För dig som är student på Optikerprogrammet Ny student på optikerprogrammet

Grattis till din plats på optikerprogrammet på KI! För att behålla din plats måste du aktivera ditt studentkonto och registrera dig inom angiven tid på programmets inledande kurs. Här hittar du mer information om detta och annat viktigt inför terminsstart. Välkommen!

Om du har antagits i det första urvalet måste du tacka JA till erbjuden plats senast 23 juli 2021, genom att logga in och följa instruktionerna på ”Mina sidor” på antagning.se

För att studera vid KI måste dessutom alla som har blivit antagna aktivera ett studentkonto samt registrera sig på programmets inledande kurs. Detta gäller samtliga sökande som antagits i urval 1, urval 2 eller reservantagningen. Se nedan!

Aktivera studentkonto

Du måste ha ett aktivt studentkonto vid Karolinska Institutet! Är det första gången du är student vid KI måste du själv aktivera studentkontot enligt instruktionerna på sidan Mitt studentkonto. Kontona är klara för aktivering 2 augusti 2021.

Om du redan är student på KI så använder du samma studentkonto som du har sedan tidigare.

Om du har problem med att logga in, kolla gärna på sidan Mitt studentkonto där många steg-för-steg-lösningar finns. Om du sedan fortfarande har problem, kontakta Student-IT.

I samband med att du aktiverar ditt studentkonto tilldelas du en e-postadress som student på KI, din studentmail, oftast förnamn.efternamn@stud.ki.se. Vi ber dig att lägga in din studentmail som mailadress i Ladok, eftersom utskick som vi gör till dig annars ofta studsar eller hamnar i din skräppost. Om du inte läser din studentmail så är det viktigt att du lägger in en vidarebefordran av din studentmail, så att du inte missar viktig information från oss!

Registrering på programmets inledande kurs

När du har aktiverat ditt studentkonto ska du registrera dig på programmets inledande kurs.

Du kan registrera dig under perioden 2021-08-02 till 2021-08-18 (kl 23:59). Den som inte registrerar sig på kursen inom utsatt tid anses ha lämnat återbud till sin plats på programmet.

Det är först när du är registrerad som du officiellt räknas som student och får delta i undervisningen.

Den inledande kurs du ska registrera dig på heter Refraktionsmetodik 1 och vetenskapsmetodik (10,5 hp), kurskod är 1OP083.

Du registrerar dig själv i Ladok inom angiven tid. Även framöver måste du registrera dig på dina kurser i Ladok, en gång per termin för kurser som löper över flera terminer. För programmets övriga kurser är registreringsperioden alltid en vecka innan kursstart, till och med kursens andra dag. Datumen framgår när du är inloggad i Ladok.

Återbud

Vill du lämna återbud till din plats så gör du det via ”Mina sidor” på den nationella sidan antagning.se. Detta är möjligt fram till att registreringen har öppnat den 2 augusti.

Vill du lämna återbud efter att registreringen har öppnat mailar du istället till KI:s egen antagningsenhet antagning@ki.se.

Corona

KI och optikerprogrammet följer självklart alla rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Höstens scheman är till exempel utformade för att minimera antalet fysiska träffar, studentgruppen är uppdelad i mindre grupper och vi ses i större lokaler, för att kunna hålla nödvändig social distans. Merparten av den teoretiska undervisningen kommer också att ske digitalt. Det innebär att det är viktigt att du har tillgång till en dator med webbkamera och mikrofon.

All praktisk färdighetsträning och verksamhetsintegrerat lärande (VIL) genomförs på optikerutbildningens ögonklinik eller på vår KUM-Ö (klinisk utbildningsmottagning-ögon). Självklart ser vi till att du även under VIL har möjlighet att följa gällande rekommendationer från Folkhälsomyndigheten. Dessa moment är obligatoriska och kräver att du är fysiskt på plats för att uppnå kursmålen och få godkänt på momenten. Mer information om hur corona påverkar utbildningens upplägg ges i samband med att vi ses.

Vi vill understryka ditt personliga ansvar att hålla dig uppdaterad om både Folkhälsomyndighetens rekommendationer och KI:s information till studenter om undervisning med anledning av corona, som uppdateras löpande.

Program- och kursstart med upprop

Utbildningen börjar med ett upprop på kursen Refraktionsmetodik 1 och vetenskapsmetodik. I samband med uppropet bjuder vi på fika. Om du får förhinder måste detta meddelas till ansvarig administratör, se kurswebben

När? Måndag 30 augusti 2021. Uppropet sker i två grupper, ett kl. 9-12, det andra kl. 13-16. Information om vilken du tillhör får du i mitten/ slutet av augusti.
Var? Aulan en trappa ner, Eye Center of Excellence, Eugeniavägen 12 i Solna, plan -1. Trappor ned finns till vänster innanför entrén.

I samband med uppropet kommer du också att träffa representanter för Kaustika, som är studentkårens sektion för optikerstudenter på KI. Läs mer om Kaustika på deras Facebook-sida eller hemsida.

Information om bland annat schema, kursplan och kontaktuppgifter för kursen Refraktionsmetodik 1 och vetenskapsmetodik hittar du på kursens kurswebb. Länkar till denna och kurswebbar för programmets alla andra kurser hittar du på sidan Programöversikt.

Uppförandekod och sekretessförbindelse

Vid uppropet delas sekretessförbindelse och uppförandekod för KI:s studenter ut för din påskrift. Läs dem gärna redan innan vi ses!

Sekretessförbindelse
Förhållningssätt och uppförandekod för studenter vid KI

Passerkort till våra lokaler

För att kunna röra dig fritt i våra lokaler i Eye Center of Excellence behöver vi lägga in sådana behörigheter på ditt KI-kort, som också blir ditt passerkort. Skaffa gärna ditt KI-kort redan innan kursstart, så kan vi ordna dina behörigheter smidigt i samband med uppropet. Läs mer om hur du skaffar ditt KI-kort på KI:s gemensamma webbsida.

Hälsointyg inför den kliniska utbildningen

För att du ska kunna delta i arbetet på våra kliniker måste du ha ett hälsointyg. För att kunna fylla i den hälsodeklaration som krävs för intyget, behöver du ha ditt studentkonto och vara registrerad på din kurs. Du kan därför börja med detta först efter den 2 augusti 2021, men gör det då så snart som möjligt. Läs mer på sidan om Verksamhetsintegrerat lärande (VIL).

Digital informationsträff inför terminsstart

Tre roliga och spännande år ligger framför dig! Vi ser fram emot att träffa och lära känna dig och kommer att göra allt för att du ska känna att din utbildning och studietid ska bli så trevlig och givande som möjligt. Redan innan terminsstart vill vi gärna bjuda in dig till ett digitalt möte via Zoom för kort information och eventuella frågor. Du deltar genom att klicka på möteslänken nedan.

När? Onsdag 25 augusti kl. 13 till ca 13.30
Var? Zoom, https://ki-se.zoom.us/j/62819436358 

Rektor hälsar välkommen till Karolinska Institutet

Den 3 september arrangerar KI en välkomstceremoni för alla nyantagna studenter på de nationella programmen. Du kommer att få en inbjudan till den mailadress du angivit på antagning.se.
Mer information om ceremonin och välkomnandet för nya studenter publiceras på ki.se/valkommen. Där hittar du även allmän information till dig som är ny student vid KI.

Var hittar jag vilken information?

Övergripande information som bara gäller optikerprogrammet hittar du här på programwebben, bland annat programmets utbildningsplan och en programöversikt där du ser vilka kurser som ska läsas vilken termin, regler för tillgodoräknande av tidigare studier och kontaktuppgifter till programstudievägledaren med flera. Om du kollar runt lite på programwebben innan studiestarten så får du en ganska god bild av vad som väntar under din kommande tid hos oss!

Alla kurser vid KI har en egen kurswebb/ kurshemsida där du senast två veckor innan kursstart hittar schema, kontaktpersoner, kursplan med litteraturlista och kursutvärderingar från tidigare kurstillfällen. Du hittar länkar till alla kurswebbar i programöversikten här på programwebben. Kurswebben är öppen för allmänheten.

Mer information om kursen och kommunikation under kursens gång finns i ett "låst" kursrum i KI:s lärplattform på webben, Canvas. Studenter får tillgång till kursrummet vid kursstart, ibland tidigare - det beror på när läraren valt att publicera kursrummet. Du kan mötas av en text i Canvas om att du saknar registrering på kursen, även om du har registrerat dig i Ladok. Så länge som du har registrerat dig i Ladok kan du dock bortse från detta meddelande i Canvas, och invänta kursstart. Du hittar all info som kan behövas innan kursstart på den öppna kurswebben (se ovan).

På sidan Student på KI finns generell information samlad om allt annat som du behöver veta som student på Karolinska Institutet, till exempel information om Studenthälsan, biblioteket (KIB), lika villkorregler om examination och fuskstöd för dig med funktionsvariation, info om hur du skaffar ditt KI-kort (passerkort, lånekort mm), kontaktar IT-support, hittar på campus - och mycket mycket mera.

Optikerprogrammens hemvist

Det allra mesta av utbildningen inom optikerprogrammet ges i våra helt nya lokaler i Eye Center of Excellence på Eugeniavägen 12 i Solna, och i nära samarbete med S:t Eriks ögonsjukhus som finns i samma byggnad. Här finns också bland annat optikerutbildningens egen ögonklinik och en KUM-Ö (klinisk utbildningsmottagning-ögon) där vi tar emot patienter i samarbete med andra professioner är vår egen. På andra sidan gatan ligger KI Campus med bland annat bibliotek och studieplatser, studentbokhandel och restauranger.

Hitta till oss
Sök resa med SL.se

Frågor?

Har du frågor om KI:s optikerprogram är du självklart välkommen att kontakta oss! På sidan Kontaktuppgifter finns information om hur du når oss som jobbar med programmet.