Sofia läser till optiker

"Det bästa med optikerprogrammet är att det är mycket praktiskt i utbildningen där man direkt får användning av sina kunskaper och tidigt blir inspirerad till hur ens framtida jobb kan se ut som optiker"

Sofia student optikerprogrammet
Sofia student optikerprogrammet Foto: Martin Stenmark

Varför valde du att läsa till optiker?

Jag vill jobba inom ett yrke där man jobbar patientinriktat inom det medicinska området men också ha valet att jobba kliniskt eller i butik. Eller varför inte inom forskning och produktutveckling. Det är också ett yrke där man får ta stort eget ansvar och det är något som passar mig.  

Vad är det bästa med utbildningen?

Det bästa tycker jag är att det är mycket praktiskt i utbildningen där man direkt får användning av sina kunskaper och tidigt blir inspirerad till hur ens framtida jobb kan se ut som optiker.

Hur ser en typisk vecka ut? 

En typisk vecka innehåller både föreläsningar och praktiska tillfällen i "eye center" där vi får utöva det vi lärt oss på föreläsningen. Under en vecka har vi kanske två dagar där vi har praktiska tillfällen och resten är föreläsningar. Detta varierar vilken kurs man läser men i början så ser de ungefär ut så

Varför valde du att studera på just KI?

KI var för mig ett självklart val. Det är ett universitet som har lång erfarenhet inom medicin och känns som det självklara valen för hög nivå på sin utbildning. Att alla på universitetet faktiskt studerar för att jobba med patienter ger en känsla av tillhörighet hos oss studenter till varandra och till universitetet.

Vad har varit den största utmaningen hittills?

Det måste vara att bli just student. Det är mycket ansvarstagande och dagarna kan se annorlunda ut från vecka till vecka. Men det är också det som gör det så roligt att vara student. KI har ett väldigt bra stöd för att vara ny student och just det underlättade mycket. Ett tips är att kolla på "ny student" för en lättare start som ny student.

Var det något som överraskade dig med utbildningen?

Det var den positiva överraskningen att optikerprogrammet har så nya och bra anpassade lokaler. I samma hus så finns en glasögonbutik som KI har men också ögonakuten vilket ger känslan för hur framtiden inom detta yrke skulle kunna se ut.

Vad vill du arbeta med i framtiden? Någon speciell inriktning?

Just nu är det svårt att sätta fingret på vilken exakt inriktning jag vill ta. Att jobba i butik känns spännande då det är lätt att skapa återkommande kunder genom åren medan att jobba på exempel ett ögonsjukhus också känns roligt då man får se och jobba med patienter inom det kliniska.

Vad vill du ge för tips till någon som funderar på att söka till samma program?

Var inte rädd för att söka på grund av att vissa delar låter svårt. Lärarna under programmet vet att inte alla har kunskap om de olika delarna sedan innan och de finns tillgängliga för frågor under hela programmet. Finns det möjlighet så hade jag också rekommenderat att jobba som optikerassistent antingen innan du börjar programmet eller som extrajobb under studietiden då du både får lära dig mycket samtidigt som du får en inblick i hur optikeryrket ser ut.

Vilka egenskaper eller intressen tror du är bra att ha om man vill bli optiker?

Jag tror det är bra att vilja jobba tätt med människor. Det är ett yrke där vi har nära kontakt med människor varje dag och det är viktigt att man känner sig bekväm både för din och patientens skull.

Helene Svanholm
2024-01-30