För studenter på kursen Medicinsk fysik inom klinisk fysiologi kurskod 1BL011

Kursens övergripande mål är att studenten ska få en grundläggande förståelse för medicinsk fysik relevant inom laboratoriemedicinsk verksamhet, klinisk fysiologi. I kursen tränas studenten i praktiska färdigheter såväl som i ett evidensbaserat arbetssätt. Kursen kommer att täcka de fysiska grundprinciperna för bild- och funktionsdiagnostiska metoder som ultraljud, nuklearmedicin, magnetresonanstomografi (MR) och datortomografi (CT).

Kursplan

Kursinformation

Denna kurs syftar till att ge BMA-studenter med inriktning klinisk fysiologi en grundläggande förståelse för de fysikaliska principerna bakom medicinsk bilddiagnostik såsom ultraljud, isotopavbildning (gammakamera och protonemission-tomografi), magnetresonanstomografi och röntgenteknik (slätröntgen och datortomografi) samt hybrida system. Särskild vikt läggs på att klargöra deras kliniska betydelse och användning inom medicinsk diagnostik med en tydlig koppling till yrkesområdet samt personal och patientsäkerhet. Motiveringen bakom detta mål är att fysikens principer är avgörande för att förstå och använda medicinsk bilddiagnostisk utrustning på ett säkert och effektivt sätt. Genom denna kurs får BMA studenter en fördjupad förståelse för dessa principer vilket bidrar till ökad patientsäkerhet och professionell kompetens.


Innehåll

  • Introduktion

Kursens betydelse för yrkesrollen.

 

  • Fysikaliska grundprinciper i medicinsk diagnostik

Vågrörelselära och akustik. Elektromagnetiska vågor. Joniserande strålning.

  • **Bildgivande digitala diagnostiska system **

Den digitala bilden. Planar avbildning och Tomografi. Dynamiska och statiska avbildning. Modaliteternas principiella uppbyggnad. Bildparametrar i användning/tillämpning av modaliteter och hur dessa påverkar bildkvalité, visning och tolkning. Radiofarmaka upptagnings mekanismer. Modaliteternas känslighet och specificitet. Klinisk betydelse och tillämpningar för varje modalitet samt integrering i det kliniska beslutprocesserna.

  • Bildkvalitet och optimering

Faktorer som påverkar bildkvalitet: brus, kontrastupplösning, spatial och tids - upplösning. Orsaker till uppkomna artefakter vid olika bildgivande tekniker. Tekniker för bildoptimering och filtrering.

  • Personal och patientsäkerhet

Risker och säkerhetsåtgärder. Strålskyddslagen. Etiska aspekter av medicinsk bilddiagnostik i vården och forskning.

Välkomstinformation

Schema

Senast två veckor innan kursstart ska schema anslås på kurswebbens hemsida. Se länk till schema i TimeEdit nedan, men observera att förändringar i schemat kan ske innan tid angiven ovan.

Kursanalys och kursvärdering

Kursen har inte gått tidigare.

Kontaktuppgifter

Innehållsgranskare:
Saif Rustam
2025-04-15