Victor studerar till psykolog

Är du nyfiken på hur människor fungerar? Då kan psykologprogrammet vara något för dig. Victor som studerar termin 9 berättar om sina tankar om programmet och framtidsplaner.

Victor, student på psykologprogramme
Victor, student på psykologprogrammet Foto: Liza Simonsson

Varför valde du att läsa till just psykolog?  

Efter gymnasiet var jag ganska säker på att jag ville jobba med människor. Men jag var inte säker på exakt vad jag ville göra. Jag funderade ett tag på att läsa till läkare men insåg ganska snabbt att jag var mer intresserad av psykologi. Jag läste på om programmet och tyckte att det lät som att det skulle passa mig. Så jag tänkte att jag ger det ett försök och det har jag aldrig ångrat.

Vad är det bästa med din utbildning? 

Förutom att man får läsa och lära sig en massa spännande saker inom ett så fantastiskt ämne så skulle jag nog säga lärarna. Vi har otroligt bra lärare som inte bara är experter på sina områden utan också verkligen bryr sig om att vi ska lära oss så bra som möjligt.

Hur ser en typisk vecka ut? 

Det varierar väldigt mycket från kurs till kurs. I början av programmet är det mycket föreläsningar på plats och en del diskussionsseminarium. Men allt eftersom man kommer längre in i utbildningen så blir det mer och mer praktiskt. Under vissa kurser har vi exempelvis fått konsultera på förskolor och företag. På andra kurser får man besöka psykologer och sitta med på samtal. Vi har också en lång praktikperiod där vi bara är på mottagningar och får prova på hur det är att vara psykolog. Jag skulle säga att man som på alla utbildningar behöver ta mycket eget ansvar för sin inlärning. Men vi har också undervisning på plats så det är sällan som vi bara har självstudier.

Varför valde du att studera på just KI?

Det var faktiskt en slump. Jag visste att jag ville plugga i Stockholm eller i närheten och då råkade det bli KI. Jag är dock väldigt glad att det blev så. Jag hade inte kunnat tänkta mig att studera på någon annan skola så här i efterhand.

Har du stött på någon utmaning?

Jag vet inte om jag skulle kalla det för en utmaning men det är ju något av en omställning att gå från gymnasiestudier till högskolestudier. Men jag upplever att programmet är bra på att vägleda i hur det är att plugga på högskola.

Vad vill du arbeta med i framtiden? 

Jag tycker att det är svårt att svara på det för det finns så mycket som är roligt. Man kan ju både jobba kliniskt och träffa patienter eller göra utredningar. Man kan konsultera på företag eller jobba på skola. Jag tycker att så mycket har varit roligt att det känns som att jag ändrar svar typ hela tiden. Just nu har vi patienter som vi träffar varje vecka och det har varit otroligt roligt så jag lutar ändå åt att arbeta kliniskt.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program? 

Sök! Det värsta som kan hända är att du får lära dig nya roliga grejer och att du träffar några nya sköna människor. Se också till att gå in med ett öppet sinne. Min bild av hur det var att jobba som psykolog var helt annorlunda från hur det faktiskt är. 

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli psykolog? 

Det är bra att ha ett intresse för människor och hur de fungerar. Det är också bra att ha ett intresse för vetenskap då en stor del av utbildning handlar om hur vetenskap fungerar och hur man jobbar på ett vetenskapligt sätt. Bara man är nyfiken på människor så skulle jag säga att man har allt man behöver, resten lär man sig längs vägen.

Nämn en sak som är bra med KI 

Det bästa är att allt vi lär oss är så förankrat i forskning. Det känns som att det vetenskapliga tankesättet är en röd tråd genom hela programmet vilket är så skönt eftersom man då kan vara säker på att det man gör fungerar och man får också verktyg för att hitta lösningar om det är så att det inte fungerar. Dessutom har vi ett väldigt fint campus.  
 

Helene Svanholm
2024-01-30