Neggi läser till tandläkare

Neggi berättar om varför hon valde just tandläkarprogrammet, hur programmet ser ut och tips till dig som funderar på att söka.

neggi tandläkarstudent KI
Neggi, tandläkarstudent

Varför valde du tandläkarprogrammet?

Jag har redan en kandidatexamen i biomedicin, och trots att jag älskade den vetenskapliga sidan av programmet , var jag ute efter mer direkt patientkontakt. Jag visste sedan tidigare att läkarprogrammet inte var utbildningen för mig, så jag bestämde mig för att utforska tandläkaryrket. Jag upptäckte att tandläkarbranschen är mångfacetterad vilket passar min personlighet. Karriären erbjuder till exempel både praktiskt och kreativt arbete och jag får hjälpa och arbeta med människor i en dynamisk miljö. Arbetet innehåller mycket psykologi och problemlösning och utbildningen öppnar upp möjligheten att driva eget företag. Det är en karriär som jag kan bygga vidare på under hela min livstid helt enkelt.

Vad är det bästa med utbildningen?

Det är nog att vi får så tidig patientkontakt. Det är läskigt i början och just då tänkte jag att det kanske var för tidigt, men tiden går extremt fort trots att det är ett femårigt program. Nu är jag verkligen glad över att utbildningen är uppbyggt på det sättet, det vill säga att vi börjar med patienter redan från termin 4. Desto mer erfarenhet med riktiga människor desto bättre!

Hur ser en typisk vecka ut? 

Uppbyggnaden skiljer sig från termin till termin. De två första året hade vi mer självstudier, speciellt första året, eftersom det var mest teori. Andra året fick vi patienter och sedan dess började vårt schema se annorlunda ut med en blandning av klinik, föreläsningar och seminarier. Just nu går jag termin 8 och det är som en 8–5 jobb! Det innebär praktiska undervisningar för det mesta (ca 70%), föreläsningar (ca 15%) och seminarier (ca 15%). Ibland har vi självstudier schemalagt men det blir mest utanför skoltid när du kommer upp i utbildningen. 

Varför valde du att studera på just KI? 

För det första gillade jag utbildningsupplägget mer är de andra universiteten. För det andra är det en utbildning i världsklass och rankas alltid högt och för det tredje ligger universitetet i Stockholm. Även om det inte är en "studentstad", har Stockholm fortfarande mycket att erbjuda och det är utöver de studentevenemang som studentkåren anordnar. Utmaningen är att hitta en balans i livet medan man pluggar och det gäller att testa olika lösningar och komma fram till vad funkar bäst för en själv.

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Jag har inte bestämt mig ännu. Vi har precis börjat med barntandvård och ortodonti (tandreglering) och jag känner att jag ser fram emot att gå till skolan på dessa dagar extra mycket!

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?

Se till att du vet vad tandläkaryrket innebär, titta på youtube-vloggar, Instagram/tiktok-vloggar, för att få en uppfattning om hur programmen och den framtida karriären kan se ut. Det finns så mycket information där ute. Jag kan tipsa om min egen Instagram @theforeignflossophy och KI:s Instagram KI_studenter samt TIkTok

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli tandläkare?

Att man är social, tålmodig, stresstålig, informativ och empatisk. Att du redan vet att du gillar praktiskt arbete med händerna och är detaljorienterad - låter klyschigt men det är sant!

Vad tycker du är bra med KI?

KI erbjuder många extra möjligheter till studenter! Till exempel satt jag i styrelsen för studentkåren och det var mycket givande. Jag fick träffa ett gäng nya människor, utveckla och skapa en ny hemsida för studentkåren, jobbar med våra sociala medier och marknadsföring och generellt bidra till ett bättre studentliv för våra studenter. Detta ledde också till min ansökan till rollen som digital studentambassadör på KI:s nya TikTok kanal. Dessutom erbjuder KI även utbytesstudier vilket också är en bonus och något jag verkligen ser fram emot.

Helene Svanholm
2024-01-30