För studenter på kursen SVK Naturläkemedel och komplementärmedicin: Användning, evidens och förhållningssätt (7,5hp) kurskod 2LK145
Den här kursen ger dig kliniskt relevant kunskap om de vanligaste komplementära metoderna som patienter använder parallellt med den etablerade hälso- och sjukvården, ex. växtbaserade läkemedel, kiropraktik, massage och yoga. Kursen sätter fokus på säkerhet, effektivitet, kvalitet samt användningen av komplementärmedicin i olika sammanhang och kulturer. Som student får du träna dig i att utvärdera vetenskapliga studier, att bemöta patienters frågor och via studiebesök se hur dessa metoder utövas.
Kursplan
Schema
Nedan finner du aktuellt schema för HT23
Schema
Innehåll
Kursen fokuserar på några av de mest använda formerna av komplementärmedicin inklusive växtbaserade läkemedel, naturpreparat och kosttillskott, massage, avslappningstekniker och meditation, akupunktur och yoga. Vi analyserar och diskuterar den vetenskapliga litteraturen kring effekter och risker inklusive interaktioner mellan naturpreparat och andra läkemedel. Därutöver problematiserar vi området utifrån olika perspektiv som genus och kulturell tillhörighet samt i relation till placebobegreppet. Som student kommer du att träna på att söka och värdera vetenskapliga studier beträffande några av de vanligast använda metoderna.
I kursen ingår också ett antal studiebesök till verksamheter där man inom ramen för avtal med landstinget inkorporerat några komplementärmedicinska metoder baserat på evidens, bl a mindfulness vid rehabilitering av stressrelaterade besvär och taktil massage vid akutsjukvård. Vi gör även studiebesök till Kiropraktorhögskolan och Axelsons Gymnastiska Institut.
I samarbete med den valbara kursen Hållbar utveckling erbjuds inom kursens ramar också en introduktion till metoder för stresshantering och ökad självkännedom (fyra seminarier med teori och praktik). Deltagande i dessa seminarier är frivilliga och kan ersättas med en inlämningsuppgift.
Metoder för lärande
Föreläsningar, seminarier, grupparbete, studiebesök/auskultationer, färdighetsträning, laborationer, fältarbete, samt självstudier, reflektion och inläsning.
Campusbaserad undervisning (Solna) och studiebesök varvas med en del föreläsningar och seminarium via Zoom.
Examination
Skriftlig examination i form av inlämningsuppgift.
Tidigare studenterfarenheter
Studenter som tidigare gått kursen ger kursen mycket höga betyg. Kursens innehåll ansågs som högst relevant för den framtida rollen som läkare (men ämnet hade tidigare inte behandlats under utbildningen). Studenterna sätter högt värde vid att de under kursen får träna sitt vetenskapliga förhållningssätt och att de får med sig viktig kunskap för att kunna bemöta patienters frågor. Se några av studenternas kommentarer från kursutvärderingen nedan samt läs mer i kursanalyserna.
”Ger ökad kännedom om KAM, som ju så många i samhället har en relation till. Vi läkare behöver kunna en del om det för att kunna bidra till en bra och säker vård.”
Student VT21
”Kursen har varit mycket bred och getts en inblick i många varierande former av KAM. Det har getts tillfälle under sessionerna att själv få prova och öva på några av metoderna. Studiebesöken har varit givande då de har gett en inblick i andra vårdformer som man inte har kommit i kontakt med tidigare under utbildningen. Kunskapen om terapierna och behandlingarna ha gett bättre insikt om hur man ska förhålla sig till dem, men även hur utbrett användandet är och därför hur viktigt det är att kunna prata med patienter om ämnet KAM och KAV.”
Student VT21
”Bra engagerad kursledning, kul upplägg, bra innehåll, intressant”.
Student VT21
“Man fick många nya perspektiv och mycket ny info av olika former av KAM som man tidigare inte hade så mycket kunskap om. Mycket givande med alla studiebesök. Bra att få träna på att hitta och utvärdera vetenskapliga studier i förhållande till det kliniska. Intressant att få med lite av det juridiska kring KAM. Bra att få tänka till på hur man ska bemötande patienter som använder/vill använda KAM. Väldigt bra att man fick lite fler verktyg för att kunna få info/prata om/värdera KAM. Högt i tak.”
Student VT19
“Bra insyn hur man bör förhålla sig till läkemedelsstudier och kliniska studier. Bra insyn i den alternativa medicinen som används av många och hur man kan hantera frågor kring detta, t.ex. vilka råd man kan ge som läkare i vissa patientsituationer. Väldigt bra studiebesök som gav ett annat perspektiv på alternativ vård. Fältarbetet och diskussionerna gav också en bra grund till att få bilda sin egen uppfattning av hur försäljning, effektivitet och distribuering sker I Sverige. För mig öppnade det för en mycket mer ifrågasättande attityd än vad jag tidigare haft och även insikten om vikten av min egen förmåga om att säga om något är bra eller inte. Ett fält som inte alls behandlas på läkarprogrammet.”
Student VT19
Kontaktuppgifter
Johanna Hök
KursansvarigKatariina Välimäki Göras
UtbildningsadministratörKursmeddelanden
Nästa kurstillfälle är HT2023.
Vi påminner om att du som student kursregistrerar dig själv på kursen. Registreringen till kurserna är öppen från en vecka innan kursstart till två dagar efter kursstart, om inget annat står angivet i kursinformationen för den specifika kursen.
Kontrollera dina kontaktuppgifterKontrollera att du har aktuella kontaktuppgifter i Ladok, så att du säkert får all studieinformation du behöver.
Inloggning
Du loggar in i studentgränssnittet med ditt studentkonto på den här sidan: https://www.student.ladok.se/
Tillgodoräknanden
Information om tillgodoräknande: https://utbildning.ki.se/tillgodoraknande
Blankett: https://utbildning.ki.se/studieadministrativa-blanketter
Ansökan om tillgodoräknande skickas till kursadministrationen. Observera att blanketten skall vara egenhändigt signerad och blanketten skall scannas in och skickas via mejl eller på papper.
Email: farmkursexp@fyfa.ki.se
Postadress:
Kursexpeditionen för Fysiologi och Farmakologi, Biomedicum Kvarteret A3
Solnavägen 9
170 65 Solna
Funktionsvariation
Studerande på Karolinska Institutet som behöver alternativ examination skall uppvisa intyg över funktionsvariation. Intyget lämnas eller mejlas till kursexpeditionen vid kursstart.
Kursexpeditionen tar inte emot några enskilda läkarintyg/utlåtande om funktionshinder. Ett intyg om funktionshinder på KI utfärdas av Viktoria Hansson. E-post: funkis@ki.se
Du kan läsa mer på:
https://utbildning.ki.se/studera-med-funktionsvariation
Ansök om stöd:
https://utbildning.ki.se/ansok-om-stod-nar-du-studerar-med-funktionsned…
Kursanalys och kursvärdering
Nedläggning av denna kurs
Kursen läggs ner och ges sista gången HT2023. Kursen ersätts inte med annan kurs då programmet avvecklas. Utöver ordinarie skriftlig examination och examinerande seminarier, ges ytterligare 3 examinationstillfällen för studenter som inte fullföljt kursen med godkänt resultat. För obligatorier erbjuds högst tre resttillfällen eller om examinator så anger, ersättningsuppgift. Skriftlig examination och obligatorier enligt denna kursplan ges sista gången HT24.
För godkänt på kursen krävs:
• Aktivt deltagande vid 9 av 12 seminarier (skriftlig ersättningsuppgift för de missade seminarierna).
• Deltagande vid minst 3/4 sessioner "Introduktionen till metoder för reflektion och kontemplation" eller individuell studieuppgift.
• Godkänt på examinationsuppgiften.
I undantagsfall kan frånvaro från fler än tre seminarier tas igen genom individuellt anpassade inlämningsuppgifter. 3 omtentamenstillfällen för examinationsuppgiften förekommer under terminen 24 mars 2024 och 4 juni 2024 samt 19 januari 2025 HT24 .
Kontakta kursansvarig senast två veckor innan inlämningstillfället vid önskan att lämna in examinationsuppgiften vid något av dessa tillfällen.
Studentvalda fördjupningskurser (SVK)
Om vad SVK är, kursutbud och ansökan.
Logga in i Canvas
I lärplattformen Canvas hittar du dina aktuella kurser. Du loggar in i canvas med ditt KI-ID och lösenord.
För dig som är student på läkarprogrammet, sexårigt
På denna sida har du information kring ditt program, vad som gäller för just dig och vad som väntar under de kommande terminerna.