Vidareutbildning för sjuksköterskor

Vi har ett brett utbud för dig som är sjuksköterska och vill ha kompetensutveckling. Du kan välja att gå en enstaka kurs eller en hel specialistutbildning.

Foto: Getty Images || Sjuksköterska
Foto: Getty Images.

Exempel på vårt kursutbud för sjuksköterskor

Ger konkreta och handfasta beskrivningar, illustrationer och arbetsmodeller (t.ex. genom förinspelade rollspel) om hur KBT tillämpas, vilka svårigheter man möter, hur löser man dessa och hur anpassar man KBT för den enskilde individen.

Denna kurs ger specialistutbildade sjuksköterskor en möjlighet till fördjupning inom pediatrisk omvårdnad, och kunskaper i hur man ska leda och bedriva kvalitetsutveckling inom vården. 

Ökar dina kunskaper om långvarig kritisk sjukdom, trakeostomivård och avancerad andningsvård och rehabilitering.

Du får teoretiska och praktiska kunskaper inom diabetes och diabetesvård bland barn, tonåringar och unga vuxna, för att kunna ge rätt stöd och support i diabetes-egenvårde

En kurs som ger dig som är sjuksköterska ökad kompetens och beredskap i att vårda patienter med sviktande vitala funktioner. Kursen ges av ett lärarteam med stor kompetens i intensivvård, intermediärvård, pedagogik och forskning.

Fördjupa dina kunskaper inom vård och omvårdnad av patienter som genomgår thoraxkirurgiska ingrepp. Det här är en kurs som är förankrad i forskning och evidens vilken kommer att stärka dig i din sjuksköterskeprofession i vården av den thoraxkirurgiska patienten.

 

Ger dig en ökad kunskap och förståelse för grundläggande principer vid klinisk sårbehandling. Undervisningen bedrivs av experter inom olika områden av sårbehandling från olika professioner med stort fokus på interaktion med deltagarna.

 

Ger fördjupad kunskap inom vaccinologi: effekt, biverkningar, intervall och allergier med fokus på programvaccinationer. Du kommer även få kunskaper om de vanligaste vaccinerna som inte omfattas av det allmänna vaccinationsprogrammet.

 

Ger kunskap i en manualbaserad KBT-behandling med syfte att stödja människor som dricker för mycket att minska sin konsumtion. Att erbjuda behandling med inriktningen kontrollerat drickande kan bredda behandlingsutbudet, och kan även bidra till att fler söker behandling för att förändra sina alkoholvanor. 

En kurs för dig som arbetar inom beroendevård/socialtjänst eller psykiatri och vill förbättra dina kunskaper kring beroende och missbruk för att bättre kunna bedöma och planera behandlingsinsatser.

 

Denna kurs ger dig fördjupad kompetens inom psykiatrisk omvårdnad av personer som är suicidnära. Efter kursen kommer du att ha fördjupad kunskap om bemötande och vårdrelationens betydelse för att motverka förhöjd suicidrisk på kort och lång sikt. Du kommer även ha ökad kunskap och färdigheter av betydelse för suicidriskbedömning i samband med psykiatrisk vård.

En förberedande kurs på distans för dig som är legitimerad sjuksköterska utbildad utanför EU/EES och som planerar att genomföra kunskapsprovet för sjuksköterskor. 

Läs mer och anmäl dig till Preparandkurs inför kunskapsprovet för sjuksköterskor.

Jobbar du som sjuksköterska idag och funderar på att bli specialistsjuksköterska? Vi kan erbjuda specialistsjuksköterskeutbildningar som uppdragsutbildning. Genom denna lösning får du en plats på det ordinarie programmet vid Karolinska Institutet i mån av plats och utbildningen finansieras av din arbetsgivare.

För mer information om olika specialistsjuksköterskeutbildningar besök sidan för vidareutbildningar för yrkesverksamma. Kontakta sedan oss på uppdragsutbildning@ki.se om du vill gå en specialistsjuksköterskeutbildning som uppdragsutbildning. 

Återfallsprevention är en manualbaserad psykologisk behandling för personer med alkohol- eller substansberoende. Den är helt baserad på kognitiv beteendeterapi och har starkt vetenskapligt stöd. Socialstyrelsen har prioriterat behandlingen högt i nationella riktlinjer för missbruk och beroende och Karolinska Institutet erbjuder nu en möjlighet att få träning i och fördjupade kunskaper om behandlingen.

Lymfödem är ett mestadels kroniskt tillstånd/komplikation som kan uppkomma sekundärt efter cancerbehandling (kirurgi/strålterapi), infektion, trauma eller annan skada på lymfsystemet. Lymfödem kan även vara medfött, d.v.s. primärt och kan då bero på en genetisk defekt. Efter denna utbildning blir du medicinsk lymfterapeut.

 

 

 

Är du intresserad av fördjupade kunskaper om ätstörningar? Denna kurs ger dig möjlighet att lära dig om ätstörningarnas uppkomst och utveckling samt hur dessa komplicerade problem kan bedömas och behandlas utifrån flera perspektiv.  

Detta är en kurs för dig som i ditt yrke kommer i kontakt med manliga patienter med frågor och problem relaterat till sexuell hälsa och ohälsa. Kursen förmedlar kunskap som gör dig säkrare på att bemöta dessa personer och ge adekvat information och rådgivning. Kursen är ett samarbete mellan Karolinska Institutet och ANOVA. Den är tvärvetenskaplig och väver samman flera perspektiv på den biologiska mannen, personer med penis och pung och dennes sexualitet. Kursen inkluderar även trans- och intersexperspektiven. 

Denna kurs riktar sig till dig som i ditt arbete kan möta vuxna personer med könsinkongruens. Kursen erbjuder kliniker fördjupad kunskap om könsinkongruens som tillstånd, transmedicinsk utredning och olika behandlingsalternativ för vuxna med könsinkongruens. Kursens arbetsformer sker via online-föreläsningar och seminarier av olika professioner inom det transmedicinska fältet.

Vi erbjuder ett brett utbud av kurser inom patientsäkerhet som utgår från aktuell säkerhetsforskning. De riktar sig till dig inom vården som deltar i patientsäkerhetsarbete. 

Läs mer om våra kurser inom patientsäkerhet. 

Kursen syftar till att ge dig fördjupade kunskaper i oftalmologi och oftalmologisk undersökningsmetodik.

Kurskatalog och anmälan

I kurskatalogen kan du söka efter kurser du är intresserad av. De flesta ges löpande. 

Om anmälan är stängd

Om du är intresserad av en kurs vars anmälan inte är öppen, kontakta uppdragsutbildning@ki.se för att fråga när anmälan öppnar nästa omgång.