Specialistsjuksköterskeprogrammet - vård av äldre
- 60 hp
- 2 år (halvfart)
- Distans
- Studiestart vår: v. 4
- Examen: Specialistsjuksköterskeexamen och Medicine magisterexamen
Programmet förbereder dig för arbete som specialistsjuksköterska med äldre personer och deras närstående inom olika vårdområden som till exempel geriatrik och akutsjukvård, kommunal äldreomsorg och primärvård. Under utbildningen lär du dig att göra självständiga bedömningar genom att analysera och värdera äldre personers vårdbehov och ordinera, genomföra och utvärdera omvårdnadsåtgärder.Bedömningarna och åtgärder görs utifrån personcentrerad, evidensbaserad och säker vård med den äldre människans välbefinnande i fokus.
Beskrivning
Utbildningen ger dig såväl fördjupande som utvidgande kunskaper och färdigheter för att arbeta självständigt och leda omvårdnaden som specialistsjuksköterska inom vård av äldre.
Du får förutsättningar för att värdera, integrera och använda relevant kunskap för att kunna hantera komplexa situationer i omvårdnaden av äldre, samt för att bidra till högre kvalitet och patientsäkerhet. Arbetsmarknaden är bred och omfattar de flesta verksamheter där du möter äldre personer, såsom akutsjukvård, geriatrik, specialistmottagningar, primärvård och kommunal hälso- och sjukvård.
Som specialistsjuksköterska kan du även arbeta som specialistkonsult inom olika verksamheter. Du kan också jobba med kvalitetsutveckling inom ditt specialistområde på olika nivåer i hälso- och sjukvården, eller med utbildning och forskning.
Som specialistsjuksköterska utvecklar och bedriver du personcentrerad, evidensbaserad och säker vård för äldre. Du samverkar i team i det hälsofrämjande och rehabiliterande arbetet, handleder personal samt medverkar i eller bedriver verksamhetsutveckling.
Programmet förbereder dig för arbete med vård av äldre och hälsa inom geriatrik och annan akutsjukvård, kommunal äldreomsorg och primärvård. Under utbildningen lär du dig att göra självständiga bedömningar genom att analysera och värdera äldre personers vårdbehov samt ordinera, genomföra och utvärdera omvårdnadsåtgärder.
Mellan studierna på campus Flemingsberg studerar du självständigt eller tillsammans i grupp med skriftliga uppgifter, webbdiskussioner och med förberedelser inför seminarier. Utbildningen har primärt avtal för VFU-platser i region Stockholm. I övriga Sverige kan VFU-platser erbjudas i mån av tillgång. Det innebär att du kan behöva göra den delen av utbildningen på annan ort än din hemort.
I utbildningen ingår 2-4 obligatoriska, fysiska träffar per 7,5 högskolepoäng
Utbildningsplan - information om hur programmet är uppbyggtProgramwebb - för dig som är student på programmet eller intresserad av att veta mer
Information om distansutbildningen
Utbildningen är en distansutbildning på deltid. Studierna bedrivs på halvfart vilket innebär en arbetsinsats på cirka 20 timmar/vecka. Studierna sker med hjälp av en webbaserad lärplattform vilket kräver att du har tillgång till dator utrustad med webkamera och headset.
Programmet har nationellt intag och genomförs på distans. Studierna bedrivs individuellt och i studiegrupper, med stöd av lärplattformen Canvas. Inför varje kurs får du tillträde till ett kursrum i Canvas med information om kursens innehåll, studieuppgifter och examinationer.
För att studera på distans behöver du dator med internetuppkoppling, webbkamera och headset med mikrofon. Att studera på distans ger möjligheter till mer flexibla studier men ställer krav på ansvar att självständigt planera och genomföra dina studier.
Mellan studierna på Campus Flemingsberg studerar du självständigt eller tillsammans i grupp med skriftliga uppgifter, webbdiskussioner och med förberedelser inför seminarier. Utbildningen har primärt avtal för VFU-platser i region Stockholm. I övriga Sverige kan VFU-platser erbjudas i mån av tillgång. Det innebär att du kan behöva göra den delen av utbildningen på annan ort än din hemort.
I utbildningen ingår 2-4 obligatoriska, fysiska träffar per 7,5 högskolepoäng.
Efter studierna
Framtida arbetsplatser kan vara: vårdavdelningar och mottagningar där äldre personer vårdas, olika former av äldreboenden, hemsjukvård eller i teamverksamhet kring den äldre.
Anmälan VT26
- 50%, Distans, Undervisning på dagtid
- Antal platser: 20
- Studieort: Flemingsberg (Huddinge)
- Undervisningsspråk: Svenska
- Sista anmälningsdag: 15 september 2025
- Anmälningskod: KI-52009
Särskild behörighet
Av Socialstyrelsen utfärdad legitimation som sjuksköterska. Sjuksköterskeexamen om 180 hp (varav/samt 15 hp examensarbete), eller kandidatexamen i omvårdnad (varav/samt 15 hp examensarbete). Dessutom krävs Svenska B/Svenska 3 och Engelska A/Engelska 6 med lägst betyget godkänd/E.
Samtliga meriter ska ha inkommit till Antagningsservice/antagning.se senast sista kompletteringsdag. För mer information se tidplanen Vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY).
Läs mer om hur du styrker dina meriter på antagning.se.
Urval
Antal verksamma år som sjuksköterska. Bifoga tjänstgöringsintyg.
Samtliga tjänstgöringsintyg ska ha inkommit till Antagningsservice/antagning.se senast sista kompletteringsdag. För mer information se tidplanen Vidareutbildning för yrkesverksamma (VIFY).
Läs mer om hur du kan ladda upp/skicka in på antagning.se.
Anmälan
Anmälan görs via Antagning.se. Anmälan öppnar ca en månad före sista anmälningsdag.Anmäl dig på antagning.se
Avgifter
Anmälnings- och studieavgifter krävs för sökande som inte har medborgarskap i EU, EES-länderna eller Schweiz.
Antagningsprocessen
Läs mer om behörighet, dokumentationskrav och urval på Anmälan och antagning.
Kontakt
Kontaktuppgifter till antagningsgruppen
Kontaktperson för mer information om utbildningen:
Åsa Craftman, asa.craftman@ki.se