökande student.

Akademisk Kvart

Stockholms studentkårers centralorganisation - SCCO:s andrahandsförmedling, kan hjälpa om man vill hyra eller hyra ut samt ger användbara råd kring andrahandsuthyrning.

Studentlya.nu

Här kan du söka studentbostad eller annonsera ut din bostad. Sajten är rikstäckande.

Bostadssurf.se

Förmedlar hyresrätter i bland annat Stockholmsområdet. Vid registrering kan man använda sig av BankID (valfritt för hyresvärd samt hyresgäst) för att på så vis göra hyresaffärer tryggare och minska risken för bedrägerier.

Bostadspanda.se

En hemsida som startats av två nyutexaminerade civilekonomer för att hjälpa studenter och unga att hitta bostäder. Webbplatsen samlar annonser om lediga bostäder från mer än 200 sajter över hela Sverige.

Hyra bostad Stockholm

Listar alla privata och kommunala hyresvärdar med lediga lägenheter i Stockholm. Att söka lägenhet hos Hyrabostad.se är helt kostnadsfritt.

HousingAnywhere.com

Här kan studenter som ska studera utomlands annonsera ut sina rum eller lägenheter, och inresande studenter kan svara på dessa annonser gratis. Endast studenter och betrodda hyresvärdar kan använda den här tjänsten.

Hyrenbostad.se

På sajten kan du söka bland över 11.000 lediga bostäder i hela Sverige.

Bostadsportal.se

Här kan du söka, bevaka och annonsera kostnadsfritt.

Bostadsfinder.se och bostadsdeal.se

Med Bostadsfinder.se kan sökande hitta sitt nya hem genom att registrera sina önskemål om bostad för att sedan matchas med relevanta säljare och hyresvärdar. Även säljare och hyresvärdar kan söka efter köpare/hyresgäster. Med Bostadsfinder.se kan sökande hitta sitt nya hem genom att registrera sina önskemål om bostad för att sedan matchas med relevanta säljare och hyresvärdar. Även säljare och hyresvärdar kan söka efter köpare/hyresgäster. Bostadsdeal.se är en systerportal till Bostadsfinder.se. På Bostadsdeal.se kan du hitta en bostad i ditt område. Bostadsfinder.se och Bostadsdeal.se har även utvecklat informationssidan Hyrasäkert.se, som ska försäkra att du som hyresgäst inte blir lurad när du söker bostad.

Bo tillsammans

På denna sida kan du hitta och erbjuda rum, kollektiv eller rumskompis. Som sökande kan du lägga upp en profilannons som beskriver dig själv och dina önskemål, för att låta andra hitta dig. Din profilannons kan du också skicka som en intresseanmälan på bostadsannonser. Du kan även komma i kontakt med andra sökande att dela bostad med.

Findroommate.se

En tjänst där bostadssökande kan hitta lediga rum hos folk som hyr ut rum, alternativt hitta andra bostadssökande att gå ihop med för att hitta en större lägenhet att dela på.

Homii

Tryggare andrahandsuthyrning via dina vänner.
Homii är en tjänst som hjälper dig att tryggt och enkelt hitta en bostad eller hyresgäst via dina vänner. Konceptet är inspirerat av teorin om Six Degrees Of Separation och bygger på hur bostadssökande och bostadsinnehavare hittar varandra idag på sociala medier. På Homii kan man hyra ut hela eller del av bostad. Har du ett rum över och kan tänka dig hyra ut till någon bekant? Gå in på Homii och lägg upp din annons!

Samtrygg

Trygg och säker andrahandsuthyrning av bostäder där förmedlaren Samtrygg ser till att du som hyresgäst blir rättvist behandlad. Detta innebär bl.a. att vi försäkrar att du betalar varken deposition eller förskottshyra. V garanterar att dina hyresbetalningar sker, även om du inte klarar hyran i tid av någon anledning. Dessutom bekostar vi en fullgod trygghetsförsäkring för alla våra hyresgäster.

Sökstudentbostad.se

Portalsida för att hitta studentbostadsföretag på din studieort. 

Qasa

Digital marknadsplats hyreslägenheter – här hittar du alltifrån boenden i andra hand till studentlägenheter och förstahandskontrakt, allt du behöver göra för att komma igång är att skapa en gratis profil. Qasa kommer sedan bevaka hyresmarknaden åt dig, intyga din kreditvärdighet och referenser från tidigare hyresvärdar och hjälpa dig skriva hyreskontrakt digitalt.

S
Studentkommuni…
2021-09-15