Johanna pluggar och jobbar

Johanna har en examen från optikerprogrammet. Idag studerar hon Magisterprogrammet i klinisk optometri och arbetar extra som optiker.

alumn

Beskriv hur en vanlig dag som student på magisterprogrammet i klinisk optometri ser ut?

– På skolan ser dagarna väldigt olika ut. Föreläsningsdagar, både med våra egna lärare och med inhyrda specialister, varvas med patientpass, ögonläkardagar och inläsningsperioder. Dagar när vi har så kallade patientpass, träffar vi personer som har bokat in sig på ögonhälsoundersökning till oss. Patienten söker för alla möjliga problem, alltifrån att de behöver nya glasögon till att personen har någon ögonsjukdom eller misstanke om detta.

– Vi utför synundersökning enligt kvalitetsnormen och vidare undersökning av det intraokulära trycket, ögonbottenundersökning med olika tekniker, bedömning av näthinnan i genomskärning, synfältsmätningar med mera. På ”ögonläkardagarna” samarbetar vi med en ögonläkare från S:t Eriks Ögonsjukhus. Patienterna kommer på remiss från andra vårdinstanser och vi studenter utför alla förundersökningar innan patienten får träffa ögonläkaren.

Helene Svanholm
2023-11-29