För dig som är student på Psykoterapeutprogrammet Ny student på psykoterapeutprogrammet
Grattis till din plats på KI:s psykoterapeutprogram! Här hittar du viktig information om vad du behöver göra för att behålla din plats på programmet, och annat viktigt inför terminsstart.
Välkommen till psykoterapeutprogrammet på KI!
Vi ser fram emot att träffa och lära känna dig under din studietid och vi kommer att göra allt vi kan för att du ska känna att din utbildning blir så givande som möjligt. Sedan 2016 har psykoterapeutprogrammet på KI två inriktningar som läser delvis gemensamma kurser och delvis inriktningsspecifika kurser. Under utbildningen kommer du att inhämta de kunskaper, färdigheter och förhållningssätt som krävs för specialistpsykologer respektive psykoterapeuter.
Utbildningen ges av Kompetenscentrum för psykoterapi (KCP) som är en del av Centrum för Psykiatriforskning (CPF). På sidan Programöversikt hittar du information om programmets upplägg, schema och hur dina studier fördelar sig över veckan. Besked om veckodag för VFU-placering för dig som går KBT-inriktning lämnas snarast efter besked om antagning.
Återigen - varmt välkommen!
Hanna Sahlin, programdirektor
Aktivera studentkonto
Du måste ha ett aktivt studentkonto vid Karolinska Institutet! Är det första gången du är student vid KI måste du själv aktivera studentkontot enligt instruktionerna på sidan Mitt studentkonto. Den kod som du behöver skickas till den mailadress som du har angivit i Ladok, så se till att den är korrekt och håll utkik i din skräpmail. Kontona är klara för aktivering 2 augusti 2024.
Om du redan är student på KI så använder du samma studentkonto som du har sen tidigare.
Om du har problem med att logga in, kolla gärna på sidan Mitt studentkonto där många steg-för-steg-lösningar finns. Om du sedan fortfarande har problem, kontakta Student-IT.
I samband med att du aktiverar ditt studentkonto tilldelas du en e-postadress som student på KI, din studentmail, oftast förnamn.efternamn@stud.ki.se. Vi ber dig att lägga in din studentmail som mailadress i Ladok, eftersom utskick som vi gör till dig annars ofta studsar eller hamnar i din skräppost. Om du inte läser din studentmail så är det viktigt att du lägger in en vidarebefordran av din studentmail, så att du inte missar viktig information från oss!
Registrering på programmets inledande kurs
När du har aktiverat ditt studentkonto ska du registrera dig på programmets inledande kurs. Registreringen är ditt sätt att visa att du vill ha din erbjudna plats på programmet. Du behöver alltså inte tacka ja på något annat sätt, men registreringen är viktig.
Du kan registrera dig under perioden 2024-08-02 till 2024-08-16 (kl 23:59). Den som inte registrerar sig på kursen inom utsatt tid anses ha lämnat återbud till sin plats på programmet.
Det är först när du är registrerad som du officiellt räknas som student och får delta i undervisningen.
Den inledande kursen du ska registrera dig på heter
Inriktningsspecifik introduktionskurs – kognitiv beteendeterapi, kurskod 2PT117 (gäller dig som är antagen till programmets KBT-inriktning), respektive
Inriktningsspecifik introduktionskurs – specialist i klinisk psykologi, kurskod 2PT120 (gäller dig som är antagen till programmets specialistinriktning)
Du registrerar dig själv i Ladok inom angiven tid. Även framöver måste du registrera dig på dina kurser i Ladok, en gång per termin för kurser som löper över flera terminer. För programmets övriga kurser är registreringsperioden alltid en vecka innan kursstart, till och med kursens andra dag. Datumen framgår när du är inloggad i Ladok.
Återbud
Om du inte avser att nyttja din plats på programmet, ber vi dig att lämna återbud till din plats. Det gör du i första hand via ”Mina sidor” på den nationella sidan antagning.se. Detta är möjligt fram till att registreringen har öppnat den 2 augusti.
Vill du lämna återbud efter att registreringen har öppnat mailar du istället till KI:s egen antagningsenhet antagning@ki.se.
Program- och kursstart med upprop
Torsdag 5 september träffas hela kursgruppen för en introduktionsdag till programmet.
När? Torsdag 5 september, kl. 9-16
Var? Centrum för psykiatriforskning (CPF), Norra Stationsgatan 69, våning 1, "50-salen".
På introduktionsdagen presenteras programmet av programdirektor Hanna Sahlin, kurser och kursansvariga lärare presenteras och du får information från studievägledare och programhandläggare. Vi gör också ett upprop och en brand- och lokalgenomgång. På eftermiddagen kommer Shervin Shahnavaz, forskare och lärare vid KCP, att föreläsa om psykoterapins historia.
Uppförandekod och sekretessförbindelse
Vid uppropet delas sekretessförbindelse och uppförandekod för KI:s studenter ut för din påskrift. Läs dem gärna redan innan vi ses!
Hälsointyg och eTjänstekort inför den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU)
För att du ska kunna delta i den VFU som börjar ca två veckor in på terminen, måste du uppfylla kraven på eTjänstekort och hälsointyg. För att kunna fylla i den hälsodeklaration, göra den JoBSH-kurs och ta det foto som krävs för detta, behöver du ha ditt studentkonto och vara registrerad på din kurs. Du kan därför börja med detta först efter den 2 augusti 2024, men vi råder dig att då ta tag i detta direkt. Vissa förberedelser för hälsodeklarationen kan du dock göra redan nu, läs mer på sidan om Verksamhetsförlagd utbildning (VFU).
Var hittar jag vilken information?
Övergripande information som bara gäller psykoterapeutprogrammet hittar du här på programwebben, bland annat programmets utbildningsplan och en programöversikt där du ser vilka kurser som ska läsas vilken termin och schema inkl. datum för examinationer, regler för tillgodoräknande av tidigare studier och kontaktuppgifter till programstudievägledaren med flera. Om du kollar runt lite på programwebben innan studiestarten så får du en ganska god bild av vad som väntar under din kommande tid hos oss! Vårt tips är att du sparar programwebbens startsida som en favorit i din webbläsare - vi vet att den tyvärr annars ofta är lite svår att hitta till!
Programmet består utav ett antal kurser som du ska läsa i en viss ordning. För varje kurs finns en kursplan som styr vad kursen innehåller och anger vilka mål som du kommer att examineras mot och hur. Sist i kursplanen hittar du en lista över all litteratur på kursen. Gör det till en vana att alltid läsa kursplanen inför varje ny kurs! För varje kurs finns en kurswebb/ kurshemsida där du bland annat hittar kontaktuppgifter till examinator och kursansvarig, kursens kursplan med litteraturlista (!) och kursutvärderingar från tidigare kurstillfällen. Du hittar länkar till alla kurswebbar i programwebbens programöversikt. Kurswebben är öppen för allmänheten.
Mer information om kursen och kommunikation under kursens gång finns i ett "låst" kursrum i KI:s lärplattform på webben, Canvas. Studenter får tillgång till kursrummet vid kursstart, ibland tidigare - det beror på när läraren valt att publicera kursrummet. Du kan mötas av en text i Canvas om att du saknar registrering på kursen, även om du har registrerat dig i Ladok. Så länge som du har registrerat dig i Ladok kan du dock bortse från detta meddelande i Canvas, och invänta kursstart. Du hittar all info som kan behövas innan kursstart på den öppna kurswebben (se ovan), men när kursen väl har börjat så är det mest Canvas som du använder.
På sidan Student på KI finns generell information samlad om allt annat som du behöver veta som student på Karolinska Institutet, till exempel information om Studenthälsan, biblioteket (KIB), lika villkor, regler om examination och fusk, stöd för dig med funktionsvariation, info om hur du skaffar ditt KI-kort (passerkort, lånekort mm), kontaktar IT-support, hittar på campus - och mycket mycket mera.
Lite praktiskt om våra lokaler
Psykoterapeutprogrammets undervisning bedrivs på våning 1 och våning 6 i CPF:s lokaler på Norra Stationsgatan 69. På dessa våningar finns kök där du som student har tillgång till mikrovågsugn, kyl och kaffeautomat. I omgivningarna finns också gott om restauranger och caféer med olika utbud och prisklasser.
Vi har ett mindre antal lånedatorer, tillgängliga för alla studenter att låna och använda på plats. Delar av undervisningen sker dock digitalt på distans och för att kunna delta behöver du därför ha en egen dator eller telefon med kamera och internetuppkoppling.
För parkering av cykel eller bil hänvisar vi dig till gator och parkeringar på Norra Stationsgatan. CPF har inga cykelställ eller parkeringsplatser, och det är inte tillåtet att förvara cyklar i våra lokaler.
500 meter bort, mitt emot Nya Karolinska sjukhusets entré, ligger KI Campus med bland annat skönt parkhäng, gratis gym och Friskvård, bibliotek, studieplatser och studentkårens lokaler.
Studiemedel från CSN och sjukanmälan
Om du ansöker om studiemedel under din studietid så är det vår starka rekommendation att du ansöker om ett helt läsår i taget, alltså inte terminsvis, eftersom flera av programmets kurser löper över två terminer. På så sätt hinner alla dina studieresultat rapporteras i Ladok innan CSN gör sin kontroll inför nästa period med studiemedel.
Om du blir sjuk under din studietid ska du anmäla det till Försäkringskassan, se Försäkringskassan.se och CSN.se för mer information. Informera också studievägledare och kursansvarig om din frånvaro.
Frågor?
Har du frågor om KI:s psykoterapeutprogram är du självklart välkommen att kontakta oss! På sidan Kontaktuppgifter finns information om hur du når oss som jobbar med programmet.