Hajir jobbar som optiker i butik

Hajir tog examen från optikerprogrammet 2021. Idag jobbar hon som optiker i en butik.

optikerstudent, Hajir

Varför valde du att bli optiker?

Jag vill ha ett yrke där jag kan hjälpa människor och ett yrke som har tydliga riktlinjer samtidigt som det är stimulerande. Mitt intresse för naturvetenskap, medicin och teknik ledde mig till optikerprogrammet.

Vad var det bästa med utbildningen?

Vi hade en bra blandning av fysik, biologi och kemi. När man sätter teorin i praktik klarnar saker och ting upp och det är häftigt att praktiskt få utöva det man tidigare bara läst om i böckerna. Kombinationen av teori och praktik gör programmet väldigt spännande.

Vad var den största utmaningen under din studietid? 

Det var mycket problemlösning och "tvärtomtänkande", men tillslut klurar man alltid ut det, antingen själv eller med hjälp av sina klasskamrater. Det är då man får den fantastiska "aha-upplevelsen” och kan använda sina kunskaper utanför klassrummet.

Nu har du tagit examen. Vad gör du idag?

Idag jobbar jag på en optikerbutik som legitimerad optiker. 

Hur ser dina dagar ut?

En vanlig dag träffar jag patienter och gör rutinmässiga synundersökningar. När jag har luckor lägger jag tiden åt att skriva eventuella remisser och journalföra det jag inte hunnit med, men också stå ute i butik och ta emot kunder eller hjälpa till i verkstaden med att t.ex. sköta kontaktlinsbeställningar, justera glasögon m.m. 

Vad är  det bästa med ditt jobb?

Det bästa med mitt jobb är att jag träffar så många olika människor och att jag hjälper folk att se bra. Bästa känslan är när jag sätter på provbågen på patienten och så får jag en positiv reaktion. Det är så himla givande! 

Vill du veta mer om livet som optikerstudent? Läs Hajirs blogg: blog.ki.se/kistudentenhajir

optiker Hajir
Hajir, optiker

Hajir berättar om optikerprogrammet

Hajir berättar om optikerprogrammet, vem som passar för yrket och varför hon valde att läsa till optiker.

Helene Svanholm
2024-04-08