För dig som är student på Optikerprogrammet Ny student på optikerprogrammet

Grattis till din plats på optikerprogrammet på KI! För att behålla din plats måste du aktivera ditt studentkonto och registrera dig inom angiven tid på programmets inledande kurs. Här hittar du mer information om detta och annat viktigt inför terminsstart. Välkommen!

Om du har antagits i det första urvalet måste du tacka JA till erbjuden plats senast 21 juli 2023, genom att logga in och följa instruktionerna på ”Mina sidor” på antagning.se

För att studera vid KI måste dessutom alla som har blivit antagna aktivera ett studentkonto samt registrera sig på programmets inledande kurs. Detta gäller samtliga sökande som antagits i urval 1, urval 2 eller reservantagning. Se nedan!

Aktivera studentkonto

Du måste ha ett aktivt studentkonto vid Karolinska Institutet! Är det första gången du är student vid KI måste du själv aktivera studentkontot enligt instruktionerna på sidan Mitt studentkonto. Kontona är klara för aktivering 2 augusti 2023.

Om du redan är student på KI så använder du samma studentkonto som du har sedan tidigare.

Om du har problem med att logga in, kolla gärna på sidan Mitt studentkonto där många steg-för-steg-lösningar finns. Om du sedan fortfarande har problem, kontakta Student-IT.

I samband med att du aktiverar ditt studentkonto tilldelas du en e-postadress som student på KI, din studentmail, oftast förnamn.efternamn@stud.ki.se. Vi ber dig att lägga in din studentmail som mailadress i Ladok, eftersom utskick som vi gör till dig annars ofta studsar eller hamnar i din skräppost. Om du inte läser din studentmail så är det viktigt att du lägger in en vidarebefordran av din studentmail, så att du inte missar viktig information från oss!

Registrering på programmets inledande kurs

När du har aktiverat ditt studentkonto ska du registrera dig på programmets inledande kurs.

Du kan registrera dig under perioden 2023-08-02 till 2023-08-16 (kl 23:59). Den som inte registrerar sig på kursen inom utsatt tid anses ha lämnat återbud till sin plats på programmet.

Det är först när du är registrerad som du officiellt räknas som student och får delta i undervisningen.

Den inledande kurs du ska registrera dig på heter Refraktionsmetodik 1 och vetenskapsmetodik (10,5 hp), kurskod är 1OP083.

Du registrerar dig själv i Ladok inom angiven tid. Även framöver måste du registrera dig på dina kurser i Ladok, en gång per termin för kurser som löper över flera terminer. För programmets övriga kurser är registreringsperioden alltid en vecka innan kursstart, till och med kursens andra dag. Datumen framgår när du är inloggad i Ladok.

Återbud

Om du vill lämna återbud till din plats på optikerprogrammet så gör du det i första hand via ”Mina sidor” på den nationella sidan antagning.se. Detta är möjligt fram till att registreringen har öppnat den 2 augusti.

Vill du lämna återbud efter att registreringen har öppnat mailar du istället till KI:s egen antagningsenhet antagning@ki.se.

Undervisning på plats eller digitalt?

Optikerprogrammet är en praktisk utbildning där det krävs att du är fysiskt på plats för att uppnå kursmål och få godkänt på obligatoriska moment. All praktisk färdighetsträning och verksamhetsintegrerat lärande (VIL) genomförs på optikerutbildningens ögonklinik eller på vår KUM-Ö (klinisk utbildningsmottagning-ögon).

Den teoretiska undervisningen sker ibland digitalt och ibland på campus. Utgångspunkten som styr detta är att undervisningen ska ske med hög kvalitet. Vid de tillfällen undervisningen sker digitalt är det viktigt att du har tillgång till en dator med en webbkamera och en mikrofon. 

Program- och kursstart med upprop

Utbildningen börjar med ett upprop på kursen Refraktionsmetodik 1 och vetenskapsmetodik. Om du får förhinder måste detta meddelas till ansvarig kursadministratör, se kurswebben. Efter upprop och programintroduktion som håller på till lunch, har du dina första föreläsningar. Dagen slutar kl. 16.00.

När? Måndag 28 augusti 2023 kl. 8.15 - 16.00
Var? Aulan en trappa ner, Eye Center of Excellence, Eugeniavägen 12 i Solna, plan -1. Trappor ned finns till vänster innanför entrén.

Information om bland annat schema, kontaktuppgifter och kursplanen med litteraturlista för kursen Refraktionsmetodik 1 och vetenskapsmetodik hittar du på kursens kurswebb. Länkar till denna och kurswebbar för programmets alla andra kurser hittar du på sidan Programöversikt.

I samband med uppropet kommer du också att träffa representanter för Kaustika, som är studentkårens sektion för optikerstudenter på KI. Läs mer om Kaustika på deras Facebook-sida eller hemsida. Vi vill verkligen uppmana dig att lära känna dina kursare! Genom att öva praktiska moment eller plugga inför tentor tillsammans med andra, kommer du att lära dig optikeryrket bättre och snabbare än annars – och din studietid kommer att bli sååå mycket roligare 😊

Uppförandekod och sekretessförbindelse

I samband med kursstart kommer du att ta del av och genom din underskrift förbinda dig till KI:s sekretessförbindelse och uppförandekod för studenter. Läs dem gärna redan innan vi ses!

Sekretessförbindelse
Förhållningssätt och uppförandekod för studenter vid KI

Passerkort till våra lokaler

För att kunna röra dig fritt i våra lokaler i Eye Center of Excellence behöver vi lägga in sådana behörigheter på ditt KI-kort, som också blir ditt passerkort. Skaffa gärna ditt KI-kort redan innan kursstart, så kan vi ta emot det i samband med uppropet för att fixa rätt behörigheter så snart som möjligt. Läs mer om hur du skaffar ditt KI-kort på KI:s gemensamma webbsida.

Hälsointyg inför den kliniska utbildningen

För att du ska kunna delta i arbetet på våra kliniker måste du ha ett hälsointyg. För att få intyget behöver du först fylla i en hälsodeklaration, och för att kunna göra den behöver du ha ditt studentkonto och vara registrerad på din kurs. Du kan därför börja med din hälsodeklaration först efter den 2 augusti 2023, men gör den då så snart som möjligt. Vissa förberedelser kan du dock göra redan nu, läs mer på sidan om Verksamhetsintegrerat lärande (VIL).

Digital informationsträff inför terminsstart

Tre roliga och spännande år ligger framför dig! Vi ser fram emot att träffa och lära känna dig och kommer att göra allt för att du ska känna att din utbildning och studietid ska bli så trevlig och givande som möjligt. Redan innan terminsstart vill vi gärna bjuda in dig till ett digitalt möte via Zoom för kort information och eventuella frågor. Du deltar genom att klicka på möteslänken till Zoom, se nedan. Mötet hålls på svenska, även om titeln är på engelska i Zoom.
När? Tisdag 22 augusti kl. 14 till ca 14.30
Var? Zoom, https://ki-se.zoom.us/j/61755876096 
Meeting ID: 617 5587 6096

Rektor hälsar välkommen till Karolinska Institutet

Den 1 september arrangerar KI en välkomstdag och mässa för alla nyantagna studenter till hela KI. Du kommer att få en inbjudan till den mailadress du angivit på antagning.se. Mer information om ceremonin och välkomnandet för nya studenter publiceras på ki.se/valkommen. Där hittar du även allmän information till dig som är ny student vid KI.

Var hittar jag vilken information?

Övergripande information som bara gäller optikerprogrammet hittar du här på programwebben, bland annat programmets utbildningsplan och en programöversikt där du ser vilka kurser som ska läsas vilken termin, regler för tillgodoräknande av tidigare studier och kontaktuppgifter till programstudievägledaren med flera. Om du kollar runt lite på programwebben innan studiestarten så får du en ganska god bild av vad som väntar under din kommande tid hos oss! Vårt tips är att du sparar programwebbens startsida som en favorit i din webbläsare - vi vet att den tyvärr annars ofta är lite svår att hitta till!

Optikerprogrammet består utav ett antal kurser som du ska läsa i en viss ordning. För varje kurs finns en kursplan som styr vad kursen innehåller och anger vilka mål som du kommer att examineras mot och hur. Sist i kursplanen hittar du en lista över all litteratur på kursen. Gör det till en vana att alltid läsa kursplanen inför varje ny kurs! För varje kurs finns en kurswebb/ kurshemsida där du senast två veckor innan kursstart hittar kursens schema inkl. datum för examinationer, kontaktpersoner, kursplanen med litteraturlista (!) och kursutvärderingar från tidigare kurstillfällen. Du hittar länkar till alla kurswebbar i programöversikten här på programwebben. Kurswebben är öppen för allmänheten.

Mer detaljerad information om kursen, visst material och all kommunikation under kursens gång hittar du i ett kursrum i KI:s lärplattform på webben, Canvas, som kräver inloggning med ditt studentkonto. Studenter får tillgång till kursrummet vid kursstart, ibland tidigare - det beror på när läraren valt att publicera kursrummet. Du kan mötas av en text i Canvas om att du saknar registrering på kursen, även om du har registrerat dig i Ladok. Så länge som du har registrerat dig i Ladok kan du dock bortse från detta meddelande i Canvas, och invänta kursstart. Du hittar all info som kan behövas innan kursstart på den öppna kurswebben (se ovan), men när kursen väl har börjat så är det mest Canvas som du använder.

På sidan Student på KI finns generell information samlad om allt annat som du behöver veta som student på Karolinska Institutet, till exempel information om Studenthälsan, biblioteket (KIB), lika villkorregler om examination och fuskstöd för dig med funktionsvariation, info om hur du skaffar ditt KI-kort (passerkort, lånekort mm), kontaktar IT-support, hittar på campus - och mycket mycket mera.

Optikerprogrammens hemvist

Det allra mesta av utbildningen inom optikerprogrammet ges i våra helt nya lokaler i Eye Center of Excellence på Eugeniavägen 12 i Solna, och i nära samarbete med S:t Eriks ögonsjukhus som finns i samma byggnad. Här finns också bland annat optikerutbildningens egen ögonklinik och en KUM-Ö (klinisk utbildningsmottagning-ögon) där vi tar emot patienter i samarbete med andra professioner är vår egen.

På andra sidan gatan ligger KI Campus med bland annat skönt parkhäng, gym, bibliotek, studieplatser och studentkårens lokaler. I denna lista hittar du matställen på campus och platser där du kan värma medhavd mat, och i området utanför campus finns också många restauranger.

Hitta till oss
Sök resa med SL.se

Frågor?

Har du frågor om KI:s optikerprogram är du självklart välkommen att kontakta oss! På sidan Kontaktuppgifter finns information om hur du når oss som jobbar med programmet.

ÅB
Innehållsgranskare:
Isabelle Spata
2024-02-20