Kursdeltagare berättar om Klinisk sårbehandling i praktiken

Uppdragsutbildningen Klinisk sårbehandling i praktiken är en kurs för sjuksköterskor och annan vårdpersonal med intresse för sår och sårbehandling.

Nyfiken på vad utbildningen kan innebära för dig? Träffa några tidigare kursdeltagare!

Marina Jansson
Marina Jansson

Marina Jansson, sjuksköterska, Södersjukhuset

Vad var det som fick dig intresserad av den här utbildningen?

I mitt arbete som sjuksköterska träffar jag dagligen patienter med sår. Det rör sig om allt från svårläkta bensår, diabetes fotsår, tumörsår till traumatiska sårskador. För oss som möter patienter med sår är det tydligt att sårbehandling är så mycket mer än att byta förband. Kursen lockade med ett blandat program med möjlighet att fördjupa både teoretiska och praktiska kunskaper.

Skulle du rekommendera utbildningen till andra? 

Absolut att jag rekommenderar andra att söka den här utbildningen. Är man intresserad av att fördjupa sig i utredning, behandling och läkningshämmande faktorer är det rätt kurs. Debridering av sår övas i praktiken liksom bandagering och dopplermätning. Att kursdeltagare kommer från hela Sverige är roligt och möten med kollegor från andra verksamheter ger inspirerande diskussioner och nya perspektiv. 

Har du haft eller kommer du ha användning för det du lärt dig?

Jag känner att mitt dagliga arbete har fått en mer teoretisk förankring och jag hittar enklare information om diagnoser, förbandsmaterial och behandlingar. I kursen introducerades de nationella vårdförloppen för bland annat ”svårläkta sår” och ”diabetesfötter” vilket gjort att jag kan skapa en struktur i behandlingen och vårdplanen för patienten. Fördjupade kunskaper i vad som påverkar sårläkning gör också att jag kan ge mer riktad patientinformation och bättre motivera patienten till åtgärder som exempelvis kompressionsbehandling och rökstopp.

Cammilla  Larsdotter
Cammilla Larsdotter

Cammilla Larsdotter, undersköterska, Region Östergötland

Vad var det som fick dig intresserad av den här utbildningen?

Jag har under en lång tid varit intresserad av sårbehandling. När chansen för utbildningen kom kände jag att den här vill jag gå. Det visade sig vara en fullträff.

Skulle du rekommendera utbildningen till andra? 

Absolut att jag rekommenderar denna utbildning. Den gav mig insikt i hur komplext ett sår kan vara. Jag lärde mig även hur många olika sätt det finns att vårda ett sår till läkning med olika förband och vilka andra levnadsvanor som jag kan hjälpa till med att förändra/påverka.

Har du haft eller kommer du ha användning för det du lärt dig?

Ja det har jag verkligen. Det behövs en till undersköterska på vår sårmottagning på Vårdcentralen så jag kommer efter utbildningen tillhöra sårmottagningen 1-2 dagar i veckan.

Mer information

I kurskatalogen nedan kan du söka efter kursen Klinisk sårbehandling i praktiken. Den ges löpande. Om det inte finns en öppen anmälan just nu är du varmt välkommen att kontakta oss för att höra när anmälan öppnar till nästa omgång.

Profile image

Erik Pettersson

Projektadministratör
Izabela Lewalski
2024-06-25