Elin studerar på fysioterapeutprogrammet

Fysioterapeut är ett framtidsyrke som ger dig möjlighet att arbeta inom många olika områden. Här berättar KI-studenten Elin om sina upplevelser av programmet.

Kvinnlig student som sitter ner och tittar in i kameran
Elin, student på fysioterapeutprogrammet Foto: Liza Simonsson

Varför valde du att läsa till fysioterapeut? 

Jag har länge varit intresserad av träning och hälsa. Jag gick fotbollsgymnasiet och hade en lärare där som jobbade som fystränare och undervisade i träningslära och det var min favoritlektion. Där någonstans väcktes mitt intresse för anatomi. Under min tid som fotbollsspelare gick jag igenom två stora knäskador och fick då träffa fysioterapeuter efter mina operationer för att genomgå längre perioder av rehabilitering. Fysioterapeuterna som jag träffade jobbade på klinik med inriktning idrottsmedicin och samtidigt inom ett fotbollslag. Det här tyckte jag verkade coolt och roligt och jag kände på en gång att det är något jag skulle kunna tänka mig att göra i framtiden. 

Vad är det bästa med din utbildning?

Det är en bra blandning mellan teori och praktik. Vi får komma ut på VFU (praktik) mycket och det är då man verkligen lär sig som mest. Sen har vi också mycket metodikundervisning där vi jobbar praktiskt och tränar på varandra. Utbildningen är väldigt bred och det finns många olika områden man kan jobba inom när man är klar. Allt från barn till äldre, slutenvård, primärvård, ortopedi, neurologi, idrottsmedicin…ja i princip allt! 

Hur ser en typisk vecka ut? 

Det kan se lite olika ut beroende på vilken kurs vi läser. Praktiken blir längre ju högre termin du läser. Termin 1 har du två dagars praktik och termin 5 har du fem veckor, till exempel. Nästan all föreläsning sker på plats och vi har mycket seminarier där vi diskuterar i grupper. Programmet är uppbyggt så att det finns både teoretiska och praktiska moment i varje termin. Allt teoretiskt tentas av skriftligt och det praktiska muntligt. En vanlig vecka kan antingen se ut som så att vi har praktik från ca 8-14:30 eller teoretisk/praktisk föreläsning på campus mellan 8:30-16. 

Varför valde du att studera på just KI? 

KI har ett väldigt bra och positivt rykte. Här sker massvis med forskning och fokus ligger på att arbeta evidensbaserat. Jag lyssnar på många poddar som handlar om träning och hälsa och där nämns ofta ”Karolinska Institutet” vilket gjorde att jag blev nyfiken på just KI. 

Har du stött på någon utmaning? 

Utmaningar finns alltid! En del kurser har varit tuffa. Framför allt på termin 1 när vi läste mycket anatomi och fysiologi samt vår första fysioterapikurs som var väldigt tung. Då gällde det att hitta en bra studieteknik. 

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Jag vill jobba inom idrottsmedicin. Gärna på en klinik som inriktar sig på idrottsmedicin och fysisk aktivitet och samtidigt kanske vara fysioterapeut i ett idrottslag. Det är drömmen. Att hjälpa idrottare tillbaka till sin sport efter en skada och att stärka kroppen för att förhindra skador är verkligen något jag brinner för. Jag vet hur tufft det är att vara skadad och hur viktig rehabilitering är för att komma tillbaka. Direkt efter examen så kanske man inte kommer jobba inom just den inriktningen man tänkt eller drömt om. Man kanske får börja någonstans och samla på sig så mycket erfarenhet som möjligt innan man är redo att inrikta sig på det man vill. Plugga vidare inom Idrottsmedicin hade varit kul! 

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program? 

Utbildningen är bred och det finns massvis med olika områden du kan jobba inom. Många tror att fysioterapi enbart handlar om idrottsmedicin vilket det till stor del gör men det finns många andra vägar att gå. Om du tycker om att jobba praktiskt och samtidigt vill hjälpa folk så tycker jag verkligen att du som funderar på att söka ska göra det. 

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli fysioterapeut?  

Jag tror det är superviktigt att vara lyhörd och öppensinnad. Att vara ödmjuk och tydlig är också viktigt. Man behöver ha ett intresse för människor och kroppen, vara trygg i sig själv och kunna motivera och hjälpa andra. Har man dessa egenskaper tror jag att man kan lyckas väldigt bra i sin roll som fysioterapeut. 

Nämn en sak som är bra med KI 

Utbytesstudier. Det här är en otrolig förmån som studenter på KI har. Jag hade möjligheten att flytta till USA 2017 för att spela fotboll och plugga på college i fyra år och det är den bästa upplevelsen jag haft. Hade jag inte gjort det 2017 så hade jag garanterat gjort det nu som student på KI. Att flytta till ett annat land för att studera är en upplevelse som inte alla får vara med om. Förutom att du växer som person så får du också tillfälle att lära känna nya vänner, nya kulturer och det är en värdefull merit i ditt CV.

Helene Svanholm
2024-01-18