För studenter på kursen Fokus akutsjukvård - den akuta vårdkedjan 7,5 hp kurskod 2LK157
Ambitionen med denna kurs är att DU som nybliven läkare ska känna dig tryggare när du träffar akut sjuka patienter både på och utanför sjukhus.
Kursplan

Kursperiod
VT23: Fre 2023-04-28 – Fre 2023-06-02
Registrering
Registrering för att behålla sin kursplats är obligatoriskt. Du registrerar dig själv i Ladok. Registreringsperioden är 2 veckor före kursstart och en vecka in i kursen. Mer information om webregistrering.
Kursbeskrivning
Kursen följer patientens väg i den akuta vårdkedjan med början på larmcentralen. Hur vet larmoperatören vilka inringare som behöver en ambulans med högsta prioritet? Hur arbetar larmoperatören med enbart samtalet som verktyg? Ambulanssjukvården är nästa steg i vårdkedjan. Här arbetar ambulanssjuksköterskan med hög kompetens men begränsade resurser. Vad kan och bör man göra prehospitalt för att ge en säker vård? Hur känner man igen en kritiskt sjuk patient prehospitalt och hur förvarnar man akutmottagningen.
På akutmottagningen ska alla akuta tillstånd kunna hanteras men flödet av patienter är ofta högt. Man måste prioritera mellan patienter med olika symtom och sökorsaker och de svårast sjuka måste tas om hand omedelbart. Hur behandlar och diagnostikerar man alla dessa patienter med begränsad bakgrundsinformation och hur beslutar man om handläggning och vårdnivå ur både ett medicinskt, logistiskt och etiskt perspektiv?
Om undervisningen
Undervisningen sker oftast i mindre grupper och kursen består till största delen av praktiska moment som till exempel:
- Tre heldagar akutrumssimuleringar
- Prehospital simulering
- Träning i akut ultraljud
- Praktisk skills station om bland annat luftvägshantering, syrgasbehandling, förflyttningsteknik mm
- Medåkning i ambulans
- VFU på SÖS akuten bland annat med larmteam och triagering samt på studentmodulen där läkarstudenter och sjuksköterskestudenter jobbar i team och du tar egna patienter med handledare som är frikopplad från annat kliniskt arbete.
- Ett VFU pass på akutmottagningen i Södertälje med handledare som är frikopplad från annat kliniskt arbete. Resan är värd besväret eftersom detta har blivit vår mest omtyckta placering.
Den teoretiska undervisningen sker framför allt via kurswebben i Canvas med uppföljande quiz, inlämningsuppgifter och seminarier. Nytt från vårterminen 2021 är att studenterna kommer få låna var sitt exemplar av den rekommenderade kursboken ”Akutsjukvård från Ö-Ä” skriven av akutläkarna Caroline Hård af Segerstad och Susann Järhult.
Alla seminarier, inlämningsuppgifter mm samt VFU och all färdighetsträning inklusive simuleringsövningar, är obligatoriska.
Examination
Studentens teoretiska och praktiska färdigheter, samt förhållningssätt gentemot patienter, anhöriga och kollegor bedöms fortlöpande under VFU och en sammantagen bedömning görs av examinator. Kursen avslutas med en praktisk examination av det initiala omhändertagandet på akutrummet.
Schema
Publiceras här senast 2 veckor före kurstart.
Kursutvärdering
Vi har nolltolerans vad gäller all diskriminering och sexuella trakasserier. Vi vill att du omedelbart meddelar kursledningen om du blir sexuellt trakasserad eller diskriminerad på grund av kön, etnicitet, religion eller trosuppfattning, sexuell läggning eller funktionshinder.
Kontaktuppgifter
Kristian Ängeby
Kursansvarig, examinatorCecilia Bodén
UtbildningsadministratörRebecka Rubenson Wahlin
Amanuens prehospitaltSebastian Jones
Amanuens placeringar SÖSChristian Challma
Amanuens placeringar Södertälje sjukhus
Student på KI
Här hittar du resurser och information om sådant som rör dina studier och studentlivet på KI - från studiestart till examen.

För dig som är student på läkarprogrammet 5,5-årigt
På läkarprogrammets programwebb för den 5,5 åriga utbildningen, hittar du allt som du behöver veta som student på det 5,5 åriga läkarprogrammet. Observera att programmet startade för sista gången VT21.

Logga in i Canvas
I lärplattformen Canvas hittar du de kurser du är antagen på. Du loggar in i canvas med ditt KI-ID och lösenord.